Quantcast
ЕК иска обяснения от България за гражданството срещу инвестиции | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

ЕК иска обяснения от България за гражданството срещу инвестиции

Брюксел вече започна наказателна процедура срещу Малта и Кипър по същата тема
Обновена
1 040
 ЕПА БГНЕС архив

Европейската комисия е изпратила отново писмо до България, за да изтъкне опасенията си, свързани с режима за предоставяне на гражданство срещу инвестиции и за да поиска допълнителни подробности. Българското правителство има един месец, за да отговори на писмото с искане за допълнителна информация, след което Комисията ще вземе решение за следващите си стъпки. Това съобщи Европейската комисия във вторник.

Днес Европейската комисия вече започна наказателни процедури срещу Кипър и Малта във връзка с техните схеми за предоставяне на гражданство срещу инвестиции, наричани още схеми за "златен паспорт". Комисията смята, че предоставянето на гражданството на тези държави членки, а оттам и на гражданството на Съюза, в замяна на предварително определено плащане или инвестиция и без действителна връзка със съответните страни, не е съвместимо с принципа на лоялно сътрудничество, залегнал в Договора за Европейския съюз. Това също така подкопава целостта на статута на гражданството на Съюза.

Поради естеството на това гражданство подобни схеми имат последици за Съюза като цяло. Когато една държава членка предостави гражданство, съответното лице автоматично става гражданин на ЕС и се ползва от всички права, свързани с този статут, като например правото на свободно движение, пребиваване и работа в рамките на ЕС или правото да гласува на общински избори, както и на избори за Европейски парламент. В резултат на това последиците от схемите за предоставяне на гражданство срещу инвестиции не са нито ограничени до държавите членки, които ги прилагат, нито са неутрални по отношение на други държави членки и ЕС като цяло.

Комисията счита, че предоставянето на гражданство на Съюза за предварително определени плащания или инвестиции без действителна връзка със съответните държави членки подкопава същността на гражданството на Съюза.

Схемите за предоставяне на гражданство срещу инвестиции позволяват на съответното лице да получи ново гражданство въз основа единствено на плащане или инвестиции. Тези схеми се различават от схемите за предоставяне на право на пребиваване срещу инвестиции ("златна виза"), които позволяват на граждани на трети държави, при спазване на определени условия, да получат разрешение за пребиваване в държава от ЕС.

Условията за придобиване и отнемане на национално гражданство са уредени от националното право на всяка държава членка при надлежно зачитане на правото на ЕС. Тъй като гражданството на дадена държава членка е единственото предварително условие за гражданството на Съюза и достъпа до правата, предоставени от Договорите, Комисията следи отблизо схемите за инвеститори, предоставящи гражданство на държавите членки.

"Европейските ценности не са за продан"

Комисията често е изразявала сериозни опасения относно схемите за предоставяне на гражданство срещу инвестиции и някои рискове, които са присъщи на тези схеми. Както се посочва в доклада на Комисията от януари 2019 г., тези рискове са свързани по-специално със сигурността, изпирането на пари, отклонението от данъчно облагане и корупцията и Комисията наблюдава по-широки въпроси, свързани със спазването на правото на ЕС, повдигнати от схемите за предоставяне на гражданство и право на пребиваване срещу инвестиции. През април 2020 г. Комисията изпрати писмо до съответните държави членки, в което изложи опасенията си и поиска допълнителна информация относно схемите.

В резолюция, приета на 10 юли 2020 г., Европейският парламент отново призова държавите членки да премахнат възможно най-скоро всички съществуващи схеми за гражданство срещу инвестиции или пребиваване срещу инвестиции. Както заяви председателят Фон дер Лайен в речта си за състоянието на Съюза от 16 септември 2020 г., "Европейските ценности не са за продан".

Получаването на българско гражданство срещу инвестиции бе сред темите, по които Европейският парламент прати въпроси до българските власти неотдавна. Това стана, след като премиерът Бойко Борисов и главният прокурор Иван Гешев не се явиха на изслушването за България в групата в ЕП за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права. Тази група е част от комисията ЛИБЕ на Европейския парламент.

Каква е законовата уредба и готова ли е България да последва позицията на ЕП, че всички държави-членки трябва да отменят подобни схеми, или поне желае ли да подкрепи действията на ЕС за регулиране на това, гласяха въпросите по темата.

В отговорите се казва, че на 8 октомври 2019 г. правителството е внесло в парламента предложения за промени в режима за придобиване на българско гражданство срещу инвестиции, които предвиждат премахване на възможностите за придобиване на българско гражданство в случаите на краткосрочни чуждестранни инвестиции. Промените са продиктувани от практиката кандидатите за придобиване на българско гражданство срещу инвестиции да получават разрешение за постоянно пребиваване, след като са инвестирали над 1 млн. лв., а после се установява, че инвестицията вече не е налична. Заради установените проблеми, правителството предложи отмяна на две от разпоредбите на Закона за българското гражданство, както и затягане на контрола върху придобиването на българско гражданство, включително чрез дългосрочни инвестиции, се казва в отговора.

Обяснява се още, че се предвижда засилен контрол върху поддържането на инвестициите и възможност за отмяна на натурализацията, ако те не се поддържат.

Предстои предложенията да бъдат обсъдени и гласувани в Народното събрание, обясняват властите. И се оправдават с извънредното положение и епидемичната ситуация за това, че законопроектът още не е разгледан.

България е готова да подкрепи действия на ниво ЕС за регулиране на въпроса, обобщават властите.

6

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Посещавалият България Антъни Блинкен ще е държавен секретар на САЩ

23.11.2020

1551 13
Неделното преброяване също установи над 40% заразени в България

23.11.2020

Обновена

4630 149
Рекорден брой оздравели, но заразените остават около 40%

22.11.2020

Обновена

4189 17

Коментари

paragraph39

/:/Поради естеството на това гражданство подобни схеми имат последици за Съюза като цяло. Когато една държава членка предостави гражданство, съответното лице автоматично става гражданин на ЕС и се ползва от всички права, свързани с този статут, като например правото на свободно движение, пребиваване и работа в рамките на ЕС или правото да гласува на общински избори, както и на избори за Европейски парламент

..........................................................................................................................

А какво да кажем за българските Граждани-емигранти в държави извън ЕС и с двойно Гражданство- българското и другото/ Гражданство на  САЩ, например/?! Те НЕ плащат Данък "Доходи" в България и, следователно, НЕ участват в ИЗДРЪЖКАТА нито на България, нито на на ЕС, но ПОЛУЧАВАТ, цитирам, "всички права, свързани с този статут, като например правото на свободно движение, пребиваване и работа в рамките на ЕС или правото да гласува на общински избори, както и на избори за Европейски парламент"!!!  Сиреч, участват с Данък "Доходи" само в Издръжката на държавата САЩ, но получават права и на Граждани на САЩ, и на Граждани на ЕС! Сиреч, пият мляко от две крави, но хранят и се грижат само за едната! Това нито е правилно, нито е справедливо! КАЗАХ!

П.П. НЕ съм против човек да има две и повече Гражданства, но само ако той участва с Данък "Доходи" в Издръжката на всяка от държавите, на които има Гражданство! ТЧК

 

dzh-1

данъци и осигуровки се плащат там, откъдето е произлязъл съответният доход, без значение на коя страна човек е данъчен резидент...

inventus

Доколкото ми е известно ние не сме единствената държава която предоставя гражданство срещу инвестиции. Лично аз не го намирам за справедливо защото наистина инвестициите остават за нас /колко остават и какво после се случва с тях е друг въпрос/ но човекът придобива права разпростриращи се във целият ЕС. Но в тази връзка бих искал да задам и следният въпрос на вниманието на уважаемите евродепутати.Тези така наречени бежанци които със квоти или без квоти охотно биват приемани в страни от ЕС и в последствие придобиват и съответно гражданство със какво са по различни и със какво са по полезни от онези които си купуват гражданство със пари/инвестиции/?Нито работят нито учат нито се интегрират...може би със възможностите си за разплод които в този контекст ми се виждат силно преувеличени?

dzh-1

не сме единствени, малта и кипър също даваха гражданство с/у инвестиции.кипър от вчера отмениха "златните паспорти"

 

dzh-1

наистина е тъпо да отмениш инвестициите като основание за ес гражданство, а да приемаш хиляди имигранти /с всички произтичащи обстоятелства/...

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Великобритания е с традиции в схемата.Но след Брекзит ние и бивши английски протекторати оставаме ....По-скоро бих разровил тескеретата "по произход".При предходните двама президенти, а да не говоря за ВМРО -Афера , срещу трийсетина к в зелено откриваха бг диаспора от Дакар до Карачи.

Влез или се регистрирай за да коментираш