Медия без
политическа реклама

Общински съветник в София е нападнат при проверка на ремонт

Между "Спаси София" и част от живеещите в района на бул. "Патриарх Евтимий" има отколешно напрежение

16 Апр. 2024
Стефан Спасов
Стефан Спасов

Общинският съветник от "Спаси София" Стефан Спасов е бил нападнат при проверка на извършващия се в момента ремонт на пътното платно на централния булевард "Патриарх Евтимий", съобщиха от партията. Нападението е дело на живеещия в района Иво Дошев, твърдят от нея. "Няма да оставим София да бъде тероризирана и манипулирана от малка групичка, тясно свързана с ГЕРБ", коментираха от "Спаси София" във "Фейсбук". Дошев беше активист на последните местни избори в подкрепа на кандидата на ГЕРБ за кмет на район "Средец" Венцислав Банчев, който не стигна до балотаж.

Инцидентът със Стефан Спасов е станал в 9:30 ч. в отсечката между ул. "6-ти септември" и ул. Георги Раковски. Нападателят първоначално се е качил неправомерно на една от строителните машини, които са извършвали ремонт на пътното платно. Той е взел ключа на машината, докато е била в движение и така е застрашил живота и здравето на работниците и на преминаващите, посочват от "Спаси София". В опит да се противопостави Спасов е бил нападнат и ударен в лицето. Той е получил леки наранявания и очилата му са били счупени.

„Абсолютно недопустимо и неприемливо е проявяване на каквато и да е агресия, още повече физическа, срещу който и да е. Остро осъждаме нападението над общински служител.“ – коментира лидерът на "Спаси София" Борис Бонев.- Ние уважаваме правото на всеки да протестира, включително "Спаси София" многократно е изразявала своето мнение с протести, но никога не сме си позволявали да проявяваме агресия срещу когото и да е. Нападателят трябва да понесе своята отговорност." 

Спасов е подал сигнал до компетентните органи и се очаква те да предприемат необходимите действия, пишат още от "Спаси София". "Като общински съветник към избран да защитавам интересите на софиянци. В момента една група от граждани застават срещу намеренията на общината да извърши планов ремонт. Изключително ми е неприятно, че днес трябваше да сте стига до подобни ескалации, които за мен показват единствено липсата на аргументи на протестиращите“, заявява той. 

Снощи кметът на район "Средец" Трайчо Трайков съобщи, че на ъгъла на бул. "Патриарх Евтимий" и "Фритьор Нансен" е имал среща с жители на района, които са се събрали на протест. Причината е подозрение, че след приключването на дейностите паркоместата ще бъдат намалени за сметка на велоалея. "Има издадена заповед на кмета единствено за ремонт на настилката, не за промяна на организацията на движение", информира Трайков. 

Конфликтът на "Спаси София" с част от жителите в зоната около бул. "Патриарх Евтимий" тлее още от времената, когато кмет бе Йорданка Фандъкова. През 2020 г. тя, общински съветници от ГЕРБ, главният архитект на столицата Здравко Здравков и "Спаси София" представиха проект за промени в движението в района. Те предвиждаха по "Патриарх Евтимий" да се направи бус лента с цел тролейбусите да избягват задръстванията и да стигат по-бързо до Петте кьошета. Предвиждаше се още косото паркиране да се замени с успоредно, в резултат на което паркоместата намаляваха с 10 на сто. Така обаче булевардът трябваше да стане по-достъпен за пешеходци, а в краищата му да се начертаят велоалеи. Компенсирането на местата за колите трябваше да се направи по бул. "Витоша", където пък трябваше да се разчертае косо паркиране.  

Живеещи в района са обявиха против намаляването на паркоместата в близост до домовете им и изграждането на бус лента. Един от мотивите бе, че по "Патриарх Евтимий" имало много обществени сгради и офиси. Недоволните поясниха, че са събрали подписка и заплашиха да легнат на пътното платно, ако проектът почне да се изпълнява. В резултат ГЕРБ спряха да го защитават.  

Реакция

Инцидентът със Стефан Спасов бе коментиран и от кмета на София Васил Терзиев. "Саморазправа, посегателства и всички форми на насилие са абсолютно недопустими и призовавам компетентните органи да действат бързо и отговорно. Не можем да позволим подобни актове на саморазправа да останат ненаказани. Вярвам, че различията се преодоляват чрез диалог, уважение и ангажираност. Сигурността и безопасността на всички граждани е основен приоритет за мен и екипа ми", написа той във "Фейсбук".

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата