Quantcast
Звънят ви от Сенегал и Уганда? Не вдигайте | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Звънят ви от Сенегал и Уганда? Не вдигайте

Нова вълна от телефонни измами, товарещи сметките със стотици левове, заля България през юли
5 386

През последните седмици има нова вълна от измами с импулсни телефони - търси ви непознат номер от държава с неизвестен код. Внимавайте особено с номера, започващи с +248 и +256  -  не вдигайте и не връщайте обаждането, защото сметката ви може да набъбне с 200-300 лв., предупреди Нова тв.  

Между 5 и 11 юли България е била обект на хиляди позвънявания, като повикванията са били най-вече от номерата с кодове от Сейшелските острови и Уганда, но също и от Сенегал, Буркина Фасо и Кипър. При вдигане или връщане на обаждането на един такъв номер, който дори и да не е импулсен, цената на минута обикновено варира от около 7-8 лв.

Целта на измамниците е да се закачат на телефона, като най-често жертвите са деца и пенсионери, които бързат да вдигнат, без да гледат откъде ги търсят.  Дори и да не получат отговор или връщане на обаждането, мошениците може да изпратят изпратят есемес, в който има линк. При кликване върху линка смартфонът попада в платен трафик и месечната сметка на собственика му ще порасне застрашително. 

През 2020 г. наши мобилни оператори са засекли тези измама с кодове от Мали, а в началото 2021 г. - от Малдивските острови. Мошениците търсят страни, в които властите реагират мудно и имат няколко месеца, преди да бъдат блокирани, коментират експерти.

И трите мобилни оператора у нас правят постоянен мониторинг за такъв вид обаждания, като имат специални софтуери, които да ги блокират. Въпреки това те съветват и абонатите си да внимават  - да не отговарят и да не връщат обаждания на непознати номера със съмнителни кодове и да подават сигнали. 

Ключови думи:

телефонни измамници

Още

Звънят ви от Сенегал и Уганда? Не вдигайте!

30.07.2021

2755
Осем са арестуваните в акция в град Левски и София

30.08.2019

Обновена

2535
Кабинетът прие тарифата за тол таксите

18.12.2019

4665