Quantcast
Иранският лекар от Исперих е на път да получи български паспорт | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Иранският лекар от Исперих е на път да получи български паспорт

Кадровата политика в здравеопазването трябва да е постоянна, а не кризисна, обяви президентството, което има последната дума
Обновена
3 443
 Стоп кадър БНТ

Преписката за българското гражданство на иранския лекар д-р Абдулах Заргар вече е минала през 9-членната комисия в Министерството на правосъдието, получила е одобрението им и е изпратена за разглеждане в президентството. Това съобщи областният управител на Разград Гюнай Хюсмен. "Вярвам, че екипът на вицепрезидента г-жа Илияна Йотова ще бъде също толкова експедитивен, за да издаде в най-скоро време указ за получаване на българско гражданството на доктор Заргар, директор на болницата в Исперих", обяви Хюсмен.

Процедурата за получаване на гражданство за заслуги от д-р Заргар е инициирана от здравния министър Костадин Ангелов.

В края на м.г. "Сега" разказа историята на лекаря, който макар и да е изправил болницата в Исперих на крака, няма как да продължи да я ръководи, тъй като като няма българско гражданство.

В събота президентството обяви, че предложението за издаване на указ за придобиване на гражданство от д-р Заргар е внесено там в края на работния ден в петък, 29 януари, "едва след като стана публично известно, че директорът на Многопрофилната болница в Исперих следва да напусне поста си". Съобщението на институцията гласи още, че "комисията по българско гражданство ще предложи решение на вицепрезидента, след като се запознае с всички материали по този казус в съответствие с установените процедури". Не е пропусната и критика: "Президентската институция счита, че в правовата и социална държава здравеопазването и неговата кадрова политика са постоянен ангажимент на отговорните институции, а не резултат от кризисни акции." 

Това е вторият опит лекарят да получи български паспорт. През 2015 г. здравният министър е предложил д-р Заргар да получи гражданство. През 2016 г. обаче молбата е отхвърлена. Причината е, че лекарят е осъждан, се казва в отговори на Министерството на правосъдието до кмета на Исперих Белгин Шукри, които д-р Заргар сам предостави на "Сега". След като осъждането му, за което той отдавна е реабилитиран, разбуни духовете, лекарят разказа историята си.

Натурализираните за особени заслуги през последните десет години са основно спортисти. Те са взели гражданство за постигнати резултати и постижения в следните видове спорт: футбол; баскетбол; волейбол; бадминтон; биатлон; водна топка; бокс; борба; таекуондо; карате; вдигане
на тежести; модерен петобой; мотоциклетизъм; тенис; тенис на маса; голф; ски; фигурно пързаляне; конен спорт; фехтовка; спортни танци; стрелба с лък; художествена гимнастика и кану-каяк, писа неотдавна Mediapool, като цитира данни от Министерството на правосъдието. 

Има и чужденци, които са взели гражданство за особени заслуги в областта на науката и културата. А именно: запазване и популяризиране на българското културно-историческо и църковно наследство; запазване и популяризиране на българската култура и изкуство в чужбина; заслуги за разширяване на културните, икономически и образователни връзки между България и Корея; изграждане и възстановяване на исторически паметници и църковни обекти в България; заслуги в областта на науката – постигнати резултати на състезания и олимпиади; заслуги в областта на професионалния превод от български език; принос в областта на българската популярна музика, пеене и оперно изкуство, както и принос във филмовото производство.

Има и получили паспорт за особени заслуги в областта на обществената, икономическата сфера и технологиите. Любопитното е, че така е било предоставено гражданство на хора, които се занимават с търговия и дистрибуция на висококачествени горива.

Въпреки че това са хора със заслуги и би трябвало да са известни, техните имена се пазят в тайна.

Още

1051 албанци са получили български паспорт за година

26.05.2022

1122
Албанците влязоха в топ 3 на получилите българско гражданство
ДПС замеси премиера в казуса със „златните паспорти“

04.02.2022

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ, ЕВА-МАРИЯ РАЙКОВА

2872