Медия без
политическа реклама

Радев ще насрочи изборите за 28 март

Управляващите вече не се свенят да демонстрират топлите си отношения с главния прокурор, смята президентът

07 Дек. 2020ОбновенаТАНЯ ПЕТКОВА
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

"Изборите трябва да са на 28 март. Те трябва бъдат проведени в срок, с доставени лицензирани машини и с всички мерки, които да гарантират правото на всеки българин на вот и да минимизират риска за неговото здраве". Това обяви президентът Румен Радев пред репортери. Досега президентът коментира, че не възнамерява да отлага парламентарния вот, зарази епидемията от коронавирус и че той трябва да се проведе в срок, но не е конкретизирал дата.

Радев призова администрацията, която е отговорна за организирането и провеждането на изборите, да създаде условия за нормалното им протичане.

Мандатът на настоящото 44 НС изтича в края на март. Според конституцията изборите могат да бъдат отлагани до два месеца, което е до края на май. Датата за вота се насрочва с указ на държавния глава 60 дни преди провеждането му, а самата процедура се координира между отделните институции. Към момента явно няма съгласие между изпълнителната и президентската и по този важен въпрос.

Радев настоява изборите да не се отлагат, докато от средите на управляващата коалиция се чуват все повече гласове за протакането им, а основният аргумент е пропуски в изборното законодателство относно гласуването на хората под карантина, както и самата извънредна ситуация с коронавируса.  

Президентът Румен Радев засега няма намерение да се възползва от конституционното си правомощие да отложи изборите за по-късна дата. Държавният глава Румен Радев не предвижда отлагане на предстоящите парламентарни избори.

Относно предложените законодателни промени от ГЕРБ, свързани кой ще разследва главния прокурор, президентът коментира, че "управляващите даже вече не се свенят да демонстрират топлите си връзки с главния прокурор". "Те ни предлагат прокурорската колегия, където главният прокурор има пълната власт, да посочва човека, който ще го разследва, предлагат ни същия ВСС, който с огромно мнозинство избра този главен прокурор, сега да избере и човека, който ще го разследва. Имитацията на реформи в правосъдната система  от страна на управляващите издава само тяхната цел - да се бетонира статуквото. Това предложение е далеч от всякаква логика и благоприличие", допълни Радев.

По повод другата злободневна тема - ваксинирането на гражданите срещу коронавируса, държавният глава очаквал правителството да подходи с цялата отговорност по този въпрос, да има компетентно и откровено разясняване както за ползите и необходимостта от имунизацията, така и за рисковете.

Запитан дали той лично ще се ваксинира, президентът отговори: "Вие знаете, че първата партида ще бъде само за 60 хил. човека, а желаещите от най-рисковите групи са много повече - възрастни хора, лекари, полицаи, фармацевти, социални работници и др., така че аз нямам правото да отнемам шанса на нито един от тях. Животът на всеки българин е еднакво ценен, независимо дали е президент, чиновник или работник. Ако реша, ще се ваксинирам едва когато няма чакащи за тази ваксина".

Ключови думи:

Румен Радев, избори

Още по темата