facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Култура

Отиде си голямата Ирина Чмихова

Обновена
1431
 Снимка архив
Ирина Чмихова през 60-те години.

Ирина Чмихова, една от първите звезди на българската забавна музика сред 1944 г., е починала на 89-годишна възраст. Това съобщи нейната племеница Румяна Налджиева в социалните мрежи: „Днес от този свят си отиде ГОЛЯМАТА ИРИНА ЧМИХОВА! Моята леля Ира! Светъл път, вечна памет и дълбок поклон, мила! Сега ще радваш с гласа и таланта си Ангелите! Почивай в мир!", написа тя в социалните мрежи.

Родена на 5 април 1930 г. в Пловдив в семейството на руснак и българка, Чмихова авършва ДВТУ „Кръстьо Сарафов“ в класа на проф. Кръстьо Мирски и първата ѝ работа е като актриса в Димитровградския театър. Но още от ученическите си години се увлича и по музиката. 

Дебютът й на естрадата е през 1946, на открита сцена в Пловдив, с изпълнения на популярни тогава руски колхозни песни. През 1954 г.  печели конкурс и става една от първите - по онова време наричани „естрадни” изпълнителки  -  назначена на щат в новосъздадената Държавна концертна дирекция. 

Освен руски и български песни, писани за нея от  Борис Карадимчев , Йосиф Цанков и други, изпълнява шлагери на още пет езика. Сред големите ѝ хитове са  „Гренада“, „Капитан“, „Ти пак си мой“, „Пълнолуние“, „Тригодишна мъка", по-известна като „Синьото елече“, и други. Пътува и на турнета в чужбина, главно в страните от соцлагера и особено в бившия Съветски съюз, но също и в Австрия и Белгия. 

От 1968 г. се заема и с преподавателска дейност като един от основателите на Естрадния отдел към тогавашната Консерватория в София, и постепенно се оттегля от сцената. Почти всички звезди на българската забавна музика,  които ще се прочуят през следващите години, са били нейни ученици: Мими Иванова, Маргарита Хранова, Христо Кидиков, Мая Нешкова, Михаил Йончев, Йордан Марчинков, Петър Чернев, Мустафа Чаушев,, Камелия Тодорова, Етиен Леви, Есил Дюран и много други.

 

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Куркински: Срамота е хора на изкуството да казват "няма пари"

18.12.2019

1812 10
Теодор Ушев с нов шанс за "Оскар" (видео)

17.12.2019

Обновена

1065 2
Почина френската актриса Ана Карина

15.12.2019

1366 6

Коментари

Жозефа
снимка на Жозефа

Песен на Ирина Чмихова върху кадри от "Римска ваканция"???

?

 

Своеобразен опит да озвучите откъс от филма?

Защото никак не прилича на почит към паметта на голямата певица. И на качествена журналистика не прилича.

 

 

 

 

bay Dragan

 Моите родители много я обичаха. Вечна и памет!

Bozhilko

Гледах оскарите миналата неделя. Нито веднъж не споменаха кой артист в класа на кого е завържил. Пошла нискокачествна печалбарска индустрия.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×