facebook
twitter

Горещи новини

Bellingcat: Вторият заподозрян в случая Скрипал е лекар от ГРУ

„Александър Петров“ e всъщност доктор Александър Евгениевич Мишкин, твърди сайтът за разследваща журналистика
5315
БГНЕС архив

Разследващата група „Bellingcat“ идентифицира втория заподозрян в отравянето на бившия руски агент Сергей Скрипал като обучен военен лекар, нает от руското Главно разузнавателно управление, предава Франс прес, цитирана от Фокус.
„Вече идентифицирахме „Александър Петров“, който всъщност е доктор Александър Евгениевич Мишкин, обучен военен лекар и служител на ГРУ“, заявиха от базираната във Великобритания разследваща група в доклад, публикуван на уебсайта им

На Интернет страницата ки Bellingcat помества изчерпателна информация за Мишкин, който също като Чепига е на 39 години.

Британските власти обвиниха двамата руснаци в опита за отравяне с „Новичок“ на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия на 4 март. 

Миналата седмица Великобритания и Холандия оповестиха, че четирима служители на руското военно разузнаване  са били заловени и екстрадирани от Холандия след опит за хакерска атака срещу Международната организация за забрана на химическите оръжия, базирана в Хага, припомня БНР.

 

"Сега" припомня:

На 26-ти септември т.г. сайтът за разследваща журналистика Bellingcat обяви, че е разкрил истинската самоличност на единия от двамата руснаци, заподозрени за отравянето на бившия руски агент Сергей Скрипал. Според Bellingcat group истинското име на Руслан Боширов всъщност е Анатоли Чепига -  полковник от Главното руско разузнаване. 

"Белингкат" и "Инсайдър" твърдят в съвместното си съобщение на руски и английски език, че Чепига е роден на 5 април 1979 г. в село Николаевка с едва 300 жители на китайско-руската граница. На 18 години постъпва в намиращото се на 40 км престижно Далекоизточно висше общовойсково командно училище (ДВОКУ), където се подготвят и офицери за спецназ отрядите на ГРУ.

Той завършва с отличие и е изпратен да служи в 14-та бригада от спецназа на ГРУ. Подразделението му (74854, а преди това - 20662) играе важна роля във втората чеченска война, където Чепига е бил три пъти "в командировка" и има над 20 награди и отличителни знаци. През декември 2014 г. той получава звание Герой на Руската федерация, "за изпълнение на миротворческа мисия", под което обикновено се разбира участие на страната на сепаратистите във въоръжения конфликт в Източна Украйна.

Някъде между 2003 г. (последната, в която е установено, че е в 14-та бригада в района на Хабаровск) и 2010 г. (годината, за която е известно, че му е издаден първият паспорт с фалшива идентичност) Чепига получава самоличността на Руслан Боширов и се мести в Москва. От "Белингкат" обясняват, че фактът, че той е с чин полковник и участва в секретни мисии зад граница, сочи, че почти сигурно е завършил в столицата Военната дипломатическа академия, която сред хората от ГРУ е известна като "Консерваторията".

Припомняме, че в началото на септември Боширов и другият заподозрян за атаката срещу Скрипал - Александър Петров, проговориха пред руска медия. Двамата категорично отрекоха да имат връзки с руското разузнаване. 

"Британските разследващи разбиха живота ни", каза Петров. По думите му двамата с Боширов са пристигнали във Великобритания на 2 март. На следващия ден отишли да се разходят в Солсбъри, но не останали много, защото всичко било покрито със сняг: "Намокрихме се и решихме да си хванем следващия влак към Лондон. На следващия ден - 4 март, се върнахме обратно в Солсбъри". 

Те категорично отричат да са носили със себе си "Новичок" или друг вид отрова. Боширов коментира бутилката от парфюм на "Нина Ричи", която беше приведена като доказателство от британските власти: "Не е ли глупаво нормални мъже да носят със себе си дамски парфюм? На митниците проверяват всичко. Те биха ни попитали, ако бяха видели дамски парфюм в багажа ни. Ние не сме носили със себе си подобно нещо". 

Нападателят на Сергей Скрипал Анатолий Чепига може да е имал и личен мотив да извърши атаката пише в същото време британският вестник The Times, цитиран от Фокус.

Полковник Анатолий Чепига е завършил Висшата военна академия за разузнаване, като е служил три пъти активна служба по време на войната в Чечения.
Военен ветеран с дълга поредица от отличия и медали, той изглежда е бил професионален военен от специални сили, преди да се издигне в редиците на могъщата военна разузнавателна служба на ГРУ.
Неговата кариера всъщност е поразително подобна на тази на Сергей Скрипал, също полковник от ГРУ, когото се смята, че се е опитвал да отрови. И това може да е много важно в продължаващото разследване на опит за убийство.
Сергей Скрипал също е бил на активна военна служба, макар и в Афганистан 20 години по-рано. Той също е награждаван ветеран , издигнал се до полковник. Въпреки това, вместо да остане лоялен към ГРУ, той реши да работи за MI6, като предаде, както се казва, "целият указател" на работещите в ГРУ в Европа. Много от тях бяха служили заедно с него в Афганистан или по-късно в Чечения.
Някои разузнавателни анализатори смятат, че личното отмъщение може също да има значение в опита за отравяне. Както и в много други конфликти, ветераните от афганистанските и чеченските кампании споделят обвързаност и лоялност.
Сергей Скрипал е нарушил тази връзка и така е спечелил гнева на бившите си другари по оръжие. Ако тази теория е точна, тогава изборът на полковник Чепига като един от опитните убийци следва силна, частично символична логика: изберете лоялен ветеран да извади нелоялен и да ‚накаже“ предателя.
Всъщност кариерата на полковник Чепига е толкова близка до тази на полковник Скрипал, че тук изниква и друга възможност: Чепига може би е познала лично човека, когото е изпратен да убие.

Цялото разследване на адреса на Bellingcat

118

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Румънски съдии разследват еврокомисари, а ЕК го научи от медиите

21.02.2019

1390 5
Пътнически самолет надмина скоростта на звука

21.02.2019

3108 52
Недоволство в БСП заради бойкота на парламента

21.02.2019

4081 47

Коментари

Страници

fierсe
снимка на fierсe

ясно що не са умрели скрипалите, жужо пратил доктор да им даде антидота!

buratinob

На седмица по лъжичка катран.

Да идва и да минава 18-19 ноември, да теглят чертата без сделка и да почнат да се занимават с нещо друго.?

Гласът

На седмица по лъжичка катран.

По-скоро на седмица по лъжичка рициново масло, както се полага на лъжливото овчарче в Кремъл...

georgipom

Тръц!

Mастар

Сега е моментът, истинският Чепига и Мишкин да излязат на тиливизора  и да кажат:

Ние не сме пидали и убийци, нямаме нищо общо с ония двамата смешници, не сме ходили ни в Солсбъри, ни в Англия и не знам  кой ги мисли тия глупости, ама не е добър человек.  

 

Ма нещо са крият като мишки.

Що ли?

geo_19

Ма нещо са крият като мишки.

Що ли?

 

И защо да излизат? Ще го направят когато трябва - при започване на делото. Ефектът тогава ще е зашеметяващ... А ако сега ги покажат руснаците ще изпаднат в оправдателен режим. Който иска да докаже нещо - да го направи, а не да сипе димки с определени очаквания.

---

П. П. Не виждам прилика нито мужду Петров/Мишкин нито между Боширов/Чепига. Тук приликата е по-надеждна:

 

http://bio-astrology.com/wp-content/uploads/2017/0...

rorik

И аз това си мислих още от начало.

Да хващат самолета за Ландъна и да кажат , не сме ние . Искаме да съдействаме, за да се намери престъпника. 

 

А ма не. Пътувал под чуждо име из Европата . Е , па що , бе джанъм. .

iLimon0ff
снимка на iLimon0ff

Скоро  няма да пращат отново "туристически двойки" от Кремъл.   ?

Bacho Кольо

всъщност е доктор Александър Евгениевич Мишкин, 

Ако държат   "Идиот"ията  им да е пълна,  британските смехурковци трябва да го представят като Лев Николаевич Мишкин

novichok
снимка на novichok

ПОЕМА

Любовта ни посочва с тревожни очи.
Любовта ни избира. Любовта ни закриля.
И добавя в прегръдката нервно усилие -
сякаш края така ще отдалечи.

Любовта в непресметнати думи гърми.
За душите ни смешно и мъдро се грижи.
Заковава ни кратко в живота подвижен
и помага да бъдем в тълпата сами.

Любовта под огромен часовник върви.
Боязливо разтяга на ласките срока.
Някой ден остарява - като всичко наоколо.
И тогава извръщаме хладно глави.

А когато избяга в случайно такси,
разпилейте писмата, изгорете портретите.
Оставете във стаята една роза да свети.

Любовта ще се върне - да я угаси...

© Калин Донков

 

Мъдростта ей мъдростта. Не е за всеки постижима :(

<><><>

Къде ли е казано това от цитата:

Британските разследващи разбиха живота ни

Кой го е казал и има ли опити за манипулация? :(

HBK

Човек (особенно ако е непредубеден) не може да не се възхити на майсторлъка на Британските разузнавателни и логистични служби. Те подведоха по брилянтен начин „руската разведка” и на практика се подиграха с нея. Просто подаваха информацията ... на по лъжичка. И „спецназът” се хвана на въдицата. Като шаран.

 

Хронологията:

1. Първата лъжичка бе, че руският двоен шпионен (а защо е „двоен” Българските „адвокати” отбягват да коментират. Благоразумно) е натровен с БОВ произвеждано в СССР. Подхвърли се (без доказателства) възможна руска връзка. Руснаците (включително Българските им  „адвокати”) се запревиваха от смях. Нарекоха обвиненията „безпочвени”.

 

2. Британските тарикати назоваха „имената” на двамата руски „туристи” и дори показаха снимките им; случайно озовали се на местопрестъплението и скоротечно излетели обратно защото не им понасяло английскотпо време.

 

3. Руската говорителка (с малките цици) високомерно отрече че изобщо има такива личности.

Британските тарикати съобщиха, че истинските имена са други, че единия е полковник от ГРУ и че е лично награждаван от „Бащицата”. Те дори знаеха къде виси портрета на наградения. Руските служби благоразумно замълчаха. Не и родните „адвокати”.

 

Сега гореспоменатите тарикати залагат поредната порция стръв (пардон, информация). Очаква се на нея да клъвнат само заклети ... шарани.

 

P.S. Не се наемам да гадая, кой натрови Скрипал. Все тая. Вдигна се врява. Както в аналогичните случаи с „двойните” агенти – Георги Марков и Владо Костов.

nanyac

P.S. Не се наемам да гадая, кой натрови Скрипал.

Чекай да ти помогна, че щом този другар е лекар, май всичко си идва на мястото.

 

Значи коварните англосакси решили да компрометират Русия, като отровят Скрипал. Избрали средството "новичок", труден за производство, но името е руско и сочи право в целта. Уточнили технологията с разработчика и сложили черното котле на огъня.

Обаче ГРУ подслушвало разговора и било взето решение да се спаси живота на Скрипал, което ще запази репутацията на управлението, като същевременно злепоставя англосаксите.

Ето как се стига до експедицията на доктор Мишкин и неговия компаньон в страната на солзберецките аборигени.

Двамата спешно си купуват билети, нали животът на човека е в опасност? И тъй като не са знаели дали ще бъде отровен в сряда или в четвъртък, спасителният отряд се подсигурява с два комплекта билети за връщане.

Първия ден веднага хващат влака за Солсбери за да проверят дали дръжката на вратата не е била вече напръскана с "новичок". След като Чепига (обучаван освен всичко друго и за служебно куче) подушва и близва метала те се убеждават че "новичок" не нанесен е и спокойни се прибират в Лондон, където укрепват туристическата си легенда с характерни за средата публични занимания.

На следващия ден те хващат отново влака решени да приключат Солзберецката си мисия, тъй като в ГРУ им били подписани самот 3 дена командировъчни.

Пред дома на Скрипал обаче стоял с флакон в ръка един прекрасен русоляв екземпляр от местната порода агенти, който се почесвал и объркано местел поглед между дръжката на вратата и разтворената инструкция на потребителя с гриф "Совершенно секретно". 

"Новичок!" - досетил се веднага Чепига и решил да се възползва от британската неграмотност.

- Хей мистер, уи русо туристо хелп ю транслейшн бля.

От изненада британският агент изтървал флакона в пряспата сняг, след което започнал нервно да търси своя Валтер ППК в джобовете на балтона си.

- Хей мистер, вер сьобор? Каминг лук шпиль! - допълнил легендата доктор Мишкин.

Валтерът се оказал безнадеждно заплетен в хастара.

- Немой! - с надежда споделил Чепига - Так если немой может и не сдасть?

 - А может напросто язык проглотил, Джеймсбонд хреновый? - професионално заключил доктор Мишкин и изкомандвал - Рот открой гнида, проверю!

Нова вълна адреналин сковала дъвкателните мускули на поданника на Н.В.  но за негов късмет задвижила краката му в посока несъвместима с обучението на МИ-6, оставяйки спасителния отряд да решава трудния въпрос как да отчете успеха на командировката си? Все пак двамата пристигат натоварени със задачата да спасят живота на Скприпал след отравяне с "новичок" и изведнъж някакъв кекав англичанин безмалко да провали изпълнението и.

Но по-доброто обучение в ГРУ си казва думата.

Двамата взимат правилното решение, като Чепига колегиално напръсква дръжката на вратата с флакона изтърван от британския агент, а доктор Мишкин се скрива в парка под любимата пейка на Скрипал, в очакване да му администрира антидот веднага след като същият седне на нея заразен.

И тук се намесва превратната съдба.

Оказва се, че на пейката сядат заразени не един а два Скрипала и доктор Мишкин е принуден да раздели дозата антидот поравно. Това естествено намалява ефективността на препарата и помрачава триумфа на спасителния отряд.

Но какво да се прави, като им се е паднал толкова некадъррен враг в проклетия Албион!

Boris_bul
снимка на Boris_bul

Аз се наемам да те предупредя,че требва да спреш да пиеш евтиния канадски траш. Нема ли кои да ти прати едно кило сливова от БГ. 

Гласът

 

Сега гореспоменатите тарикати залагат поредната порция стръв (пардон, информация). Очаква се на нея да клъвнат само заклети ... шарани.

 

Тук те са на всеки километър...

 

Пък и човек не може да подцени "шаранството" на руските власти. Вчера Лавров заяви, че заловените шпиони на ГРУ в Холандия били там "на рутинно работно пътуване".

urupuchi
<p>Лайкотка напрай Скотланд Ярд за смях. Яко.</p>
nanyac

Грозно и зловещо.

Лекар командирован в чужда държава да убива...!!

Сърцеедите посрамени си гризат ноктите от яд.

 

Гоша

"Вдигна се врява."

И какво от това? Помага ли ви с нещо това че ставате за смях?

 

Ми то Путин не е лекар. Пък и скоро ще падне.

 

"Лекар командирован в чужда държава да убива...!!"

Кое е в случая утежняващото обстоятелство спрямо убиеца на ембриони доктор обвиняван от Цв. Цв. Командировката ли, щото безпочвените обвинения са си същите. Е трибуната е друга, ама мозъчния дефицит е съпоставим.

buratinob

Не се наемам да гадая, кой натрови Скрипал. Все тая.

 

А как гадаеше!?

Да знаеш най-добре се гадае на кристална топка, на шишенце от парфюм не става.

Bacho Кольо

 

Не се наемам да гадая, кой натрови Скрипал. Все тая.

На мен не ми е все тая.

Затова се наемам да гадая:

Никой.

ablepsia

Разследващата група „Bellingcat“ 

 

По съвместителство производител на женско бельо.

bananiskilogrami

Bellingcat, финансирана от организации "Отворено общество", американския мозъчен тръст "Атлантически съвет" , държавният департамент, Министерството на отбраната на САЩ и други тям подобни мушмуроци - точно  ми  е важно какво ще кажат...

 

Елиът Хигинс /Bellingcat/ и Роман Доброкракт /Insider/ отдавна са разпарчетосани от който трябва, а вие глашатаи си пискайте кооооолкото си искате ?

 

https://chervonec-001.livejournal.com/2392966.html

 

 

 

 

 

Гласът

Ако това е продукта на инвестицията, Сорос добре си влага парите. Русия влага годишно $500 000 000 в RT, флагмана на руската пропаганда, и освен късоноги лъжи (на изпотени офицери от ГРУ) какво са произвели? 

Пиркс
снимка на Пиркс

В края на филма ще има много, много смях и Темза ще е каФева от памперси.

Елате ни вижте

Скрипал-сагата си е за вътрешна употреба.

За останалите е само сеир.

Имали англичаните Шекспир, Кралски театър..... Слаба постановка!

Нивото на „Большой театр„ не могат да стигнат.

 

ablepsia

А в "Уики"то вече са побързали да пусанат статийка за Мишкин:

 

https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B8%D1%88%D...

БOТ

Ама верно ли има хора склонни да прочетат пасквил на тези.

Явно ингилизкото правителство, след като публично и тотално се усра е решило да префърли на "часния сектор" горещия картоф.

Всуе.

Rumen5252

https://lenta.ru/news/2018/10/08/nepetrov/

"25 сентября ФСБ начала проверку по факту утечки личных данных Александра Петрова и Руслана Боширова. Спецслужбы ведут поиск сотрудников МВД, продавших журналистам документы Петрова и Боширова, содержащие их личные данные."

Само това стига за да се напикаеш от смях с Матушката?. Едни сътрудници на едно силово ведомство продават, и то на журналисти, секретни данни отнасящи се до сътрудници на друго силово ведомство.
Mастар

 

Ама верно ли има хора склонни да прочетат пасквил на тези.

 

Не читал, но осуждаю!

 

Вие другарю сте отличник по бойна и политическа подготовка!

last

Това вече си е чист водевил...

Като във всяка приказка в хода на действието се появяват все нови и нови злодеи...

Няма да се  уморят, докато Брекзита не ги умори...

Гоша

Разбрахме, че си верващ и доказателства не са ти нужни, ама това не е много за хвалене.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×