Quantcast
Любомир Дацов: Министерство на държавните фирми имат папуасите | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Любомир Дацов: Министерство на държавните фирми имат папуасите

Финансистът, който е член на Фискалния съвет, разкритикува идеята на четворната коалиция за нова структура
6 823
 БГНЕС

Новината, че бъдещата четворна управленска коалиция смята да създаде ново министерство - за държавните предприятия, вече предизвиква тежки критики и дори ирония.

"Браво на гения, дето го е измислил - Министерство на държавните предприятия има в Индонезия, Папуа Нова Гвинея, Намибия, сигурно и на някое друго интересно място)😀",  гласи саркастичният пост във Фейсбук на Любомир Дацов, бивш зам.- министър  на финансите и настоящ член на Фискалния съвет. 

Дацов посочва, че в развитите страни по цял свят управлението на държавната собственост(вкл. и на предприятия), ако изобщо го има, е в ръцете на дирекция в Министерството на финансите.

Идеята на бъдещите управляващи за специално министерство изглежда странна и защото съвсем неотдавна бе учредена Агенция за публичните предприятия - по силата на Закона за публичните предприятия. Той бе приет през 2019 г. като част от усилията на България да се доближи до еврозоната и да стане член на престижната Организация за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). 

За да получи покана за  "чакалнята за еврото" и за присъединяване към Европейския банков съюз, предното управлението пое анжгажименти да подобри управлението на държавните предприятия чрез съответни нормативни промени. В резултат бе приет Закон за публичните предприятия, а съществуващата агенция за приватизация и следприватизационен контрол бе трансформирана в Агенция за публичните предприятия.

 

Засега няма официални новини за структурата на бъдещия Министерски съвет, тъй като коалиционното споразумение все още е само проектодокумент. 

Ключови думи:

Любомир Дацов

Още

Все повече икономисти смятат актуализацията на бюджета за ненужна

13.06.2022

МИЛА КИСЬОВА

6592
Инфлацията изяде спестяванията на 27% от българите

07.04.2022

4839
Слави Трифонов урежда сина на “ротния“ на висша длъжност

24.03.2022

МИЛА КИСЬОВА

18426