Quantcast
Любомир Дацов: Министерство на държавните фирми имат папуасите | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Любомир Дацов: Министерство на държавните фирми имат папуасите

Финансистът, който е член на Фискалния съвет, разкритикува идеята на четворната коалиция за нова структура
6 816
 БГНЕС

Новината, че бъдещата четворна управленска коалиция смята да създаде ново министерство - за държавните предприятия, вече предизвиква тежки критики и дори ирония.

"Браво на гения, дето го е измислил - Министерство на държавните предприятия има в Индонезия, Папуа Нова Гвинея, Намибия, сигурно и на някое друго интересно място)😀",  гласи саркастичният пост във Фейсбук на Любомир Дацов, бивш зам.- министър  на финансите и настоящ член на Фискалния съвет. 

Дацов посочва, че в развитите страни по цял свят управлението на държавната собственост(вкл. и на предприятия), ако изобщо го има, е в ръцете на дирекция в Министерството на финансите.

Идеята на бъдещите управляващи за специално министерство изглежда странна и защото съвсем неотдавна бе учредена Агенция за публичните предприятия - по силата на Закона за публичните предприятия. Той бе приет през 2019 г. като част от усилията на България да се доближи до еврозоната и да стане член на престижната Организация за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). 

За да получи покана за  "чакалнята за еврото" и за присъединяване към Европейския банков съюз, предното управлението пое анжгажименти да подобри управлението на държавните предприятия чрез съответни нормативни промени. В резултат бе приет Закон за публичните предприятия, а съществуващата агенция за приватизация и следприватизационен контрол бе трансформирана в Агенция за публичните предприятия.

 

Засега няма официални новини за структурата на бъдещия Министерски съвет, тъй като коалиционното споразумение все още е само проектодокумент. 

Ключови думи:

Любомир Дацов

Още

Само за месец правителството изхарчи рекордните 7.7 млрд. лв.

12.01.2021

МИЛА КИСЬОВА

7743
Сипят се още критики срещу кабинета за бюджетните "подкупи"

25.10.2020

1773
Борисов слуша лоши съветници

05.10.2020

МИЛА КИСЬОВА

3423