Quantcast

Медия без
политическа реклама

Началник гарата в Лариса бил портиер и имал едва няколко дни жп стаж

05 Март 2023
EPA/БГНЕС
Протестите на студенти и анархисти в Атина продължават

59-годишният началник на гарата в Лариса, който е управлявал ръчно движението на влаковете в нощта на зловещата катастрофа, е имал едва няколко дни реален жп стаж преди инцидента. Това стана ясно днес на съдебното дело, съобщи БНТ. Личността на служителя остава в тайна от съображения за сигурност. Преди да бъде назначен за началник на гарата с 3500 евро заплата, е бил портиер в няколко учреждения. Изкарал е 3-месечен курс за управление на движението. На гарата в Лариса автоматичната система не работела от 4 години и така във фаталната нощ на една линия се оказват товарният и пътническият влак Атина -Солун, в който загинаха 57 души, предимно студенти. 

В емоционално послание в профила си във фейсбук, премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис се извини на близките на загиналите във влаковата катастрофа край Лариса. Мицотакис обеща подобен инцидент никога да не се повтаря в Гърция.

"Няма да използвам кухи фрази, няма да повтарям изтъркани клишета. Ще се опитам да ви кажа това, което мисля и което чувствам. Започвам с очевидното - като министър-председател дължа на всички, но най-вече на близките на загиналите, едно огромно извинение. От мое име и от името на всички, които са управлявали страната през годините. Защото през 2023 година е недопустимо два влака, движещи се един срещу друг, да са на едни и същи релси и никой да не забележи. Не можем, не бива и няма да се крием зад "човешка грешка". Защото, ако бяхме си свършили работата, този трагичен инцидент нямаше да се случи", написа премиерът, съобщи БНТ.

Мицотакис обяви още, че ще бъдат въведени спешни мерки за модернизиране на гръцките железници. Ще потърси и съдействие от ЕК за закупуване на нови влакове. Сблъсъците в Атина на площад Синтагма продължават. 

Ключови думи:

Лариса, началник гара