Quantcast
Брюксел пита Гешев за чекмеджето на Борисов | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Брюксел пита Гешев за чекмеджето на Борисов

Главният прокурор изненадал Европарламента, че не знае докъде е стигнало разследването
27 470
 Стопкадър от екрана
Софи инт'Велд по време на пресконференцията в представителството на Европейския парламент в София

Главният прокурор Иван Гешев смаял делегация на Европарламента, че не знае докъде е стигнало разследването на скандалните снимки от спалнята на бившия премиер Бойко Борисов. Мониторингова група от 7 евродепутати на Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи днес се срещна с Гешев и сподели на пресконференция впечатления от двудневното си посещение в България.

Ръководителката на групата Софи инт'Велд (Нидерландия) каза: "В медиите се появиха конкретни снимки и бяхме изненадани, че няма последващи действия." После уточни, че е станало дума за "известната снимка на бившия премиер Бойко Борисов". Гешев отговорил: "Не знаем къде се намира случаят в процеса на производството". Този отговор учудил гостите, които изразили притеснение от правото на главния прокурор да прекратява започнати производства. "Това прави ситуацията твърде сериозна", коментира Инт'Велд.

Запитана от вестник "Сега" дали е разбрала от срещите си в София, че главният прокурор има блокираща роля за върховенството на закона в България, тя каза, че не би използвала думата "блокиране", но забелязала, че "тук има безнаказаност за корупция и проблем с прокуратурата от много години. [Прокуратурата] Има монопол за започване на разследване. Главният прокурор е безотчетен. Това зависи не само от структурата на институциите, но и от хората".

Софи инт'Велд изрази недоволство и от начина, по който Европейската комисия е извършвала досега мониторинг над България: "На хартия всичко изглежда добре, но ЕК извършваше повърхностно своите проверки и затова от ЕП я призовахме да ги засили". 

Ключови думи:

Софи инт'Велд

Още

Правителството утвърди религиозните празници извън православните

18.12.2019

7983
МВР и Столичният инспекторат иззели 4 камиона с отпадъци за изгаряне

18.12.2019

4338
Пожар унищожи към 3000 прасета в Добруджа

18.12.2019

1978