Quantcast

Медия без
политическа реклама

Кабинетът ще компенсира клиентите на частната "Топлофикация Габрово"

Дружеството спря дейност, а правителството осигури помощи за зимното отопление на габровци

03 Ноем. 2023МИЛА КИСЬОВА
"Топлофикация Габрово" на няколко пъти е била санкционирана за неспазване на еконормите.

Правителството одобри 730 хил. лв. допълнителен трансфер от бюджета за община Габрово, с които да бъдат подпомогнати битовите клиенти на частната топлофикация в града. През тази зима 4120 абонати остават без централно топлоподаване, тъй като дружеството "Топлофикация Габрово" преустанови по-рано тази година своята дейност. Целта на помощта, която е от джоба на всички данъкоплатци в страната, е да покрие допълнителните разходи на габровци, които трябва да преминат към отопление с по-скъпата електрическа енергия.

Още през лятото трима министри от току-що сформирания кабинет на Николай Денков се ангажираха да решат проблема на Габрово, след като кметът на града Таня Христова се оплака от опасността съгражданите ѝ да останат на студено тази зима. Министрите на енергетиката и на околната среда се заканиха да започнат проверки на габровската топлофикация и заплашиха с отнемане на лиценза.

Веднага на следващия ден дружеството обяви, че спира да произвежда топлинна и електрическа енергия и подаде заявление в КЕВР за прекратяване на лицензията си за производство и пренос на топлинна енергия.

"Топлофикация Габрово" години наред е създавало проблеми с нередовно топлоподаване и замърсяване на въздуха и въпреки констатирани нарушения и наложени глоби е продължавало да работи. През март тази година след края на отоплителния сезон е била затворена въглищната инсталация от РИОСВ Велико Търново.

През лятото финансовият министър Асен Василев избърза да обещае от държавния бюджета да бъдат отпуснати между 1.3 и 1.5 млн. лв., с които общината да подпомогне тази зима битовите абонати да преминат на отопление с ток. Подобна помощ е много спорна, защото първо, с парите на всички данъкоплатци се покриват разходите на определени потребители заради това, че частна компания не си изпълнява задълженията към тях, и второ, не е редно всеки един абонат да бъде подпомогнат, без значение от материалното му положение.

След решението на правителството от тази сряда става ясно, че помощта е намалена наполовина. Вероятно защото от подпомагане са извадени обществените сгради в града, за които кметът Таня Христова и без това беше споменала, че са се отказали от услугите на топлофикация и са намерили други алтернативи. Въпреки това общината преди няколко дни е реагирала остро на отрязаните средства, за които е разбрала по-отрано.  И е призовала кабинетът да осигури допълнителни средства за поемане на отоплението през зимата на спортна зала "Орловец", детска градина "Слънце" и  Домът на хумора и сатирата.

Габровската топлофикация бе приватизирана през 2005 г. От тогава собствеността на дружеството се е променяла няколко пъти и към днешна дата едноличен собственик на капитала е регистрираната в Кипър "Дарклет Лимитид". 

Това е един от тецовете, които се свързват с енергийния бизнесмен Христо Ковачки.  През февруари тази година дружеството бе сред проверяваните от ДАНС и МВР топлофикации и тецове по разследване на Европейската прокуратура за злоупотреба с търговия на емисии парникови газове.  Всички проверявани обекти в годините са били свързвани с Ковачки. Общото между тях е, че една фирма е верифицирала вредните емисии, които те изпускат в атмосферата и за които се плаща според обема им. 

Интересна подробност е, че дружеството може да има технически проблеми да произвежда топлинна енергия, но е заявила други инвестиционни планове.  По-рано тази година кметът на Габрово Таня Христова възрази срещу инвестиционно предложение за сушене на твърди горива на територията на "Топлофикация - Габрово". Уведомлението за инвестиционно намерение за изграждане на инсталация за сушене на твърди горива  бе на „Грийн газ“ ЕООД.

Ключови думи:

Топлофикация Габрово