Quantcast
300 полицаи пазиха гейпарада в Бургас | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

300 полицаи пазиха гейпарада в Бургас

Любовта извън домашни условия е разврат, протестира привърженичка на партия "Възраждане"
Обновена
3 280
 Bulphoto

Гейпарад и парад на хетеропривържениците се проведоха едновременно в Бургас, като при това участниците в двете прояви бяха на един и същ площад. Над 300 полицаи са ангажирани за тяхната охрана, предаде БНР. 

Към 17.00 часа около 30 души привърженици на хората с различна сексуална ориентация сe събраха  зад паметника на пл."Тройката" за шествието. В другата част на площада около 400 души се включиха в контрапротеста. Те отправяха хомофобски скандирания. Участниците в прайда бяха замеряни с краставици, бутилки с вода, яйца, беше хвърлена и димка, а от бургаската Организация за закрила на българските граждани запалиха едно от знамената на Бургас прайд, предаде БНР. Според местни медии половината от участниците в прайда са били от София.

Виктор Лилов, кандидат за депутат от "Изправи се, мутри вън", който се включи в „Бургас Прайд”, заяви за БГНЕС: „Ние имаме право на семейство, на личен живот, нали така!Хомосексуалните хора също имаме право на семейство или нямаме право!? Кажете вие!"

Милена Атанасова коментира: „ Имам брак в Испания, който не ми се признава тук и на детето ми не му се водя родител в България”.

От другата страна на площада се бяха събрали привърженици на традиционното българско семейство, рокери и хора, които търсиха провокация.

„Не искаме същества с някаква объркана сексуална ориентация да ни го натрапват. Те могат да правят каквото си искат без да се натрапват”, каза Стефан Петров от ОЗБГ.

„Аз не съм тук, за да ги мразя, не искам да ги обиждам, няма да ги обиждам, но не желая да ми се натрапват на мен и обществото”, коментира Георги Йорданов.

До напрежението се стигна, след като хората от анти прайда успяха да пробият кордона от полицаи и стигнаха до огражденията, където бяха охранявани хората с различна сексуална ориентация. 

Полицията успя да овладее напрежението с три плътни кордона, поставени бяха и метални огради между двете групи хора. На място имаше и водно оръдие.

По-рано днес автошествие от 40 коли премина през Бургас  в подкрепа на традиционното българско семейство и срещу "Бургас прайд". Шествието бе организирано от общинския съветник Боян Дяков от НФСБ, Йорданка Лазаринова и Валери Ангелов, съобщи БГНЕС.

Участниците в автошествието смятат организирания днес „Бургас Прайд” като провокация, тъй като 15 май е Международен ден на семейството. Сутринта пред храм „Св. Св. Кирил и Методий” в града бургаското духовенство отслужи молебен "в защита и подкрепа на традиционното българско семейство и за отстояване на изконните православни ценности и добродетели". Служението се води от агатополски епископ Йеротей.

Звезделина Каравелова от партия „Възраждане“ казва пред БНР:  „Ние нямаме нищо против всеки да се обича с когото прецени, но това трябва да се случва в домашни условия. Никой няма право да развращава младото поколение“

Днес бе вторият опит да се проведе "Бургас прайд" под мотото "Любовта е по-силна от омразата", след като минала година се събраха шепа привърженици на хората с различна сексуална ориентация, предимно непълнолетни.

"Да се спре хомофобията в България, за да може да имаме и ние права, тъй като в момента нямаме права", каза организаторът на "Бургас прайд" и от ЛГБТИ обществото Русе Милев.  „ Днес след моята реч ще започнат скандирания. Ще имаме и шествие. Показността, която ние излагаме на показност, точно тя може да доведе до промяна, защото ако си мълчим, няма как да се случат нещата.", казва Милев пред БНР.

Още

"Вечните" на Marvel е с възрастово ограничение 18+ в Русия

24.09.2021

693
Правителството утвърди религиозните празници извън православните

18.12.2019

5315
МВР и Столичният инспекторат иззели 4 камиона с отпадъци за изгаряне

18.12.2019

3818