Медия без
политическа реклама

Битката за кметския вот в Пловдив и Варна вече е в разгара си

Текат люти схватки между областните управители и общинските ръководства

15 Май 2022ДИЯН ИВАНОВ
FB/Община Пловдив - Municipality of Plovdiv
Нуждата от по-качествена инфраструктура е сред водещите проблеми и на двата града - със сигурност предстоят големи баталии и по тази тема.

Любопитни процеси текат в Пловдив и Варна, затъмнени от международните новини и многобройните общодържавни кризи. Политическият комфорт на кметовете на ГЕРБ в двата града приключи. След като им трябваха 3-4 месеца да навлязат в дейността си, областните управители поведоха люти битки с общинските ръководства. Освен да решават текущи проблеми, екшънът е прицелен в местните избори, макар до тях да има година и половина.

По-драматична е ситуацията във Варна. Областният управител Благомир Коцев (представител на ПП) е решен твърдо "да диша във врата" на кмета Иван Портних, а аналогично местните депутати на ГЕРБ обещаха да следят под лупа и неговата дейност. Сагата започна с някои скрити от обществеността разминавания (организацията около посрещането на бежанците, например). После премина в явен сблъсък след атака на Коцев за синята зона в града (поиска отчет за приходи, разходи, ценообразуване, реинвестиции); кулминира засега в критики и върнати решения на общинския съвет за поемане на 95-милионен заем и продажбата на около 150 декара земя в града. И двете спрени решения бяха прегласувани в комисиите на съвета, същото вероятно ще стане и на сесията следващата седмица. От своя страна Портних не мълчи, а обвинява остро Коцев и правителството в стопиране на развитието на Варна. В ГЕРБ са убедени, че областният управител се готви да е кандидат-кмет на ПП. Затова и насред разприте Портних подхвърли в социалните мрежи: "Местните избори са далеч, затова загряващите на тъч линията нека внимават да не им бият дузпата авансово".

Областният управител на Пловдив Йордан Иванов (ДСБ) пък върна преди десетина дни 12 решения на общинския съвет за допускане на Подробен устройствен план (ПУП). Това се случи успоредно с кампания на сподвижниците на Иванов от ДБ, в която те застъпиха тезата, че ПУП-ове не може да се одобряват без екологична оценка на готвените промени в Общия устройствен план. Строителни фирми надигнаха мощен глас срещу Иванов, той и ДБ се позоваха на писмо на вицепремиера и регионален министър Гроздан Караджов за тълкуване на ЗУТ. Наложи се Караджов да посети Пловдив и да каже, че общината има право да процедира ПУП-ове. Решенията бяха потвърдени на сесия. Междувременно кметът Здравко Димитров обвини Иванов, че си "играе на политика". А един от шефовете на строителните фирми изстреля: "Спира се развитието на Пловдив, защото Данчо Иванов иска да е кмет". Любопитен нюанс е, че макар днес да са в разпра, ДСБ (и Реформаторският блок) подкрепиха Димитров през 2015 г. при първото му участие в кметската надпревара.

Още по темата