Quantcast

Медия без
политическа реклама

Европейските социалисти заплашват БСП с изключване

Соцлидерът Корнелия Нинова отрече да са били водени разговори с "Атака'' за включване в новия ляво-патриотичен проект

01 Дек. 2023Обновена
Илияна Димитрова
Образуването на "един голям фронт – ляво-център-патриотичен" може да извади БСП от ПЕС.

Партията на европейските социалисти (ПЕС) е готова с мерки срещу българския си член БСП, след като лидерката ѝ Корнелия Нинова обяви намерението си да формира широка коалиция с проруски националистически партии. Това съобщава Euractiv, позовавайки се на генералния секретар на ПЕС Джакомо Филибек. 

В кулоарите на парламента Нинова заяви, че за първи път чува, че европейските социалисти готвят мерки за партията ѝ, и допълни, че неведнъж ПЕС са правили забележка на столетницата. Соцлидерът обаче видимо се възмути от твърдението, че хората ѝ се обединяват с националисти. И допълни, че "Възраждане" и "Атака" не са били поканени за разговори, защото са националисти. "Виждам напрежение срещу това, което правим. Превъзбуди доста хора, очевидно това е успешна формула и някой се е уплашил от нея", заяви Нинова. 

На въпрос защо ВМРО са поканени да се присъединят към новия политически проект,  Нинова отговори, че е заради успешното им сътрудничество по време на местните избори. И заяви, че когато ВМРО работиха с ГЕРБ (ВМРО участваше в коалицията ''Обединени патриоти'', заедно с НФСБ и ''Атака'', която беше партньор в третото правителство на Борисов, бел. р.), са били възприемани като евроатлантици, а когато работят с БСП - са националисти. 

НОВИЯТ ЛЯВО-ПАТРИОТИЧЕН БЛОК

В началото на седмицата Нинова покани на разговори представители на 16 различни партии, заедно с които БСП е успяла да избере кметове и общински съветници. "Това са партии от левия спектър, център и патриотични организации. Преди изборите си поставихме цел - заедно да променим досегашния модел на управление на ГЕРБ, и постигнахме добри резултати", обяви Нинова. Тя обясни, че с нейните партньори смятат да стъпят на този успех, за да проведат разговор за образуването на "един голям фронт – ляво-център-патриотичен", както се изрази.

Говори се, че сред тези 16 формации са антиевропейската проруска партия "Атака", както и русофилската формация на Николай Малинов, който е подсъдим за руски шпионаж. Днес Нинова отрече от "Атака'' да са участвали в разговорите.

"Ако ръководството на българската партия тръгне по пътя, описан в репортажа, тогава със сигурност Европейската социалистическа партия ще предприеме последващи мерки, както се случи в други случаи, като например в Словакия", казва Филибек.

В началото на октомври ПЕС прекрати членството както на проруската партия "Смер" на Роберт Фицо и на "Хлас" на Петер Пелегрини, които сформираха коалиционно правителство след своя "десен" завой.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова наскоро заяви, че е против настояването на ПЕС за прилагане на Истанбулската конвенция за признаване на трети пол, който няма връзка с биологичния пол. "Не одобряваме ПЕС да обяви санкции срещу Русия за предоставянето на оръжие на Украйна", добави Нинова, като същевременно изрази възхищението си от Фицо и неговия патриотичен завой.

 

Водачът на БСП Корнелия Нинова се пробва да възпроизведе коалиционната си схема от местните избори с идеята, че ще донесе успех на партията й на следващите вотове.

 

Ключови думи:

Корнелия Нинова

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?