Медия без
политическа реклама

Депутати одобриха доклада за митниците, без да го четат

Първият му читател ще бъде прокуратурата, на която ще бъде изпратен още днес

25 Апр. 2024
Шефът на комисията Тошко Йорданов получи упреци от колегите си, че не им е оставил време дори прочетат това, което се иска да одобрят и подпишат.
БГНЕС
Шефът на комисията Тошко Йорданов получи упреци от колегите си, че не им е оставил време дори прочетат това, което се иска да одобрят и подпишат.

Преразказ на събитията, който дори депутатите не са прочели – това представлява докладът на временната парламентарна комисия, която проучваше обвиненията за корупция в агенция „Митници“. Така поне се разбра от оценките на депутатите, които участваха в работата на самата комисия.

Днес те се събраха на финално заседание, на което да гласуват доклада за свършеното през последния месец. Документът, който беше предложен от шефа на комисията – зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов, беше одобрен от ГЕРБ-СДС, ДПС, „Възраждане“, БСП и ИТН. Не се съгласиха да го подпишат членовете на комисията от ПП-ДБ.

За отбелязване е, че депутатите от БСП и „Възраждане“, въпреки че подкрепиха доклада, го подписаха с особено мнение. И това беше не заради несъгласие с написаното в него, а просто защото не бяха успели да го прочетат. Така се получи заради бързането докладът да бъде приет днес и да влезе в пленарната зала утре. Тогава е последният работен ден на депутатите преди ваканцията, която си уредиха за предизборната кампания.

ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН подкрепиха безрезервно доклада. Не така направиха останалите. Соцдепутатът Румен Гечев отбеляза, че докладът преразказва това, което е станало в комисията – представените документи и изслушвания на държавни служители и политици. Гечев откровено си призна, че не му стигнало време да го прочете, и затова ще го подпише с особено мнение.

Така постъпи и Димо Дренчев от „Възраждане“. Той похвали комисията, че доказала връзки на обвинени в контрабанда с бившия финансов министър от ПП-ДБ Асен Василев, и нападна бившия шеф на МВР Бойко Рашков, който също принадлежи към десницата, че е „много по-замесен от Василев“. От думите на Дренчев излезе, че ДАНС е чакала политически удобен момент да огласи разследването си срещу арестувания шеф на митниците Петя Банкова. „Те (ДАНС – бел.а.) са чакали нареждания да направят реализация, когато им бъде наредено. Това става в предизборна обстановка Тук имаме една политическа дъвка в работата на тази комисия“, смята Дренчев.

Константин Бачийски от ПП-ДБ се оплака, че помолил Тошко Йорданов за време да се запознае с документа, а вместо това го получил около 2 часа преди днешното заседание. Венеция Ангова – също депутат от ПП-ДБ, изтъкна, че освен преразказ на събитията, докладът съдържа субективни мнения и оценки, с които е несъгласна, и затова също няма да го подпише. Накрая обаче Ангова гласува против документа, а Бачийски, чиято партия СЕК наскоро напусна коалицията ПП-ДБ, се въздържа.

Докладът засега не е публикуван. Първият му читател ще бъде прокуратурата, където веднага ще бъде пратен, както се разбра от депутатски коментари.