Медия без
политическа реклама

"Не подкрепям никого" взе цели 10% във варненски район

В повечето случаи районните кметове предизвикват равнодушие в хората

31 Окт. 2023ДИЯН ИВАНОВ
Илияна Димитрова
Избирателите в София, Пловдив и Варна рядко търсят из книжата името на кандидатите за районен кмет.

10.53% - такъв актив регистрира опцията "Не подкрепям никого" във вота за кмет на варненския район "Приморски". Бюлетината се нареди четвърта политическа сила. Резултатът трудно може да бъде приет като куриоз, или плод на местна политическа специфика. По-скоро навява мисли за нуждата въобще от избори за такъв пост.

"Приморски" е най-големият район във Варна. Освен градски квартали, включва курортните комплекси, прилежащите вилни и баровски зони. Името на районния кмет винаги през мандатите е било дълбоко безизвестно за мнозинството жители. Кандидатите сега - също. Но в район "Младост" например, където кметът бе много активен, събаряха се през годините ромски коптори, а сега в кампанията се водеше агитация от врата на врата..., тоест се ширеше политическа активност, "Не подкрепям никого" също е с висок процент - над 7. В централния район "Одесос " - 8.8%.

7.54% събира "Не подкрепям никого" в район "Северен" в Пловдив. В софийския "Младост" - 7.88%. Във "Връбница" е 7.05%. Средно за страната сега и преди опцията акумулира около 3%. За районни кметове обаче - повече.

Може да се предположи, че това е протестен вот конкретно към кандидатите. Но по-вероятно е, предвид и по-ниската активност специално за районни кметове, това да е форма на равнодушие - просто районният кмет не е интересна фигура за хората. А оттук следва и големият въпрос - трябва ли да се провеждат такива избори въобще.

Районните кметове не са били винаги избираеми от хората. Те не разполагат с бюджет и функции да провеждат самостоятелна политика. Чисто административно районите вършат работа, но в изборен план ползата е минимална. Ако в София все пак понякога около тях се завихрят страсти, във Варна и Пловдив - почти никога. Макар държавните проблеми да са далеч по-големи, липсата на интерес и на предпочитания към конкретните кандидати отварят тази тема.

 

ЕДВА-ЕДВА...

Във Варна - район "Аспарухово", кметът бе преизбран с 3820 гласа. Кварталът притежава население за пет общини, но за районен кмет, очевидно, едва-едва се събират хора, които да определят победителя.

Ключови думи:

не подкрепям никого

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?