facebook
twitter

Горещи новини

Цацаров поиска имунитета на Елена Йончева, Веселин Марешки и още 4-ма депутати

Двама са от БСП, трима от Воля, един е от ГЕРБ. Марешки видя политическа атака, а Йончева схема за сплашване и репресии
8920
БГНЕС архив

Главният прокурор Сотир Цацаров отправи към Народното събрание искания за снемане на имунитета на шестима народни представители. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата на Република България. Цацаров е поискал парламентът да даде възможност за възбуждане на наказателно производство срещу Елена Йончева и Георги Михайлов от БСП, Борис Кърчев от ГЕРБ, Веселин Марешки, Пламен Христов и Кръстина Таскова от "Воля". 

Според прокуратурата за Йончева има данни за пране на пари, за Михайлов за неизгодни договори и умишлена безстопанственост, за Кърчев за данъчно престъпление, за Марешки, Таскова и Христов за изнудване и престъпен сговор. За последните трима това е второ искане за сваляне на имунитети и то е по едно и също дело, но е заради ново обвинение. Предишният път те сами се отказаха от имунитета си. 

„Цялата парламентарна група на „БСП за България“ заставаме зад Елена Йончева и Георги Михайлов, като един. Разчитаме на бързо и обективно разследване“. Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова пред журналисти в парламента по повод поисканите имунитети на двамата народни представители. „Това са две ярки остриета на БСП. Допускам, че със своите изказвания и поведение те са предизвикали такава реакция, вярваме в тяхната невинност и очакваме разследването да го докаже", допълни тя. Нинова обясни, че след проведено заседание на парламентарната група, решението е народните представители Елена Йончева и Георги Михайлов доброволно да дадат имунитетите си.

Надявам се делото срещу мен бързо да влезе в съда, за да се види на каква схема за сплашване и репресии е подложен един депутат, заяви самата Елена Йончева, цитирана от БГНЕС. Във връзка с обвинението й за изпиране на пари в особено големи размери, тя коментира, че това са абсурдни обвинения. „Тези клевети отдавна се лансират от депутатите от ГЕРБ и аз няколко пъти призовах съответните органи да направят проверка. Призовах както от трибуната на Народното събрание, така и през медиите. Запозната съм с методите на репресии на ГЕРБ. Това е класическа схема за сплашване. Това обвинение идва само два дни след като настояхме за независима техническа експертиза на българските магистрали в европейски лицензирани лаборатории“, отбеляза Йончева.

Единственият договор, който съм имала е за телевизионна техника за заснемането на документални филми, по-конкретно за Сирия, Турция и Украйна, заяви още Йончева.

Борис Кърчев от ГЕРБ обяви пред журналисти в Народното събрание, че още днес ще депозира искането си за сваляне на имунитета му, съгласно желанието на прокуратурата, и не се притеснява от нищо.

Според лидерът на "Воля" Веселин Марешки зад прокурорските обвинения се крие политическа атака. Той го обвърза с негови остри изказвания срещу вицепремиери. Исканията на Цацаров идват и на фона на ултиматума на "Воля", че ще бойкотират кворума в парламента, докато Каракачанов и Симеонов са на постовете си. Марешки обаче уточни, че в петък колегите му ще се регистрират в пленарната зала, независимо, че тогава изтича срокът, даден на правителството. "Краят на седмицата е неделя, не петък, а какво следва след неделя, ще ви кажем в понеделник", обяви Марешки.

 

Ето и пълният текст на прокурорското съобщение:

"Исканията касаят разрешение за възбуждане на наказателно производство, на основание чл. 70 ал. 1 от Конституцията на Република България, по отношение на:

- Георги Михайлов, народен представител от ПГ „БСП за България“, за престъпления по чл. 219 ал. 3 вр. ал. 1 НК (умишлена безстопанственост) и по чл. 220 ал. 1 вр. чл. 26 ал. 1 НК (сключване на неизгодни договори). В СГП са постъпили материали от извършена проверка от отдел „Икономическа полиция“ на СДВР, с предложение за образуване на досъдебно производство. От тях, както и от приложените договори за доставка на медикаменти и консумативи, е видно, че към 31.05.2018 г. задълженията на Специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания - София (СБАЛХЗ ЕАД) към всички доставчици са в общ размер на 24 359 808 лв. В хода на проверката от служителите на СДВР е установено, че за периода 07 май 2015 г. – 19 април 2017 г. директор на болницата и управител на търговското дружество е бил Георги Михайлов, като в това качество той е сключил преобладаващата част от договорите, последица от които е посоченото финансово състояние на лечебното заведение.

 


- Веселин Марешки, Кръстина Таскова и Пламен Христов, народни представители от ПГ на ПП „Воля“. Спрямо тях, по досъдебно производство, започнало в ОП Варна, са повдигнати и предявени обвинения за престъпления по чл. 213а ал. 2 т. 4 вр. ал. 1 вр. чл. 26 ал. 1 НК (изнудване). По предявено предно искане на главния прокурор, всеки от тримата народни представители е изразил писменото си съгласие за снемане на имунитет, съобразно чл. 70 ал. 2 от Конституцията. Понастоящем делото е прието по компетентност от Специализираната прокуратура, като наблюдаващият прокурор, с оглед събраните доказателства, е приел, че са налице основания за привличане към наказателна отговорност на Веселин Марешки, Кръстина Тодорова и Пламен Христов и за престъпление по чл. 321 ал. 6 НК (сговаряне на извършване на престъпления, чрез които се цели да се набави имотна облага). Даденото вече съгласие от народните представители не включва и обвинението за това престъпление. Според тълкуването в Решение № 10 от 27 юли 1992 г. по к. д. № 13/92 г. на Конституционния съд на Република България е необходимо повторно сезиране на парламента. Обвиненията касаят дейност на Веселин Марешки като съдружник и управител на „Фармнет“ ООД – Варна, а на Кръстина Таскова и Пламен Христов като регионални мениджъри, свързана с отправени заплахи за увреждане на имуществото към собственици на аптеки, с цел те да бъдат принудени да поемат имуществени задължения – да закупуват лекарства и лекарствени средства само от „Фармнет“ ООД, при неизгодни за тях условия /по-високи цени спрямо другите доставчици/.

 

- Борис Кърчев, народен представител от ПП „ГЕРБ“, за престъпления по чл. 255 ал. 3 вр. ал. 1 т. 2, т. 6 и т. 7 НК /избягване на установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери/. В резултат на подадени сигнали от гражданин и НПО е започнала проверка, която е установила достатъчно данни за извършено от Борис Кърчев данъчно престъпление - затова че през месеците юни – юли 2015 г. в гр. Стара Загора, като управляващ „Би Би Си Кейбъл“ ООД избегнал плащането на данъчни задължения в особено големи размери – 320 000 лева ДДС, като потвърдил неистина в подадена Справка - декларация по ЗДДС и използвал документи с невярно съдържание – отчетни регистри и данъчни фактури и приспаднал неследващ се данъчен кредит. В хода на проверките е установено използването на сходна практика за избягване, установяване и плащане на данъчни задължения в особено големи размери и от „КТВ“ ООД. Управляващ съдружник в дружеството от създаването му на 24.03.2005 г. до 24.08.2016 г. е бил Борис Кърчев. 

 

- Елена Йончева, народен представител от ПГ „БСП за България“, за престъпление по чл. 253 ал. 5 вр. ал. 1 НК (изпиране на пари в особено големи размери). Въз основа на постъпил сигнал от народни представители и след извършена проверка, в Специализираната прокуратура е образувано досъдебно производство за такова престъпление – за извършени финансови операции с парични средства, присвоени от „КТБ“ АД (в несъстоятелност) и са прикривани чрез офшорна компания – „Далий Трейдинг Лимитид“ действителните права върху парични средства на „КТБ“ АД (в несъстоятелност) в особено големи размери, за които се знае или предполага, че са придобити чрез престъпление по чл. 203 НК и случаят е особено тежък. В хода на разследването е установено, че на 17.04.2012 г., на основание чл. 113 от Търговския закон, едноличният собственик на капитала на „Авторска телевизия“ ЕООД Елена Йончева е взела решение представляваното от нея търговско дружество да учреди съвместно с офшорна компания „Далий Трейдинг Лимитид“ (дружество, регистрирано на 09.02.2011 г., съгласно действащите нормативни актове на територията на Британски Вирджински острови) юридическо лице с правно организационна форма – дружество с ограничена отговорност и с наименование „Офроуд“ ООД. На 20.04.2012 г., представляващите „Далий Трейдинг Лимитид“ също са взели решение за учредяване на това съвместно дружество с „Авторска телевизия“ ЕООД. В решенията на управителните органи на двете търговски дружества е посочен размера на капитала на новосформираното „Офроуд“ ООД – 10 000 лева, разпределен в 100 дружествени дяла, всеки един с номинална стойност 100 лева. Всеки от учредителите („Авторска телевизия“ ЕООД и „Далий Трейдинг Лимитид“), при разпределението на капитала записва по 50 дружествени дяла (по 50 %), с обща номинална стойност в размер на по 5000 лева. Вноските в капитала са разпределени, както следва: 
- съдружникът „Авторска телевизия“ ЕООД, срещу записаните 50 дружествени дяла, се задължава да извърши парична вноска в размер на 5000 лева.;
- съдружникът „Далий Трейдинг Лимитид“, срещу записаните 50 дружествени дяла се задължава да извърши парична вноска в размер на 315 000 лева, от които 310 000 лева (разликата между общата сума на паричната вноска и общата номинална стойност на записаните дружествени дялове) да бъдат отнесени във фонд „Резервен“ на „Офроуд“ ООД. „Далий Трейдинг Лимитид“ се е задължило след учредяване на „Офроуд“ ООД в Търговския регистър на Република България да направи и допълнителна парична вноска в „Офроуд“ ООД в размер на 250 000 евро или тяхната левова равностойност в срок от 1 година, при годишна лихва 5 %.
Учредителното събрание е проведено на 23 април 2012 г., като за управител и представляващ на новоучреденото търговско дружество „Офроуд“ ООД е избрана Елена Николова Йончева. В това си качество, тя е сключила с „КТБ“ АД Рамков договор за платежни услуги за ЮЛ и ЕТ. Определена е като единствено лице, което има право да се разпорежда със сумите по сметките на „Офроуд“ ООД. На 20 юни 2012 г. и 22 юни 2012 г. по разплащателната сметка на „Офроуд“ ООД са постъпили договорените суми, включително и валутен превод в евро от „Далий Трейдинг Лимитид“. Предстоят множество действия по разследването, свързани с установяване на начина на разпореждане с тези средства, както и спазване на разпоредбите на данъчното законодателство.
Исканията на главния прокурор касаят разрешение за възбуждане на наказателно производство срещу всеки от народните представители и извършване на действия по разследването, засягащи правата им, както и привличане като обвиняем, при наличие на предпоставките за това, съобразно НПК. Съобразно чл. 31 ал. 3 от Конституцията, обвиняемият се смята за невинен до установяване на противното с влязла в сила присъда.

182

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Румен Радев: Корнелия Нинова знае какво прави

16.06.2019

733 11
Адвокати призовават министъра на културата за действия по опазване на артефактите

16.06.2019

342
ГЕРБ: Радев да каже за финансирането на предизборната кампания

16.06.2019

836 9

Коментари

Страници

Solace

За половината обвинения не разбрах за какво точно иде реч. Пари присвоявани, пък записан капитал, пък постъпили суми за капитала. Някой подал сигнал, че друг криел данъци. Някой сключвал договори и болницата имала задължения 25 милиона - това все от тея договори ли е? Неясно, непълно...

GoDov

Айдееее, ойде Йонка Еленчева при бай Ставри .... Той отдавна се е затъжил за нещо свежо ... ма като няма и Йонка ке свърши работа.

sega_censored

Има един гербер за парлама, колкото да не кажат, че действията са политически реваншизъм.

На входа е ясно какво влиза, ясно е и какво излиза на изхода.

Тодор1

Брей,цацата станала акула !

Zmeja

Отиде кворумът, та се невиде!

Целта е Елена Йончева, останалите са политическа масовка.

ablepsia

То е ачик-ачик очевадно.

Герберастията не се спря да настъпва все същата мотика. И ще си го получи. Пак!

GoDov

От това 'Пак!' ме напуши голям смях.

dissidentbg

По-неграмотно написана статия не бях чел. Толкова ли е трудно всеки обвинен да е на нов абзац?

 

Докато пишех, статията бе променена. Сега е по-прегледна.

ddantgwyn
снимка на ddantgwyn

И ⅔ от дописката са посветени на „престъпленията“ на Елена Йончева ?

генек

Империята отвръща на удара...

За Йончева е ясно - пълна фикция, да не кажа ЛЪЖИ, че ще долетят ериниите на цацаратурата. Но - да има висящо разследване, да се цапа, пък после... Той ли краде палто, нему ли откраднаха - ама имаше нещо...

За тия на бензиновия аптекар също се очакваше. Пробва той да играе /или симулира/ самостоятелност. Усеща, че идват избори, готви нова роля. И...

Което очаква и Сидеров. Скоро ще има нещо срещу него. Малко, като юздичка, но ще се появи...

Изобщо - ниско ниво на интелигентност при гейберастията и цацаратурата. Предвидими, повърхностно-елементарни, банални рекети под формата на разследвания, дела и цапотения...

Жалка работа... Но - зад големи табелки...

---------

https://genekinfoblog.wordpress.com/

генек

...предполага... Предстоят множество действия по разследването, свързани с установяване на начина на разпореждане с тези средства, както и спазване на разпоредбите на данъчното законодателство...както и привличане като обвиняем, при наличие на предпоставките за това...

Показателно!!!

--------

https://genekinfoblog.wordpress.com/

 

Гларyс

Йончева ги е настъпила на болно място, щом са активирали цацаратурата срещу нея. Но пък тя не е като да не им знае методите.

mick

Демокрацията/без лесни пари/ ни унищожава - като държава и като народ... Като  мироглед.

 

 

Iezuit
снимка на Iezuit

Имаше навремето една тема в "Теми на форумци" - призив за подкрепа на прокурор Цацаров. 

Позагуби се тая тема нещо.?

 

А иначе - за всекиго по нещо - двама от БСП, трима от Воля и един ГЕРБер.

jovani
снимка на jovani

Мда, сещам се за един председател на ПЕС, бивш на БСП дето казваше - или даваме ДАНС на Делян, или пада правителството. 

Та Нинова, Добрев и прочие юнаци как гласуваха тогава ? Понеже връзката Цацаров-Пеевски не беше тайна по това време. 

Сещам се и за едни закани от трибуната на НС.

Или за Майчето Манолова, оня капут - на Кольо лайното унуката и Костинброд, т.е. за Цацаров.

 

Дето се вика - внимавай какво ще си пожелаеш. 

То и Борисов тепърва ще разбере, че това важи и за него де.

 

 

nibbler

От цялата шайка вампири смукали от КТБ цацаратурата се задейства само срещу Елена Йончева, обвинявана за  парични средства за които се знае или предполага, че са придобити чрез престъпление. Ей това е герберунгелизъма за който говори Татяна Дончева.  Това обвинение не е установило откъде са дошли парите на Далий и цацаратурата е получила нареждане да го установява с години за да влачи Елена Йончева по съдилищата. Междувременно банкянския мошеник, който нареждаше да се спират разследвания се разхожда на свобода, и подопечения му Филип Златанов, който изпълняваше поръчки да удари едни и оправи други го оправиха и нито един герберунгел не е разследван за търгосвия с влияние. И псоле ще се чудят защо хората ще са доволни ако ГЕРБ бъде ометен.

TheBahurKing

Другарката Елена няма да ли да съди прокуратурата, че я набеждава за престъпничка?

Forza NATO

По-късно - след като я оправдаят окончателно след нанайсе години доработване и връщане на обвинителния акт нанайсе пъти.

 

Тогава и обезщетение ще й присъдят, ама ще е към момент, в който споменът за Цацата ще е започнал вече леко да избледнява.

Slava
снимка на Slava

Аааа, бесеперунгелите били недосегаеми и могат да нарушават закона? Нали все плачете, че държавата била бандитска. Но не и с вашите бандити.

Sapienti_sat

Може ли да позная от първия път, какво ще установи разследването?

Ето: Няма данни за извършено престъпление! Ение, ение...

Zmeja

Само преди няколко дни на въпрос към Елена Йончева "какво става с разследването за барселонската къща" тя отговори: "Ще има потресаващи новини, ако междувременно не бъде притиснат (или смачкан?) екипа, който работи по случая".

GoDov

В тутраканския клуб на БСП и трите бабички очакват да бъдат потресени .... Но няма от кого.

mr_self_destruct

Не се напъвайте - ОПГ-то ще продължи да управлява, докато не го махнат началниците отвън, което не се наемам да кажа кога/и дали ще стане изобщо. бсп ако не искат да се повтори сценария с орешарски ще си стоят в опозиция. Вчера радан каза в офчинюз, че искат да са алтернатива на опг-то и ключов елемент от управлението, което си го тълкувам като зинала уста за блажен суджук. Другите са ясни - ще лапат суджук докато чичо тиква им дава...

unperson

"И псоле ще се чудят защо хората ще са доволни ако ГЕРБ бъде ометен."

 

Няма такова нещо. Хората ще са изключително нещастни и няма да мирясат докато не си намерят други мутри да ги управляват.

маргаритка2

Щом не са я опнали четири часа с белезници в центъра на столицата, с пранги в съда или вързана за леглото, значи прокуратурата не е много сигурна в обвиненията си.

 

От друга страна, за пръв път имаме осигуряване на кворум на народното събрание от външен за него източник.

Иновативно е.

 

bay Dragan

Абе Цацаров, къде е Брендо?

rover
снимка на rover

и само той ли? ?

маргаритка2

Хубаво е също, че ще отсвирят шестимата наведнъж.

 

 

rover
снимка на rover

май Някой отиде твърде далеч. дали е търсен ефект (поредното снишаване, заради неразрешими проблеми), дали няма избор (йончева беше споменала за предстоящи разкрития) - може би ще разберем. а  може и да не. тъжното е, както казва бате джимо, че повече информация не значи по-качествена информация. уви.

TheBahurKing

 "Ще има потресаващи новини, ако междувременно не бъде притиснат (или смачкан?) екипа, който работи по случая".

Колко притиснат и колко смачкан?

Колкото ония от Биволъ, които разкриха горенето на документи, или повече?

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×