Quantcast

Медия без
политическа реклама

Бъг направи невидими парите на клиенти на „Уникредит Булбанк“

Банката не обясни защо има проблеми с мобилното банкиране и картите, но все пак се извини

21 Дек. 2022ОбновенаТАНЯ ПЕТРОВА
БГНЕС

Технически проблем направи невидими парите на отделни клиенти на „Уникредит Булбанк“. „Сега“ получи три сигнала за сходни проблеми от клиенти на банката. На двама от тях е било обяснено по телефона, че проблемът е от събота. На телефона за клиенти на банката вчера имаше съобщение, което предупреждава за нередността, но в последствие то бе свалено. "Сега" изпрати въпроси на банката на какво се дължат проблемите, колко са засегнатите клиенти и кога ще бъдат отстранени затрудненията, но не получи конкретен отговор. Банката твърди, че проблемите са в резултат от интензивното пазаруване и вече са отстранени. От финансовата институция все пак се извиниха със закъснение. В отговора си до "Сега" от банката препращат именно към публикуваното днес съобщение с извинение към клиентите. 

„Вчера-понеделник, 19.12, преведох по сметката на мой близък в Пловдив пари, които спешно му трябваха и при опит да ги изтегли от банкомат на "Уникредит", банкоматът не е пуснал изобщо пари, но сумата е изчезнала от сметката му. В последствие, след обаждане до банката, сумата се появява, но като блокирана и не може да се тегли. И ще е така още 7-8 дни, както му обяснили от банката. Сега пак ще трябва да му пращам пари, но вече в друга банка, в която днес си открива сметка, защото не е сигурно, че ще може да ги изтегли от "Уникредит“, написа в сигнал до „Сега“ Н.Н. /редакцията разполага с пълните имена на пострадалите/.

Абсолютно идентичен случай разказа за София клиентът М. "Опитах се да изтегля от банкомат на метрото вчера, вторник, по обяд 2000 лв. Операцията се забави, получи се съобщение, че операторът не отговаря, взех си картата и си тръгнах. И тогава получих на телефона съобщение за успешна трансакция. Много се притесних. Потърсих съдействие от униформен, единственият човек, който се държа добре. Отидох в офис на банката, където ми казаха, че до минути ще разблокират сумата. Нищо подобно. След многократни позвънявания - не можеш да се свържеш, това отсреща са някакви деца, които говорят заучени фрази, ми обясниха, че трябва да чакам 8 дни. Отказаха ми категорично да я изплатят на гише. Никога не съм се чувствала по-малка", разказа клиентката. 

Сходна история разказа и К. М. „Мобилното банкиране също не работи. Превеждам сума от една сметка в „Уникредит“ към друга сметка, отново в „Уникредит“. От първата сметка сумата се отчита като изтеглена, но не се получава във втората“, разказа клиентът на банката. И на него му е обяснено, че проблемът е от събота. „Имаше официално съобщение на телефона за клиенти, че има проблем с онлайн банкирането и с картите, което изчезна“, допълва клиентът. Уверенията, че салдото по втората сметка ще бъде актуализирано, още не са дали резултат, като от банката го успокояват, че парите са по сметката, но не се виждат. 

"Сега" изпрати днес сутринта въпроси на "Уникредит Булбанк". Късно следобед от банката върнаха линк към публикувано на сайта им събощение. В него се признават проблеми с картовите транзакции, но не се споменава изобщо проблем с прехвърлянето на суми по сметките и мобилното банкиране. Случаят с неотчетената транзакция по сметки на банката е от 10 декември. 

СЪОБЩЕНИЕТО 

"Уважаеми клиенти,

В дните на интензивно празнично пазаруване, от 17 декември, в едночасови интервали, наблюдавахме някои частични нарушения в обработката на картови трансакции. Предприети са всички необходими действия и на този етап системите ни работят без затруднения. Следим постоянно качеството на услугата и Ви уверяваме, че няма неточности по клиентските сметки.

Извиняваме се за причиненото неудобство и Ви благодарим за разбирането! На Ваше разположение във всеки момент, за съдействие, е нашият Център за контакт с клиенти, а тук може да видите работното време на филиалите ни в празничния период.   

Пожелаваме Ви светли и уютни празнични дни!  

Екипът на УниКредит Булбанк  

-----

 


ЗАТРУДНЕНИЯ С ПОС ТЕРМИНАЛИТЕ
Сериозни затруднения покрай масовото разплащане преди празниците има и с пос терминалите. Вчера в София имаше множество сигнали за пос терминали, които не могат да установят връзка и не приемат картите на клиентите. Проблемът е възниквал периодично през целия ден на различни места в София. В НАП не бяха информирани за подобно затруднение.

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?