Медия без
политическа реклама

Депутатите показаха, че не познават собствения си правилник

Вместо да се захване сериозно със защита на интересите на потребителите, парламентът потъна в хаос

03 Апр. 2024Обновена
 Опозицията в лицето на БСП на два пъти успя да окупира трибуната.
Ева-Мария Райкова
Опозицията в лицето на БСП на два пъти успя да окупира трибуната.

Повече от шест часа депутатите правиха опити да изплуват от абсурдната ситуация, в която се вкараха по време на обсъждането на законопроекта за представителните искове за защита на колективните интереси на потребителите. Оказа се, че народните представители не познават правилника, който сами са си съставили, опитваха се да прекратят заседанието, излизаха в почивки, а представители на опозицията окупираха трибуната, недоволни, че исканията им не се изпълняват. 

В крайна сметка от пререканията им нямаше смисъл, защото законът така или иначе не беше приет. В края на гласуването депутатите се вкараха в поредна противоречива ситуация, като одобриха само наименованието на законопроекта, но отхвърлиха текстовете му. След прегласуване на наименованието законът бе окончателно отхвърлен. 

По традиция всяка първа сряда на месеца в седмичната програма на парламента влизат предложения на опозицията. Днес БСП предложиха законопроекта на Министерски съвет за представителните искове за защита на колективните интереси на потребителите. На първо четене законопроектът беше гласуван в края на февруари. На практика, той улеснява достъпа на потребителите до правосъдие, като елиминира държавната такса за завеждане на искове, а самите искове се гледат от съда по бързата процедура. Законът е обвързан с евродиректива и страната ни трябваше да го приеме още през 2022 г. Две служебни правителства се опитаха без резултат да придвижат закона за разглеждане в парламента.

Депутатите до такава степен се оплетоха в ситуацията, че два пъти гласуваха грешно наименование на законопроекта. Набързо беше свикан и председателски съвет, който уж трябваше да намери изход от ситуацията и да успокои страстите.

Оказа се обаче, че точката не може да бъде разгледана, защото липсва доклад от парламентарната правна комисия. Около това мнение се обединиха довчерашните партньори в управлението ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Герберите предупредиха, че е в нарушение на правилника да се гледа закон без доклад от комисия. Мирослав Иванов от ПП-ДБ коментира, че създалата се ситуация е ''пълен срам''. 

Водещата заседанието Росица Кирова призова точката да бъде отложена, което предизвика гнева на БСП и соцдепутатите се скупчиха от трибуната. След половинчасова почивка се стигна до помирение – законопроектът все пак да бъде гледан. Това обаче се оказа само привидно. ПП-ДБ възнегодуваха, че законът е лош и ще създаде правен хаос. Споровете продължиха, а Росица Кирова подложи на гласуване отлагането на точката, докато не се изготви липсващият доклад. Доклад обаче така и не беше написан. Довчерашната сглобка опита да отложи второто четене, а депутати на БСП пак окупираха трибуната.

От ПП-ДБ направиха странно предложение – да прекъснат дебата и да преминат към разглеждането на предложената от тях точка за съставане на комисия, която да се занимава с изчезналата пътна карта за изграждането на газопровода "Балкански поток", след което да се върнат обратно на защитата на поребителите. 

Ненадейно водещата заседанието Росица Кирова заяви, че няма да води, докато не бъде сменена от някой от зам.-шефовете на парламента – Никола Минчев от ПП-ДБ или от Кристиан Вигенин от БСП. 

Ключови думи:

колективни искове