Медия без
политическа реклама

БСП видя исторически протестен вот в месеците на европредседателството

Председателството не обедини народа, а ще породи евроскептицизъм, обобщи Корнелия Нинова

10 Юли 2018Илия Вълков
СНИМКА : ИЛИЯНА КИРИЛОВА

"Едни прегръдки, едни целувки без съдържание" - така ръководството на БСП оцени месеците на българското европредседателство. На специална пресконференция по темата председателя на социалистите Корнелия Нинова изреди проблеми в различни области, по които правителството не се е справило, констатира, че председателството било превърнато в "еднопартийно мероприятие" и обобщи: "ЕС никога не е бил толкова разделени а България не беше онзи лидер, който да осигури консенсус". 

По думите на Нинова "никога в най-новата ни история не се е събирал такъв протестен вот, както по време на председателството и това е реалната оценка за него", забравайки масовите протести по време на последното правителство на БСП.

"72 протеста за 6 месеца на две дена и половина по един протест, различни, на различни групи българи. Председателството беше отворено с 9 митинга и протеста. Последваха лекари над 20 общински болници, бургаски граждани срещу обгазяването, блокиране на международния път Е-79 от Видин, протест на работещи в образованието, родителите на деца с увреждания, протест срещу Истанбулската конвенция", каза Нинова. Според нея председателството не е могло да обедини народа, а ще породи евроскептицизъм.

Корнелия Нинова припомни решението на Народното събрание, с което се прие програмата на председателството и неговите приоритети. "Не знам дали си спомняте, че трите ключови думи на председателството бяха трите "к" - консенсус, конкурентоспособност и кохезия. Девизът беше "Съединението прави силата". Вместо лидерство и водачество на Европа - еднопартийно занимание, което доведе до отстъпление на права на европейски граждани", каза Нинова.