facebook
twitter

Горещи новини

БСП се зае с ромската интеграция

Правителството претърпя пълен провал, твърди Корнелия Нинова
2177
Пресцентър на БСП

„В последните дни имаше случаи на криминални прояви, които отново поставиха на дневен ред въпроса за интеграция на ромите. Очевидно е, че правителството на ГЕРБ и ОП претърпя провал с Националната стратегия за интеграция на ромите“. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред медии в парламента, цитирана от пресцентъра на червената партия. Тя обясни, че много документи са били приети, много пари са се налели в тази система, но очевидно резултат няма.

„Време е за конкретни решения и ние предлагаме такива“, заяви председателят на БСП. На първо място тя посочи, че законът в България е еднакво задължителен за всички български граждани, независимо от пол, раса, убеждения и той трябва да се прилага в пълна сила еднакво за всички.  Тя смята, че ако искаме дългосрочно да решим този проблем, има няколко действия, които трябва да предприемем, като особено важно е образоването на ромските деца и на ромите. „Начинът, по който подхожда ГЕРБ - децата да се водят принудително на училище, очевидно не работи - те отиват и след 2 седмици напускат отново. Това е борба с последствията. Ние искаме да се занимаваме с причината за това състояние на образователната система“, каза Нинова и допълни, че БСП предлага да отпадне принципа парите да следват ученика и да се преразгледа политиката на делегираните бюджети. Според нея заради тази политика директорите на училища са принудени да водят по списък деца, които не влизат в клас, за да могат да си спасят училищата.

Корнелия Нинова обясни, че сегашната политика на социални и семейни помощи за деца стимулира всички тези процеси - със сега действащия закон се спират детските помощи, ако дете не ходи на училище. „Предлагаме да се разшири тази мярка и да се спират всички социални помощи на семейства, чиито деца не  ходят на училище до 16-годишна възраст“, заяви тя. Според лидера на партията тези социални помощи са няколко вида - месечни, еднократни, енергийни, за безплатен транспорт, помощи за наеми. Левицата иска поправка в Закона за социално подпомагане, която да позволи тези помощи да бъдат спирани.

Като трета мярка Корнелия Нинова предлага в Наказателния кодекс да се засилят наказанията за лица, които живеят на съпружески начала с малолетни, непълнолетни - практиката деца да раждат деца трябва да спре. „В чл.151 от НК, в някои от тези случаи се допуска обществено порицание, глоба. Това не е достатъчно наказание, както за лица, които живеят на съпружески начала с непълнолетни и малолетни, така и за родителите на тези деца, които го позволяват“, категорична бе тя. Нинова смята, че е време за решение и конкретни действия - без излишни емоции, без натягане на напрежение, което може да прерасне в етнически конфликт и е опасно за националната сигурност. „С много разум и конкретни решения на проблемите, призоваваме и другите парламентарни групи, ние като законодатели да си свършим работата, а изпълнителната власт да пристъпи към прилагането на закона в цялата му сила“.

  68

  Влез или се регистрирай за да коментираш

  Още

  БСП: Ще защитим Елена Йончева в Брюксел

  11.02.2019

  1641 21
  Спасението на ромите трябва да бъде дело и на самите роми

  08.02.2019

  Людмил Илиев

  2140 59
  „Ромската интеграция” на Каракачанов опря до Строителни войски и доброволни аборти

  07.02.2019

  Людмил Илиев

  1197 4

  Коментари

  Страници

  Invisible

      Абе, разумни предложения, но трябва да са на власт за да ги прилагат.

      Но няма да е скоро.

  Foton4ik
  снимка на Foton4ik

  Точно!

  Penchobre

  Правилно! Тази власт, разумни неща не може да прилага! Просто не може! 🐒🐒🐒

  Асол
  снимка на Асол

  Ся, очаквам Нинова да бъде обвинена, ако не в популизъм, то поне в ксенофобия...🚬

  JR

  След малко ще се втурнат от БХК и присъдружните...

  inventus

  Всичката Мара втасала...сал ....не сресала! Много са добри предложенията но те дори не са техни. Тези предложения от години витаят в общественото пространство.Отделно че реализацията им е възможна едва когато придобият пълната власт в държавата.А без циганските гласове не виждам как това ще стане.

  ЗТБХЦ

  Няма никаква логика, последователност и съгласуваност във всички тия съждения и предложения.

   

  Нито пък консистентност и кохерентност.🙀👎

  Асол
  снимка на Асол

  Нито пък консистентност и кохерентност

  Таа префърцунена мисла можеш ли да ни я интерполираш върху описаното в дописката? А, и вземи си забърши първото изречение - не е нужно два пъти да пишеш едно и също с различни думи😅

  Памфуций
  снимка на Памфуций

  Като трета мярка Корнелия Нинова предлага в Наказателния кодекс да се засилят наказанията за лица, които живеят на съпружески начала с малолетни, непълнолетни - практиката деца да раждат деца трябва да спре. „В чл.151 от НК, в някои от тези случаи се допуска обществено порицание, глоба. Това не е достатъчно наказание, както за лица, които живеят на съпружески начала с непълнолетни и малолетни, така и за родителите на тези деца, които го позволяват“, категорична бе тя. 

   

  ====

   

  В България възрастта за съгласие за полов контакт е 14. Т.е. от 14 г. годишна възраст насетне на подрастващите е разрешено да водят сексуален живот, но БСП възнамерява да въведе строги и ефективни наказания за онези от тях, които трансформират сексуалната си връзка в съжителство. 

  Много ми е интересно какво ще е мнението на Българската православна църква и останалите вероизповедания по въпроса. 

   

  Иначе за първите две неща съм съгласен, с уговорката, че ще е необходим друг механизъм, който да насърчава онези училища, които имат по-добра успеваемост и към които има по-голям интерес. 

  Penchobre

  В България възрастта за съгласие за полов контакт е 14. Т.е. от 14 г. годишна възраст насетне на подрастващите е разрешено да водят сексуален живот,

  Дрънкаш си, а?

   

  Р а з д е л VIII
  Разврат

  Чл. 149. (Изм. - ДВ, бр. 89/86 г.) (1) Който извърши действие с цел да възбуди или удовлетвори полово же лание без съвъкупление по отношение на лице, ненавършило 14-годишна възраст, се наказва за блудство с лишаване от свобода до три години.

  (2) Когато блудството е извърше но чрез употреба на сила или заплашване, чрез използване на безпомощното състояние на пострадалия или чрез привеждането му в такова състояние, наказанието е лишаване от свобода до пет години.

  (3) Когато деянието по предходните алинеи е извършено повторно или представлява особено тежък случай, наказанието е лишаване от свобода от една до шест години.

  Чл. 150. (Изм. - ДВ, бр. 28/82 г., бр. 89 от 1986 г.) Който извърши действие с цел да възбуди или удовлетвори полово желание без съвъкупление по отношение на лице, навършило 14-годишна възраст, чрез употреба на сила или заплашване, чрез използване на безпомощното му състояние или чрез привеждането му в такова състояние, се наказва с лишаване от свобода до три години или с поправителен труд, а в особено тежък случай - с лишаване от свобода от една до пет години.

  Чл. 151. (1) Който се съвъкупи с лице, ненавършило 14-годишна възраст, доколкото извършеното не съставлява престъпление по чл. 152, се наказва с лишаване от свобода от две до пет години.

  (2) Който се съвъкупи с лице, навършило 14-годишна възраст, което не разбира свойството или значението на извършеното, се наказва с лишаване от свобода до три години.

  Що па да не си дрънкаш? 🐒🐒🐒

  Памфуций
  снимка на Памфуций

  Ти четеш ли онова, което цитираш, или - как си го написал - "дрънкаш си" .

  Като за цоциалисти:

  Чл. 149. (Изм. - ДВ, бр. 89/86 г.) (1) Който извърши действие с цел да възбуди или удовлетвори полово же лание без съвъкупление по отношение на лице, НЕНАВЪРШИЛО 14-годишна възраст, се наказва за блудство с лишаване от свобода до три години.

  - т.е. иде реч за секс с лица ПОД 14 г.

  чл. 150 касае НАСИЛСТВЕНИ сексуални действия. 

  чл. 151 (2) касае за непълнолетно лице, което не разбира свойството или значението на извършеното. , т.е. няма как да даде съгласие за полов акт.

  По въпроса 

  http://old.segabg.com/replies.php?id=309161

   

   

   

  Penchobre

  Зад псевдонима ти се крие г-жа Ташкена Колчева, а?

  Памфуций
  снимка на Памфуций

  За кое спориш - че възрастта за секс по съгласие в България е 14 години ли? 

  Че съгласието трябва да е информирано ли ? 

  Гласът

  За кое спориш - че възрастта за секс по съгласие в България е 14 години ли? 

  Че съгласието трябва да е информирано ли ? 

  Спред мен се опитва да докаже, че е от тези, които родителите им не са пускали да ходят на училище. Иначе няма как да си обясним защо е решил да пуснал материал доказващ твоето твърдение, докато същевременно си мисли, че те опровергава.

  Penchobre

  Заяждам се! Отговорът е на Памфуций, другото не го броя. Това е "политическото" ми решение, в контекста на последните интерпретации. Както е казал Поетът "Два свята, единият е излишен." Светът, който подкрепя

  Homo unius libri, Цветанов, Караянчерва, Добрев, Атанасова... (няма място за всички) не е моят свят. Законът не е закон, той е политическа интерпретация! Виж контекста Панфуцко! Гледай на нещата "политически"!

  🐒🐒🐒🐒

  EleonoraBG

  Нинова пак се излага с безразборната си хаотична стрелба, сякаш се намира в гр. Кербала. Това вместо да похвали БСП с изобретението да купува купува циганснски гласове с капачки, олио и брашно. Изобретението беше приложено творчески във всички партии и на предстоящите евроизбори сме на път циганския глас да достигне 100-250 евро. Партиите да вземат необходимите финасови мерки.

  Giuseppe

  Он Вършец ли си ма?

  NATURAL

  за БСП и "ромите" всичко  е казано в това кратко видео - https://www.youtube.com/watch?v=cIItlz3ZAqw

  ЗТБХЦ

  Тя смята, че ако искаме дългосрочно да решим този проблем, има няколко действия, които трябва да предприемем, като особено важно е образоването на ромските деца и на ромите. „Начинът, по който подхожда ГЕРБ - децата да се водят принудително на училище, очевидно не работи - те отиват и след 2 седмици напускат отново. Това е борба с последствията. Ние искаме да се занимаваме с причината за това състояние на образователната система“, каза Нинова и допълни, че БСП предлага да отпадне принципа парите да следват ученика и да се преразгледа политиката на делегираните бюджети. Според нея заради тази политика директорите на училища са принудени да водят по списък деца, които не влизат в клас, за да могат да си спасят училищата.

   

  Обявена цел - образоването на ромските деца и на ромите.

  Предложено средство - да отпадне принципът парите да следват ученика и да бъде преразгледана политиката на делегираните бюджети.

  Резултат - директорите на училища няма да бъдат принудени да водят по списък деца, които не влизат в клас.

   

  Заключение - предложеното средство с нищо не помага за постигане на обявената цел.

  Независимо дали ще бъдат водени формално по списък или не, ромските деца и ромите няма да получат по-добро образование.

   

   

  ivan B

  Няма начин,някой да получи „по-добро образование„след като ромчето не иска а и не мисли да получава някъкво обвазование.

  Памфуций
  снимка на Памфуций

  Иначе предложените мерки са като кръпка - подобно на всичко и всички останали досега и БСП не предлага комплексна стратегия за решаване на  циганския проблем в страната. 

  Evasion

   В изплютото от Нинова няма нищо ново и нищо работещо. Очевидно се търси само някакъв медиен ефект...

  ЗТБХЦ

  Левицата иска поправка в Закона за социално подпомагане, която да позволи тези помощи да бъдат спирани.

  Странно предложение за лява партия, но тъй като БСП никога не е била лява партия и едва ли някога ще бъде, това може да го оставим настрана за момента.

   

  Да речем, че това ще принуди родителите на ромските деца да ги държат в училище. Но това изобщо не гарантира, че тези деца ще получат по-добро или изобщо някакво образование. Не става ясно как точно  децата ще бъдат накарани, стимулирани или мотивирани да учат, а не просто да прекарват по няколко часа дневно в класните стаи.

   

  Заключение: и това средство не води до изпълнение на прокламираната цел - образоването на ромските деца и на ромите.

   

  ivan B

  Остава да попитам,герб дясна партия ли са,и КАКВО ДЯСНО са направили до сега,дясна реформа да речем.Дълбоко се самнявам дали някой в Бг.знае какво е дясното и кои слоеве представлява.За това всички се пишат в дясно,защото е модерна купешка дума.ДПС пък били либерали,които са още по десни.Само не знам как се вписва либерализма и дясното в бедни и консервативни хора като бълг.турци.

  ЗТБХЦ

  Очевидно се търси само някакъв медиен ефект...

  Не, просто се търси отнемане на територия и гласове от патрЕотите за бъдещите избори. Нищо друго.

   

  Памфуций
  снимка на Памфуций

  👌

   

  Само ще добавя, че в прехвалената "Визия за България" циганският проблем е силно маргинализиран и реално отсъства. 

  Преди време имаше в газетата, в "Наблюдател" един "репортаж" от обсъждането на въпросната визия с местния актив от Красна поляна, който много ясно отразяваше отношението на ръководството по въпроса. Но последните събития и култовите изяви на Каракачанов , явно са подтикнали Нинова и нейните хранени хора набързо да лепнат тая кръпка в предизборната си кампания.  

  ivan B

  Чи коя партия не го прави?Не си спомням герб,през 2009 г.да си е внесала милион и половина гласове от Марс.

  ivan B

  Ами всеки яхва каквото може преди избори.Така е в политиката и демокрацията.герб все по трудно яхват нещо,защото се истъркаха.Отдавна мина 2009г.,когато боко със сърдит глас се канеше да вкава всички в затвора,и да УпраЙ всичко.

  Паисий2

  Памфуций ти знаеш ли колко циганета на по13 години раждат?

  Сократ-май

  Тая работа изисква взаимност.

  Трябва и ромите да се заемат с интеграция на БСП.

  Страници

  Влез или се регистрирай за да коментираш