facebook
twitter

Горещи новини

Автомобилните гиганти навлизат в ИТ сектора

EPA/БГНЕС
Автомобилните компании също прилагат максимално технологиите в техния бранш

Производителите на автомобили бяха сред най-интересните участници на тазгодишния Световен мобилен конгрес, акцентирайки, че двата сегмента са в процес на засилена интеграция. Технологичното изложение се проведе тази седмица в Барселона и събра над 100 000 представители на телеком бранша и други сектори, очертавайки бъдещето на технологиите.

Председателят на управителния съвет на Daimler Дитер Цече, който беше сред най-очакваните лектори на конгреса, очерта пред аудиторията как телекомуникациите ще променят автомобилния бранш. Той акцентира върху четири успоредно протичащи процеса – свързаност на колите, автономност и управление без шофьор, електрификация и навлизане на платформите за споделяне на превозни средства.

Daimler използва мобилното шоу, за да обяви партньорството си с друг гигант от сектора – BMW, в областта на градската мобилност. Двете корпорации ще инвестират 1 млрд. евро в съвместни инициативи и придобиване на технологични стартиращи фирми.

Партньорството ще обхваща също и споделянето на автомобили – един сегмент, който все още безпокои редица производители, защото би могъл да доведе до спад в продажбите на нови возила. Той обаче така или иначе се развива от технологични фирми като Uber, Lift и китайската Didi. Затова и двете автомобилни корпорации изглежда предпочитат да навлязат в него, отколкото да го оставят да се развива самостоятелно. В бранша вече не липсват и прогнози, че скоро ще видим придобиването на някоя от популярните услуги за споделено пътуване.

Цече обърна внимание, че отворените платформи и партньорствата ще са новият двигател на автомобилния сектор и ако преди е било от най-голяма важност да се заключи добре инженерният отдел, за да не изтече информация, то в бъдеще ще е все по-важно да се използва капацитетът на цялата общност.

Все още няма коментари

Още

Чистка във Facebook на руски страници

07.05.2019

2176 19
Роувърът "ИнСайт" засне марсиански изгрев и залез

03.05.2019

388 1
Цените на телефонните разговори падат от 15 май

03.05.2019

1181 4

Влез или се регистрирай за да коментираш

×