Quantcast

Медия без
политическа реклама

Борисов: Румънските туристи докараха чумата!

Протестиращите в село Крушаре не искат по 300 лв., защото "това са парите на народа, а не на Борисов".

03 Авг. 2019Обновена
ФБ

"Сигурен съм, че чумата я докараха румънските туристи. 57 000 коли влизат от Румъния всеки ден през "Дунав мост". Ходят, ядат, хвърлят. Няма какво да направим. ЗамогнАха се хората. Сега ходим и чистим, чистим", заяви премиерът Бойко Борисов на среща с кметовете на протестиращите срещу чумата села в Пазарджишко, в която участва и земеделският министър Десислава Танева. Миналата седмица шефът на БАХБ Дамян Илиев твърдеше, че вирусът е дошъл от румънски диви прасета, които са преплували Дунава. От миналата година на граничните пунктове с Румъния се проверява всяка кола дали внася месни продукти.

"През много проблеми сме минали през годините и винаги държавата се е справяла. По 300 лева ще получат собствениците на прасета, отглеждани в тип "заден двор", ако доброволно умъртвят животните", каза той и допълни: "Аз насила никого няма да карам!". Но протестиращите стопани от с.Крушаре, Сливенско, не приеха "офертата". "Какви са тези 300 лв.?! Да не са му личните пари?! Ако са му личните пари, добре. Ама не са! Парите на народа са! Това да не е пазар!", каза един от недоволните. Там хората блокираха пътя към магистрала "Тракия" и ще нощуват на щосето. Утре към недоволните от Крушаре ще се присъединят подкрепления от ямболските села.

"На картата се вижда как се разпространява чумата. Борим се от две години с нея. Огромна маса от животни, огромни комбинати. Разбираме какво искат малките кметове, но не мога да слушам някой да ме обвинява, едва ли не, че искаме да убием на някого прасетата. На никого не е приятно това - чума. По-страшно от чума няма. Завладя от Виетнам до Белгия. 16 000 км се пренася вирусът, 200 млн. прасета са унищожени в Китай. "Като излязат и кажат: "Убиват здрави животни". Те са здрави днес...", каза премиерът на срещата в Пазарджик, като подчерта, че след дни това може да не е така, защото болестта се разпространява.

Той се обърна към ветеринарите и свиневъдите и попита има ли друг начин освен настоящия, за справяне с африканската чума.

Аз също не понасям тъжни гледки. И това, което медиите показват, тъжни гледки с малки прасенца и аз имам сърце. И аз искам да си колите прасетата по Коледа. От 25 години и аз гледам прасе. Полагаме огромни усилия да действаме така, както казва науката. Бизнесът се задължава догодина да даде малки прасета, а ние сме задължени да дадем по 300 лева на двор, за да се възстановят щетите. Каквото си решат ! Чума е. Не ни е споходило нещо хубаво. Това е по-малко зло. Ще се измъкнем, дай Боже, по-леко, като компенсираме хората. На сила не карам никого. Утре могат всички да пламнат. И те ще пламнат, защото се каза - вирусът се пренася по мухи, по комари. Каквото може държавата ще помогне, бизнесът също. От Африка е дошла. То не беше птичи грип, не беше луда крава. Преди години като ми казаха за тази болест, им казах:" Добре, да заградим". И заградихме. Колко много свинско продадохме от тогава досега."

"Нито ще пратя армията, нито жандармерията, нито ще накарам полицаите да ходят и да малтретират хората, но после когато всички животни умрат, пак ще се съберем и ще си кажем, че тогава имахме шанс. Това, което правим сега, е да се обединим и да се измъкнем от ситуацията".

 

 

Posted by Десислава Танева on Friday, August 2, 2019

 

ОЩЕ ОТ

Ердоган печели изборите в Турция

28 Май 2023

Цели нови квартали никнат в селата около София

28 Май 2023

Росен Желязков: Мария Габриел трябва да е премиер с втория мандат

27 Май 2023

5 скандални разкрития от записа на ПП

28 Май 2023

ГЕРБ се спаси от развод с ПП-ДБ заради съдебната реформа

26 Май 2023