Медия без
политическа реклама

Освободен е собственикът на пистолета, с който стреля дете на депутат

Няма опасност за живота на простреляното при инцидента друго дете, съобщи прокуратурата

13 Май 2024Обновена
Районният прокурор на Велико Търново Тихомир Шабов
БГНЕС
Районният прокурор на Велико Търново Тихомир Шабов

МВР е задържало само за няколко часа собственикът на оръжието, с което беше простреляно дете в Арбанаси. В неделя вечерта той е бил освободен, съобщава Нова тв.

По-рано сутринта районният прокурор на Велико Търново Тихомир Шабов обяви пред журналисти, че собственикът е бил арестуван с 24-часова полицейска мярка, както и че предстои да му бъде повдигнато обвинение. Мъжът все още не е дал показания, добави представителят на държавното обвинение. 

"Взети са натривки на всички присъстващи лица, назначени са експертизи, продължава да се работи по случая. Детето е в добро състояние и няма опасност за живота му. Присъстващите лица на инцидента са били около 15-16, до момента са разпитани около 10 лица. Собственикът на пистолета е задържан за 24 часа", заяви прокурорът.

Инцидентът стана по време на честване на рожден ден. Шабов обясни по време на брифинг, че пистолетът е бил поставен на пейка в двора на мястото, където се е провеждало събитието. Имало е деца, които са си играли, и по време на играта е произведен изстрелът. Това е основната версия, но прокуратурата проверява и други възможни версии, допълни той.

Простреляното дете е настанено във великотърновската болница, то е в добро състояние, няма опасност за живота му, каза Шабов. Прокурорът посочи, че родителите на детето, което е простреляло другото в крака, не носят наказателна отговорност за това, че не са упражнили контрол, но носят гражданска отговорност. Прокуратурата ще уведоми Държавната агенция за закрила на детето за инцидента.

Разследването е по два текста от Наказателния кодекс – за причинена средна телесна повреда на непълнолетно лице и за държане на огнестрелно оръжие, без да бъдат взети мерки за безопасност. Наказанията са до шест години лишаване от свобода за първото и от три до десет години лишаване от свобода за второто престъпление.

Часове по-рано, бащата на детето, депутатът Явор Божанков, сам разказа за инцидента във Фейсбук, като поясни, че самият той не е присъствал, а е била само съпругата му. Според народния представител 11-годишният му син е ранил с пистолета в пръста на крака леля си, която е само с една година по-голяма от него. Пострадалото момиче беше откарано в болница, но е в добро състояние, увери още той.

Според наличната информация, в италиански ресторант в Арбанаси е имало рожден ден на съпругата на местен бизнесмен. Сред гостите е имало много известни хора от областта, а също и депутати. По-късно се появи информацията, че партито е било в къща.

Домакинът на партито оставил законно притежавания си боен пистолет, за да отиде до тоалетната. Малко по-късно проехтял изстрел. Оказало се, че големият син на депутата е натиснал спусъка и е ранил друго дете в крака. 

"Моля за разбиране в този момент. Засега зная само, че на рожден ден в село Арабанси, на който са били децата ми с майка им, децата намират оръжие, което мислят за играчка. Но не е. Оръжието е на собственика на къщата. Рожденият ден е на жена му. Големият ми син е в шок. Лелята на сина ми, която е годинка по-голяма от него, е вече добре - ранена е в пръста на крачето. Можело е да се случи и най-лошото. Благодарим на Господ, че не е. Не отговарям на телефона на вашите обаждания, защото в този момент отивам при децата и искам да бъда до тях", коментира в профила си във "Фейсбук" Явор Божанков.

Според официалното съобщение от прокуратурата, "...на 12.05.2024 г. в с. Арбанаси, по време на рожден ден, 11- годишно дете е простреляло с револвер "Смит енд Уесън" 357 магнум" в дясното ходило дете на 12 години. Установено е, че оръжието е законно притежавано, но е било оставено без надзор от собственика му".

В понеделник привечер прокуратурата обяви, че на Д.Б. - собственик на оръжието, с което на 12.05.2024 г. в с. Арбанаси беше простреляно дете, на 13.05.2024 г. е връчена призовка за явяване в качеството на обвиняем на 16.05.2024 г.

Тази дата е съобразена с разпоредбата на НПК, изискваща призовката да се връчва не по-късно от три дни преди предявяването на обвинението. Тогава ще бъде определена и мярка за неотклонение на лицето, обявиха от държавното обвинение.

Дванадесетгодишното момиче, което беше простреляно по невнимание с боен пистолет от 11-годишния син на депутата Явор Божанков по време на парти в Арбанаси, ще бъде транспортирано в столично лечебно заведение. Това пък съобщиха от болница "Д-р Стефан Черкезов" във Велико Търново, предаде dir.bg. Състоянието на момичето е много добро, но тъй като се касае за огнестрелна рана и предвид факта, че липсва част от костта на пръст на ходилото, е взето решение то да бъде преместено за по-нататъшно лечение в София. Вчера е извършена спешната операция на детето, тя е успешна, то е в стабилно състояние и е настанено в ортопедичното отделение. 

Ключови думи:

Явор Божанков

Още по темата