Медия без
политическа реклама

Емблематична сграда в центъра на София се обновява с 10 млн. лв.

Средствата са за разширение и реконструкция на Северния учебен корпус на Националната художествена академия

Вторият етап от модернизирането на НХА продължава през 2023 г.
Илияна Кирилова
Вторият етап от модернизирането на НХА продължава през 2023 г.

10 млн. лв. са отпуснати на Националната художествена академия в София, става ясно от постановление на кабинета, публикувано в "Държавен вестник" на 30 декември 2022 г.

Министерският съвет е одобрил допълнителен трансфер в размер 10 000 000 лв. чрез бюджета на просветното министерство за разширение и реконструкция на сградата на ул. "Шипка" 1 - Северен учебен корпус. Средствата ще се осигурят чрез преструктуриране на разходите и/или трансферите по централния бюджет за 2022 г.

Става въпрос за северната сграда на НХА по ул. "Оборище", която започва от бул. "Васил Левски" по посока храм-паметника "Ал. Невски". От години тя е в лошо състояние - с гредоред, отоплява се на дизелово гориво и т.н. "Много сме щастливи, че ще си оправим сградата, за да не бъде тя като язва в сърцето на София. От 15 г. се надяваме на това", коментира ректорът проф. Георги Янков. 

Припомняме, че през 2018 г. започна изпълнението на първия етап от проекта за модернизация на Националната художествена академия. Тогава бе изграден нов учебен корпус на НХА, финансиран по оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г. с бюджет от близо 3 млн. лв. По него бе предвидено изграждането на напълно самостоятелна сграда на няколко етажа в близост до северното крило на академията, сутерен и терасовиден етаж, в която да се поместват 3 лекционни зали, компютърна зала, 16 художествени ателиета, библиотека с книгохранилище и всички необходими комуникационни, санитарни и технически помещения. Изпълнението на целия проект бе за срок от 30 месеца. 

Засега не е ясно колко време ще отнеме вторият етап от модернизацията на академията - ремонта на северното й крило, тъй като за това тепърва ще се обявяват обществени поръчки.

 

БАН

Други допълнителни 653 535 лв. ще бъдат осигурени чрез бюджета на МОН за 2022 г. за Българската академия на науките - средствата ще са за финансиране на дейностите по Националния план за разгръщане на квантова комуникационна инфраструктура на България. Изпълнението на въпросната инфраструктура трябва да е готово до средата на юни 2023 г. До тогава БАН следва да има и модернизиран съвместен изследователски център.