Медия без
политическа реклама

Кметът Терзиев удължи спорния конкурс за военен мемориал пред НДК

Кметът е дал допълнителен срок до 6 март за внасяне на инвестиционни проекти за възстановяване на стар паметник

28 Февр. 2024ТАНЯ ПЕТРОВА
Снимките на стария мемориал са силно въздействащи. Средата обаче вече няма нищо общо със съществувалата през 1934 г.

Кметът на София Васил Терзиев е дал зелена светлина за удължаване на срока по спорен конкурс за емблематично място в града – пространството при НДК в района на демонтирания паметник „1300 века България“. На това място СОС взе решение през 2023 г. да бъде възстановен създадения през 1934 г. мемориал на загиналите войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк в Баланската, междусъюзническата и Първата световна война. Конкурсът бе обявен в самия край на мандата на бившия кмет Йорданка Фандъкова, като срокът за внасяне на инвестиционни проекти изтече на 29 януари. Кметът Терзиев обаче е дал разрешени за удължаването му до 6 март. Очевидно новият екип в общината смята да продължи с него, защото на 22 февруари е определено и конкурсно жури.
Това показа проверка на „Сега“ след запитвания от архитекти за обявения в самия край на мандата на бившия кмет Йорданка Фандъкова конкурс за възстановяван на мемориала. 

Конкурсът бе обявен през ноември и е с награден фонд от 45 000 лв. – 30 000 лв. за класирания на първо място проект, 10 000 лв. – за второ и 5000 лв. – за трето. От участниците се иска да изработят идеен проект за възстановяване на съществувалия стар мемориал, дело на арх. Александър Обретенов. Архитекти и художници обаче разкритикуваха остро конкурса  – и заради идеята за възстановяване на паметника във вида, в който е бил, и заради липсата на добра готовност за провеждането му. 

„Изумително е допускането на идея, че нещо старо, останало назад във времето, може да бъде буквално, формално и частично възстановено в центъра на съществуваща повече от четири десетилетия паркова композиция, създадена със съвсем друг дух и коренно различен подход на мястото на отдавна разчистения терен на бившите казарми. Трите стени с плочите с имената на загиналите войни, всяка по 20 метра дълга и 11 метра висока, са били калкани на казармени сгради. Решението още тогава се е считало за преходно, докато се пристъпи към изграждането на достоен мемориал“, се казва в обща позиция до кмета Терзиев, изготвена от Съюза на архитектите в България, Камарата на архитектите в България и Съюза на българските художници. Според архитектите това пространство е обичано от софиянци, ползва се интензивно и е едно от знаковите в града. В позицията се изтъква още, че заданието за конкурса не е минало през обществено обсъждане, както изискват правилата и не е професионално подготвено, като към документацията са прилагани включително снимки от телефон. Конкурсът е обявен без определено жури, пише още в позицията. 

Този конкретен пропуск вече е отстранен – на 22 февруари кметът Терзиев е подписал състав на жури, като в него няма представители на организациите, които оспорват конкурса. От публикуваните по процедурата въпроси и дадени разяснения става ясно, че възложителят не определя максимална прогнозна стойност на предвидените строително-монтажни работи, но възнамерява да класира проектите и на базата на този критерий.

Ключови думи:

войнишки мемориал