Quantcast

Медия без
политическа реклама

БАБХ алармира за ново източване на средства тип „Капитан Андреево“

Държавата дава милиони на частна фирми за зле поддържана електронна система за животни

29 Авг. 2022
Pixabay

За втори случай на източване на публични средства подобно на частната лаборатория за фитосанитарен контрол на границата с Турция при ГКПП "Капитан Андреево" алармира шефът на Българската агенция за безопасност на храните (БАХБ) проф. Христо Даскалов.

Става дума за частна фирма, която поддържа електронната система за идентифициране на селскостопанските животни у нас "ВетИс". От началото на август системата, която иначе е към БАХБ, е блокирана след кибератака. Това блокира и голяма част от дейността на фермерите.

"Държавата и тук е оставила всичко в ръцете на една частна фирма, срещу една огромна сума всяка година – да поддържа тази система. Сумата е с 6 нули", посочи пред БНР шефът на БАБХ.

Направените два одита показали доста нередности в поддържането на тази система. Използвана е най-старата налична версия на системата, без да е била обновявана, посочи проф. Дасколов. Той каза, че са предприети стъпки за изграждане на нова ВетИс система, започнало е прехвърляне в облака на правителството.

По-рано днес десет браншови организации в животновъдството изпратиха обща декларация до служебния министър на земеделието, в която настояват за оставка на изпълнителния директор на Агенцията по храните именно заради неработещата от началото на август система ВетИс.

Фермерите искат да се ускори и изплащането на субсидиите във връзка със загубите от войната в Украйна. 426 милиона лева е държавната помощ за земеделците за преодоляване на негативното икономическо въздействие от руската агресия срещу Украйна. Фонд "Земеделие" реши, че ще приема заявления за помощта от 1 до 23 септември, а ще плати парите до 21 октомври. Фермерите настояват извънредната помощ да бъде изплатена до 2 октомври, защото в момента се прави подготовка за новата стопанска година и се планират парите за фуража на животните. Ако парите закъснеят, ще бъдат безсмислени, смятат животновъдите.

ВетИС е националната информационна система за регистрация, идентификация, проследяване на движенията и контрол на здравния статус на животните. За да тръгне приемът на извънредната помощ във връзка с войната в Украйна на 1 септември, системата трябва да е в изправност.

Работата по възстановяването на ВетИС е един от приоритетите на Министерството на земеделието към момента, заяви тези дни служебният министър на земеделието Явор Гечев. Той увери, че това ще стане в рамките на броени дни, както и че не са загубени данни след хакерската атака и почти всичко вече е възстановено.
Според него обаче има далеч по-добър вариант на системата и усилено се работи по него. Гечев посочи, че има допуснати редица грешки по отношение на БАБХ с подръжката на ВетИС.

Още по темата