Медия без
политическа реклама

Капон: Във вторник внасяме искане за мораториум на кабинета в оставка

"Продължават да се назначават партийни калинки", коментира Мая Манолова

17 Апр. 2021Обновена

През следващата седмица "Изправи се! Мутри, вън!" ще внесе като точка в програмата на Народното събрание налагането на мораториум върху сключването на договори, концесии и назначения в агенции и комисии от сегашното правителство.

Това съобщи депутатът Мария Капон във фейсбук в отговор на упреците на симпатизанти, че новите партии в парламента не са подкрепили предложението на БСП за мораториум. То бе направено от лидера на левицата Корнелия Нинова покрай приетото вече от 45-то Народно събрание решение да се създаде комисия за ревизия на управлението на Бойко Борисов за последните 10 г. 

"Напротив подкрепихме и с отделен акт ще бъде правилно юридически оформено!", посочва Капон. Тя пояснява, че според юристите, ако мораториумът е бил вкарван в комисията за проверка, ще се създаде конституционен проблем и може да се "бламират двете действия". Затова трябва да е с отделен акт. "Още във вторник ще го внесем в програмата", уверява Капон. 

Това обеща и председателят на парламентарната група на "Изправи се! Мутри, вън!" Мая Манолова. В живо излъчване във Фейсбук тя заяви, че ГЕРБ не са спрели да извършват назначения и да пилеят публични средства. "Залети сме от сигнали, че партийни калинки се назначават на високи позиции. Ще предложим и на "Има такъв народ" и ДБ да внесем заедно това решение за мораториум", категорична е Манолова. По нейни думи партията ѝ не подкрепи същото предложение на БСП в петък, тъй като мястото му не е било в решението за съставяне на комисия за ревизия на управлението на Бойко Борисов.

Отказът на новите партии и ДПС да подкрепят искането на БСП за мораториум върху действия на сегашния кабинет в оставка бе причина анализатори да обявят, че анти-ГЕРБ коалицията в новия парламент е започнала да се пропуква. 

Според Мария Капон обаче просто лидерът на БСП Корнелия Нинова е побързала да лансира предложението си преди днешния пленум на левицата и не се е вслушала в съветите да се направи като отделен акт.

 

Последвайте ни и в google news бутон