Quantcast
Путин забрани на западни банки и енергийни компании да напускат Русия | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Путин забрани на западни банки и енергийни компании да напускат Русия

Първи в черния списък е Exxon Mobil - акционер в голямото петролно находище "Сахалин-1"
Обновена
17 644
 ПИРС
"Сахалин - 1"

Руският президент продължава да се намесва брутално в частни икономически отношения. Той издаде нов указ, който забранява на западния капитал да продава свои фирми, акции и проекти в Русия. Указът визира два ключови сектора - банков и енергиен. "Ветото" е до края на годината. 

Сред засегнатите от акта на Путин са концернът Exxon Mobil и други чуждестранни акционери в петролното находище "Сахалин-1", съобщи Bloomberg. Те няма да имат право да се разпореждат с притежанията си до края на годината като част от мерките за „защита на националните интереси“, гласи указът, издаден само дни след като Exxon заяви, че води преговори за прехвърляне на своя дял от 30% в "Сахалин-1" на друго дружество. Указът на Путин налага същите ограничения върху по-малкия петролен проект "Харяга" и редица други руски активи, притежавани или съпритежавани от фирми от така наречените „неприятелски държави“, които включват САЩ, Япония и страните от ЕС. 

Руският президент е наредил правителството да подготви списък с още енергийни компании и банки с чуждестранни акционери, които могат да бъдат обект на същите ограничения.

След нахлуването на Русия в Украйна изтеглянето на западните компании от държавата агресор се превърна в неудържим процес. Отливът не е само заради санкциите, промените в правилата и многобойните ограничения, има също морални и имиджови причини - никой не иска да бъде обвинен, че помага на икономиката на страна, започнала вероломна война.

 

За банките

 

От указа следва, че никой чуждестранен акционер в банка не може да продаде активите си без специално разрешение на Путин. Ако някой все пак успее да направи сделка, тя ще се счита  за нищожна, а новият собственик ще бъде лишен от "правата, предвидени от законодателството на Руската федерация", следва от президентския указ.

Списъкът на банките "под запрещение" предстои да бъде определен от правителството и Централната банка. С голяма вероятност в него ще влязат най-големите чуждестранни играчи -  Райфайзенбанк, УниКредит и Ситибанк, коментира пред Moskowtimes.eu Юрий Беликов, управляващ директор на Експерт РА. Общо трите банки имат активи на стойност 3,5 трилиона рубли и държат депозити на домакинствата на стойност 264 милиарда рубли. През юли Сitigroup Inc. обяви, че обмисля "пълен набор от възможности" за напускане на Русия.  

 

Сахалинското чудо

Добивът на  нефт в находището "Сахалин 1" всъщност е спрян още от 15 май  - заради решението на Exxon да се оттегли от проекта, обясни "Роснефт" преди дни. Износ на суров петрол от терминала Де Кастри, който обслужва "Сахалин-1", не е имало от началото на юни, сочаи наблюдението на танкерите в района. 

Exxon оперираше находището "Сахалин-1", което е в експлоатация от 2007 г. Проектът произвеждаше около 227 000 барела на ден миналата година, използвайки два ледоразбивача, за да поддържат износа дори когато морето замръзне през зимата.

"Роснефт", която държи 20% от проекта, твърди, че няма информация за преговорите на Exxon за излизане от "Сахалин-1".

 

Санкциите работят

Производството на руски нефт се свива заради затварянето на пазарите. Русия вече призна, че производството на петрол в "Сахалин-1" е спаднало до едва 10 000 барела на ден (bpd) от 220 000 bpd поради санкциите, наложени на Москва.„Към момента резервоарите на Де Кастри са пълни на 95%, петролът не се разтоварва (за износ)“, потвърди  "Роснефт".

 

Още

Войски на САЩ не пускат руски бойци до сирийско петролно находище

19.01.2020

11493
Кабинетът прие тарифата за тол таксите

18.12.2019

6387
До 250 лева ще е данъкът за стая, наемана от туристи през интернет

18.12.2019

7340