Quantcast

Медия без
политическа реклама

Поредна мярка в кризата се спъна в строги критерии

Интересът към 375-те лв. за неплатен отпуск е далеч от очакваните 55 000 души - кандидатствали са само 4499 семейства

13 Май 2020
Илияна Кирилова
Много родители бяха принудени да останат вкъщи без доходи заради затворените детски градини и училища.

Поредна мярка, насочена към неутрализиране на последиците от корона кризата, прохожда с изключително бавни темпове. Месец след въвеждането й на 14 април, еднократна помощ от 375 лв. са поискали само 4499 души, става ясно от информация, предоставена на "Сега" от Агенцията за социално подпомагане. За тази мярка бяха предвидени 20 млн. лв. Очакванията на кабинета бяха от нея да се възползват около 55 000 семейства и самотни родители.

Първоначално помощта бе насочена към работещи семейства в принудителен неплатен отпуск заради затворените училища и детски градини. От самото начало бе ясно, че мярката няма да има голямо покритие заради строгите условия, които бяха заложени за получаването й - и двамата родители да са изчерпали платения си отпуск и да са натрупали поне 20 дни неплатен отпуск помежду си, което бе почти невъзможно в първия месец от извънредното положение. Сумата освен това едва покрива това, което правителството само определя като линия на бедност за един човек - 363 лв. за 2020 г., въпреки че е предназначена за цяло семейство.

След слабия интерес в началото, преди седмица правителството отвори помощта за всички, които срещат затруднения в кризата, като разшири и категориите, които ще подпомага приоритетно. Възрастта на детето в семейството бе повишена от 12 на 14 г., а право да кандидатстват бе дадено и на безработни без право на обезщетения, за които до този момент няма достъп до никаква подкрепа.

От подадените 4499 заявления 2856 са от родители в неплатен отпуск и семейства, останали без работа и доходи заради COVID-19, съобщават от агенцията. До момента са обработени едва 1198 заявления, от които 602 са от посочените категории. Това показва, че с това темпо 20-те заделени милиона ще останат неусвоени.

Междувременно с промените в закона за здравето депутатите заложиха и нова компенсация за работници и самоосигуряващи се от най-засегнатите браншове, която ще е 290 лв. и ще се изплаща за шест месеца. Тепърва обаче се очакват подробности кои сектори ще бъдат обхванати в тази мярка.

Още по темата