Quantcast

Медия без
политическа реклама

Лампедуза обяви извънредно положение заради 9000 мигранти

"Този наплив не е случаен, това е обявяване на война", каза вицепремиерът Салвини

14 Септ. 2023
BGNES/EPA
Положението на малкия остров е отчайващо. Мигрантският център побира само 400 души...

Южноиталианският остров Лампедуза затъва в хаос заради безпрецедентната мигрантска вълна. Около 9000 африкански мигранти са акостирали на острова в последните три дни. Жителите на Лампедуза са 6300. Градският съвет на острова обяви в сряда вечер извънредно положение, съобщи "Дер Щандард". Кметът Филипо Манино отчаяно се моли за по-голяма подкрепа за малкия остров. 

"Искаме структурно решение, само не можем да се справим с мигрантската вълна", казва Манино. Той настоява за незабавно преместване на мигрантите в Сицилия и в континенталната част на Италия. Манино иска да се намесят и военни кораби, които да спират лодките на мигрантите. 

 

6000 от мигрантите се намират в центъра, който е под егидата на Червения кръст и е предназначен за 400 души максимум. Заради недостига на храна в сряда вечер там се стигна до безредици. Днес се очаква 3000 мигранти да бъдат отведени от острова. 

Вицепремиерът и министър на транспорта Матео Салвини  разглежда мигрантския наплив към Лампедуза като "военен акт". "Щом 120 лодки се насочват едновременно към острова, това не е съвпадение и изолиран случай. Това е обявяване на война. Това ще доведе до разруха не само на Лампедуза, а на цялото италианско общество", казва Салвини, който е и лидер на дясната управляваща партия Lega. 

"Убеден съм, че зад този наплив има режисьор. В правителството обсъждаме въпроса, но не можем да бъдем свидители на подобни сцени и тепърва. Правителството не изключва, че става дума за "акт на интервенция" и обсъжда как да бъде спряно това. Когато си оставен сам, действаш, както можеш", казва Салвини. 

Германия спря доброволния прием на мигранти от Италия. Както "Велт" съобщи, процесите на подбор на търсещи убежище, пристигащи от Италия, като част от "механизма за доброволна солидарност", са спрени и Германия е съобщила това на Рим. Причината е продължаващият отказ на Италия да разреши т.нар. Дъблински трансфери от Германия.

Междувременно италианският премиер Джорджа Мелони замина за Будапеща за разговори с унгарския си колега Виктор Орбан. Мелони ще участва в т.нар. демографска среща на върха в Будапеща. Там е и българският президент Радев. 

 

Ключови думи:

Лампедуза