Quantcast

Медия без
политическа реклама

Нотариуси пуснаха 10 жалби в съда срещу конкурса за нови кадри

18 Март 2023
БГНЕС
Конкурсът за нотариуси през 2015 г.

Десет действащи нотариуси са атакували в съда заповедта на министъра на правосъдието Крум Зарков, с която беше обявен конкурс за 52 вакантни места за нотариуси, съобщи "Лекс".

Двама са атакували обявяването на свободна позиция в Девин, а други двама са оспорили конкурса за нов нотариус в Царево. Останалите жалби са срещу вакантните позиции в Бяла, Шумен, Радомир, Велинград, Павликени и Силистра.

По десетте жалби предстои да се произнесе Административният съд София-област (АССО).

Преди 5 години, когато беше проведен предишният конкурс за нотариуси, делата срещу заповедта за обявяването му още бяха подсъдни на Върховния административен съд (ВАС). Той остави без разглеждане всички жалби на нотариуси срещу конкурса, като прие, че те нямат право да обжалват. "От обстоятелството, че действащи нотариуси оспорват откриването на конкурс за заемането на места в района на съда, в който и те вече действат, води до извода, че мотивите за оспорването са породени от икономически интерес, който не е равнозначен на защитен от закона правен интерес", изтъкна ВАС.

Конкурсът тази година е 52 места за нотариуси. Четири от тях са в София, по две в Ардино, Асеновград, Добрич, Ивайловград, Казанлък, Карлово, Момчилград, Омуртаг, Разград и Ямбол и по едно в Айтос, Берковица, Бяла, Бяла Слатина, Велики Преслав. Велинград, Видин, Гълъбово, Девин, Димитровград, Златоград, Карнобат, Котел, Крумовград, Кула, Монтана, Никопол, Павликени, Панагюрище, Радомир, Русе, Силистра, Сливен, Сливница,  Трън, Тутракан, Царево и Шумен.

Подаването на документи за конкурса обаче ще може да започне едва след като приключи обжалването на заповедта за обявяването му и тя бъде публикувана в "Държавен вестник".

Писменият изпит е насрочен за 9 юли 2023 г.

Нови вноски

Докато се чака АССО да се произнесе по жалбите срещу настоящия конкурс, редовното Общо събрание на Нотариалната камара увеличи встъпителните вноски от 10 000 лв. на 12 000 лв. Годишната вноска на нотариусите скочи от 900 лв. на 1200 лв., а допълнителната от 30 лв. на 100 лв. на година.

Ключови думи:

конкурс за нотаруиси

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?