Медия без
политическа реклама

Комисията срещу Асен Василев обмисля да привика Денков

Повод станаха твърденията на премиера в оставка, че ДАНС може да е замесена в трафик на наркотици

05 Апр. 2024
Освен финансовия министър в оставка, комисията се прицели и в друга водеща фигура на ПП - Николай Денков.
Илияна Димитрова
Освен финансовия министър в оставка, комисията се прицели и в друга водеща фигура на ПП - Николай Денков.

Ден след като беше създадена, най-новата анкетна комисия в парламента, която ще разследва финансовия министър в оставка Асен Василев, се събра на първото си заседание. Засега няма конкретни задачи, но членовете на комисията са се амбицирали да развиват широка дейност срещу министъра, който е съпредседател на ПП-ДБ, като за целта ще привика и други водещи десни политици като премиера в оставка Николай Денков.

Създаването на комисията беше поредният тежък политически удар срещу Василев. Той напоследък попадна на мушката на практически всички парламентарни формации, с изключение на собствената му политическа сила. Това се случва в контекста на политическа криза и предстоящи предсрочни парламентарни избори.

Противниците на Василев, начело на които е ГЕРБ-СДС, най-напред го задължиха да покрие дефицит във фонда за електроенергийна сигурност, за който няма пари; след това го порязаха за опита му да намери средства, с които да го направи; на практика му отнеха правото да се разпорежда с публичните финанси в последните дни на правителството; държавната антикорупционна комисия атакува агенция "Митници", която Василев като финансов министър контролираше; а последното стана повод да се създаде и въпросната комисия, която носи стряскащото наименование "временна комисия за разследване на корупционните практики в агенция "Митници" и евентуалната роля на Асен Василев в тях". Излиза, че депутатите ще търсят доказателства за корупция във финансовия министър в оставка - въпреки че не са разследващ орган.

Днес въпросната комисия се събра, за да реши организационните си въпроси - да приеме вътрешните си правила, както и да реши кого да привика на изсушване. В тази връзка, на заседанието се завъртя името на премиера в оставка Николай Денков. Повод за това дадоха твърденията му, че ДАНС може да е замесена в трафик на наркотици. Денков също е сред водещите фигури на ПП. Ще бъде извикан и шефът на силовата агенция Пламен Тончев, за да отговори на тези обвинения, а вероятно и директорът на митниците Петя Банкова, която беше задържана при акцията в нейното ведомство - ако бъде пусната от ареста.

Последвайте ни и в google news бутон