Quantcast

Медия без
политическа реклама

Заводът край Хасково работи и след протеста на служителите си

Втората смяна е продължила производството въпреки липсата на лични предпазни средства

17 Март 2020Обновена
Haskovo.info

Работата в завода за автомобилни части "Язаки" край Хасково е продължила и по време на втората смяна, като работещите са били в намален състав, съобщи Би Ти Ви. По-рано днес в завода на проверка дойдоха представители на РЗИ- Хасково, Инспекцията по труда, БАБХ и полиция. От Здравната инспекция заявиха, че още преди няколко дни са дали предписание на предприятието, което то е трябвало да изпълни веднага. Сред мерките са маски и дезинфектанти за работниците, сутрешен филтър при приемане на работа, както и доставка на храна от кетъринг фирма, за да не става струпване в слола на завода. Здравните власти са предписали да бъде извършена дезинфекция на помещенията след приключване на работната смяна в предприятието. Предписанията на здравните власти включват също така инструктаж на персонала за спазване на лична хигиена и недопускане в работните помещения на служители с прояви на остри респираторни заболявания. По обяд днес проверяващите съобщиха пред местни издания, че в завод "Язаки" има дезинфекционни препарати, както и указания как да те се ползват. Масите в столовата на завода са разделени, както е по изискване.  Информацията дойде, въпреки че преди това от ръководството на предприятието признаха пред Би Ти Ви, че в завода все още не са доставени маски, въпреки че те са били поръчани.

Стотици служители на завод за автомобилни компоненти край пътя Хасково – Димитровград излязоха на протест тази сутрин, съобщи по-рано "Хасково инфо". Хората настояват да бъдат пуснати в отпуск и предприятието да затвори заради опасността от разпространението на коронавируса. Те казват, че не им били раздадени предпазни средства. Вече не ги пускали в магазините, когато разбирали, че работят в „Язаки“.

„Работим един в друг и ни е страх. От ръководството ни казаха, че всеки си носи отговорност, ако се зарази. Искаме поне една седмица да ни пуснат в отпуск“, казват работници.

Сигнали са изпратени до регионалната здравна инспекция и полицията.

От ръководството на завода заявиха, че има дезинфектанти, които се използват. Те вече са провели разговори с ръководството в Япония. До часове се чака да бъде взето решение, като дотогава заводът не работи.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?