Quantcast
Ресторантьори поискаха уволнение на полицейски началник | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Ресторантьори поискаха уволнение на полицейски началник

“Провинението” му е, че изисква спазване на закона
Обновена
3 922
 Pixabay

Ресторантьорският бранш сътвори нов абсурд - поиска наказание за полицейски шеф за това, че си върши работата - санкционира нарушителите на закона.

Дисциплинарно уволнение на директора на полицейското управление в Благоевград и наказания на полицаи поискаха от Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията (СЗБ). Ресторантьори и собственици на нощни заведения в града са възмутени, че униформените ги проверявали дали работят след 23 часа и по този начин ги подлагали на полицейски терор.

От началото на септември заради повишения брой заразени и настанени в болница с коронавирус със заповед на здравния министър на всички заведения е забранено да работят след 23 часа. От двете сдружения обаче обявиха гражданско неподчинение на ограничителната заповед - според ресторантьорите мерките за борба с COVID-19 са дискриминационни.

"При нас в Благоевград е тежко. Излизат десетки полицаи в петък и събота. Имаше акция този уикенд - НАП, полиция, инспекция по труда, митници, пожарна, общинска полиция. Ходят нощно време по улиците на Благоевград, бият хората и ги арестуват. Има вечерен час според тях и след 23:00 да няма никой по улиците. Спират музиката на заведение, което работи след 23 ч, пишат актове на всички клиенти и ги гонят. Докато не си тръгнат всички, полицията стои вътре", жалват се собственици на заведения в Благоевград. Те дори са разпространили видеоклип за "полицейско насилие", в който се вижда как полицаи слагат белезници на човек пред заведение.

От полицията в Благоевград уточниха, че става дума за мъж във видимо нетрезво състояние и с неадекватно поведение, което е проявило агресия към органите на реда. „Това е специализирана полицейска операция за спазване на противоепидемичните мерки“, пояснява пред БНР комисар Стоян Маламов, участвал в проверката на петте контролни институции. Проверени са били три обекта в града. Съставени са 69 акта за установено административно нарушение. От тях 58 акта са по Закона за здравето, 9 по Закона за българските лични документи и по Закона за МВР за неизпълнение на полицейско разпореждане.

От БАЗ и СБЗ обявяват, че повече нямало да търпят този "полицейски произвол" срещу български предприемачи и клиенти на заведенията. Адвокатите, които работят с двете сдружения вече подготвяли искове срещу шефа на ОДМВР-Благоевград и полицаите, участвали в нощните проверки.

Още

Проверки на НАП изсветлиха 68 млн. лв. данък от дивиденти

16.06.2022

ЙОАНА ПЕТРОВА

6265
Издирван от САЩ руски хакер e задържан в Банско

13.06.2022

6787
НАП затвори любим ресторант на Борисов

06.06.2022

Обновена

12267