Quantcast

Медия без
политическа реклама

И вицепрезидентът на Доналд Тръмп стана претендент за Белия дом

05 Юни 2023
БГНЕС
Майк Пенс

Бившият вицепрезидент на САЩ Майк Пенс е подал днес документи за участие в президентските избори през 2024 г. Това означава, че той ще се изправи срещу бившия президент на страната Доналд Тръмп, предава Си Ен Ен. Очаква се Пенс да обяви официално кандитатурата си в сряда.

Влизането на бившия вицепрезидент в надпреварата поставя началото на непредсказуема битка между него и Тръмп. Пенс публично разкритикува Тръмп за твърдението му, че вицепрезидентът е имал правомощията да отмени резултатите от изборите през 2020 г. Той обаче никога не е критикуал характера на Тръмп и многократно е заявявал, че се гордее с резултатите на тяхната администрация. Тръмп обаче публично се опита да окаже натиск над Пенс да отхвърли резултатите от изборите от 2020 г., на които победител бе Джо Байдън. В резултат на това на 6 януари 2021 г. поддръжниците на Тръмп атакуваха Капитолия по време на инагурацята на Байдън.

През април Пенс даде показания в разследването по случая. Това е пъврият път в съвременната история на САЩ, в който вицепрезидент свидетелства срещу президента, на когото е служил. ''Президентът Тръмп сгреши. Нямах право да отменя изборите'', казва Пенс. Тръмп, от своя страна, заяви, че е силно разочарован от своя вицепрезидент.

Въпреки че е разпознаваемо име, засега Майк Пенс се намира доста след Тръмп в социологическите проучвания. 

 

Ключови думи:

Майк Пенс

Още по темата