Quantcast

Медия без
политическа реклама

НОЩ иска удължаване на извънредната обстановка след 30 юни

След като хората не са отговорни, ще търпят санкции - от партиите до премиера, обяви доц. Ангел Кунчев

23 Юни 2020
БНТ

Националният оперативен щаб за борба с пандемията от коронавирус ще поиска удължаване на извънредната епидемична обстановка и след 30 юни. Това обяви държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, изтъквайки като причина големия брой новозаразени през последните дни.

"Малко е рано да кажем дали това е оформена втора вълна, ще стане ясно малко по-късно. Това е значителна промяна в ситуацията в страната, със значителен скок на заболелите спрямо предходните две седмици", посочи д-р Кунчев пред БНТ.

Той подчерта, че причините за този скок са комплексни и това нарастване на заболелите не е само българско явление.

"Виждате какво става около нас. Ние сме на пето място сред десетте балкански страни – далеч преди нас са Македония, Румъния, Албания, Турция и Сърбия. Гърция е доста по-назад заради строгите мерки, които приложи – заключи всички вкъщи, но въпросът е дали обществото ще приеме такива мерки", заяви Кунчев.

Той обясни, че разликата между предишния пик с около 320 хоспитализирани и сегашния пик с отново около 320 заразени е в подготовката на болниците, на лекарите, на цялата система, както и в наличието на лекарства и на предпазни средства.

"Доста по-костелив орех се оказа този вирус. Лично моята прогноза, че вирусът ще се ограничи значително през летния сезон, изобщо не се сбъдна. Той въобще не се държи като нормален респираторен вирус и продължава да се разпространява доста масово. Надяваме се той да отслабва, но все още нямаме никакви доказателства в тази посока", призна доц. Кунчев.

По думите му 20% от заразените се нуждаят от лекарска намеса, а 4-5% имат нужда от интензивно отделение. Най-големите огнища в Пазарджишко, Сърница и Доспат са овладени, там няма новозаразени, но все още има срещи – ловни, религиозни, политически, и прочие, в които вирусът избухва с много новозаразени, припомни здравният инспектор.

"Това показва, че неспазването на мерките води до нови случаи. Появяват се случаи на все повече места в страната, а това е най-опасното, защото няма как да ги държим под контрол - допълни доц. Кунчев. - Проблемът не е в отварянето на границите, а в неспазването на мерките – и до момента носенето на маски беше задължително в аптеки и магазини, но нямаше контрол върху спазването му, затова се насочихме към повече контрол."

Той предупреди, че при липсата на самодисциплина държавата ще налага все по-строги наказания.

"След като хората не са отговорни, започваме да правим актове. Започваме от политическите партии и свършваме с министър-председателя. Влизаме в градския транспорт. Не казвам, че трябва да има навсякъде полицаи, но искам да убедим хората, че опасността не е отминала", посочи Ангел Кунчев.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Кого бихте подкрепили за кмет на София?