facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

ГЕРБ предлага по-сурови наказания за непълнолетни престъпници

След жестокото убийство в Галиче управляващите ще променят закона
Обновена
3417
 БНТ
Главният прокурор Иван Гешев и вътрешният министър Младен Маринов в Галиче, където стана жестокото убийство.

Парламентарната група на ГЕРБ започва работа по законопроект за изменения в Наказателния кодекс, които предвиждат непълнолетните извършители на тежко престъпление да не могат да се възползват от по-лека присъда, защото не са навършили 18 години. Това обяви народният представител от управляващата партия Маноил Манев пред журналисти в Стара Загора, предаде bTV.

"Всяко едно престъпление се разследва и се назначават експертизи. Ако психиатричната такава покаже, че извършителят е наясно с това, което е извършил, и е бил в състояние да прецени какво прави, трябва да понесе полагащата му се наказателна отговорност", обясни Манев. Той даде пример с жестокото убийство на 18-годишното момиче в с. Галиче. "В случая извършителят има предходни присъди. Абсурдно е да се мисли, че той не е разбирал деянието, което е извършил", коментира депутатът.

Предложението на ГЕРБ за законодателни промени идва на фона на обществено недоволство в с. Галиче. Днес местните хора излязоха на протест, ужасени от зверското убийство на 18-годишната Андреа. Те настояват за най-строго наказание на злодея, отнел живот по особено жесток начин. Вчера стана ясно, че ако бъде потвърдено, че убиецът е 17-годишният Аксел, той ще лежи в затвора не повече от 12 години, защото е млад, въпреки че за такива престъпления Нaкaзaтeлният кодекс по принцип предвижда доживотен зaтвoр бeз право на зaмянa. Близките на момичето я изпратиха днес в последния ѝ път.

Бащата на Андреа каза пред БНТ, че иска за извършителя доживотна присъда без право на замяна. Според него законът в момента защитава убийците. Братовчедът на Андреа Марио Милчев също настоява за най-тежкото наказание. Ето какво написа той в социалната мрежа:

"След като нашата невинна душица Андреа плати този кръвен данък и в последните си минути видя този шок, който й причини този социопат, след изявлението на вътрешния министър Младен Маринов и главния прокурор Иван Гешев на брифинг във Враца стана ясно, че след влизане с взлом след блудство и убийство по особено жесток начин и грабеж от лице в пробация, според българското законодателство е регламентирано основно в чл. 115 НК, което гласи от пет до дванадесет години затвор.

За всички други престъпления да вземе една пета, ще лежи най-много 15 години, защото е на 17 и няма да го съдят по член 116 за доживотен затвор. Което означава, че той на 30 години ще е на свобода, ще има възможност да си създаде семейство и когато реши, че ще влиза някъде отново да убива, ще го направи отново, защото Законите работят в интерес на престъпниците, а не в интерес на хората.

Хора, кога ще се събудим и колко още трябва да плащаме кръвнина, за да се промени системата у нас?

Колко деца трябва да изгубим, за да се събудим, и как ще сте спокойни, когато пращате децата си на училище в утрешния ден?

Липсата на възпитание може да отгледа още някой социопат и той да посегне на живота на вашето дете, но законът го закриля, защото е малолетен и тогава пред нас е изборът да променим закон или да спрем децата си от училище.

Законът върви в разрез с нашия интерес! Сега платихме с една съдба и един човешки живот, една прекрасна душа - нашата Андреа. Утре кой ще плати тази кръвнина и докога ще търпим? Ние сме едва 6 милиона, трябва да останем една пета, за да се промени нещо. Искаме доживотна присъда за този изрод!"

 

8

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Правителството утвърди религиозните празници извън православните

18.12.2019

1766 13
МВР и Столичният инспекторат иззели 4 камиона с отпадъци за изгаряне

18.12.2019

3088 4
Пожар унищожи към 3000 прасета в Добруджа

18.12.2019

817 4

Коментари

Калпазанче

Убавци! Резултати?

keen_

Галиче да си вземе убиеца и неизвестен извършител да го провеси на първото срещнато дърво в селото - за назидание (там има нужда от такова).

pbdan

Единствената надежда е в затвора да попадне на "хора" осъдени за същото престъпление, но като пълнолетни на 30 или доживотни. Тия няма да му простят леката присъда, още повече, че ще излезе млад под 30г. Ако все пак излезе ще бъде изпечен и силно озлобен рецидивист, който ще търси отмъщение като Илиян Здравков убил Вероника 1 месец след излизане от затвора също за убийство. На този му дадоха 30г. и на 70г. ще излезе още по-злобен. Подходящ е за съкилийник на Аксел.

nebenebe

При толкова и такива корифеи на правото у нас, чудно е как се докарахме дотук. Ама жестоки наказания и за кражби искаме.

harmless
снимка на harmless

Не е добре това. Под 18 години да се третира като пълнолетен само за наказания е абсурдно. По скоро трябва да се приложи 'счупения прозорец'. Много по жестоки наказания за много по дребни провинения. Убиецът не е станал изведнъж убиец а след поредица от не особено тежки престъпления и мижави наказания.

John Slow

По скоро трябва да се приложи 'счупения прозорец'. Много по жестоки наказания за много по дребни провинения. Убиецът не е станал изведнъж убиец а след поредица от не особено тежки престъпления и мижави наказания.

Дай направо да минаваме към тоталитаризъм, кво ще си играем на дребно...

harmless
снимка на harmless

Това пък какво общо има ?! :)))

теорията за 'счупения прозорец' за първи път се прилага в Ню Йорк и има страхотни резултати. Както се разбра от друга статия, през соца престъпленията не си били по малко от сега, даже напротив. 

pbdan

Тази теория е могла лесно да бъде приложена - "счупената глава" на клошаря и "битият полицай" в конкретния случай. Имал е и други прояви. За едното престъпление извергът от Галиче получава пробация, а за другото условна присъда. Ако беше влязъл в затвора за 2-3 години нямаше да го има това убийство.

Влез или се регистрирай за да коментираш