Медия без
политическа реклама

Подозират частен инвеститор, че е изместил Бяла река

Властите с месеци не могат да уточнят кой е оригиналният път на водата

Властите още търсят оригиналния път на Бяла река в местността Бетоловото
Нова тв стоп кадър
Властите още търсят оригиналния път на Бяла река в местността Бетоловото

Институциите в България не спират да ни удивяват. Вече дълги месеци властите в Разгложко не могат да отговорят на прост наглед въпрос - откъде минава оригиналният път на Бяла река. Чуденето започва, след като миналата година реката внезапно кривва по нов маршрут в местността Бетоловото.

Пред Нова тв Ромео Шатев разказва, че преди месеци се появил инвеститор и купил съседен на неговия имот, през който минавала реката. Шатев още тогава се усъмнил, че новият собственик ще направи някоя беля - защо някой би купил терен, през който тече река. И подал превантивно сигнал до Басейновата дирекция.

„Дойде комисия от Басейнова дирекция „Западнобеломорски район” и Община Разлог, с представители от Строителния отдел. Беше подписан протокол, беше заснето къде минава водното легло. Басейнова дирекция даде предписания на Община Разлог да определи къде точно минава реката и да бъдат извършени всичките законни действия. Минаха три месеца, беше удължен срокът, след това октомври 2023 г., трябваше да е готова Общината и да ни запознае с решението. Но такова решение досега няма”, твърди Ромео Шатев.

И докато се чакало община Разлог да определи откъде точно минава Бяла река, внезапно коритото ѝ било преместено.

„В момента реката напук на всичките закони вместо да върви на юг- югоизток, завива на север. Говорих с хидроинженер, че инвеститорът е можел да направи съвсем културно тази корекция в неговите си земи. A той е тръгнал по най-жестокия начин – да работи с багери, булдозери. Всичко е зарито”, ядосва се Шатев. 

Инвеститорът е отказал да застане пред камерата на NOVA, но зад кадър дава своята версия за ситуацията. Според него,  когато купил имота, там нямало река, а разлив. Реката била затлачена по-нагоре по течението си с боклуци и се разливала навсякъде. Той почистил боклуците и тогава реката сама потекла към имота на Ромео Шатев.

Mеждувременно инвеститорът получил становище от РИОСВ, че може да строи къщи. Така било издадено и разрешение за строеж от Oбщина Разлог. Впоследствие обаче пак общината поискала експертиза от хидролог, който да посочи кой е същинският път на Бяла река. 
 

От Басейнова дирекция пък са обяснили пред Нова тв, че след сигнала от Ромео Шатев за възможна корекция на реката са проверили и са установили извършване на изкопни дейности, без да са постъпвали документи за съгласуване на инвестиционни предложения и подробни устройствени планове. Тогава  са поискали от Община Разлог и Агенцията по геодезия, картография и кадастър Бяла река да бъде отразена в кадастралните карти и регистри.  Това се очаква да се случи в близките дни. 

От Община Разлог са казали, че няма да коментират ситуация, която е спорна. Били пратили официален отговор до Басейновата дирекция с всички предприети действия по казуса. "Сега се чака комисия, която официално да каже, откъде минава Бяла река, къде трябва да тече и въобще… къде ѝ е мястото", завършва репортажа си Нова тв. 

Последвайте ни и в google news бутон