facebook
twitter

Горещи новини

43-ма арестувани заради престъпления срещу държавата

Те участвали в схема за нерегламентирани плащания по метода "хавала", а организаторът-сириец бил засечен при контакти с терористични организации
2220

43-ма са арестувани при мащабна операция на прокуратурата, ДАНС и ГДБОП, съобщава специализираната прокуратурата. Те били свързани с нерегламентирани парични преводи в и от страната в особено големи размери. Организаторът на схемата - сирийски гражданин, пък влязъл в контакт с лица, извършващи дейност по логистично подпомагане на международни терористични организации, както и с лица, за които има информация, че са свързани с финансиране на тероризъм, твърдят от държавното обвинение.

Ето какво се казва в официалното съобщение:  "Специализираната прокуратура, съвместно с ДАНС и ГДБОП, провежда активни процесуално следствени действия по наказателно производство за престъпления по Глава Първа от Наказателния кодекс /престъпления против Републиката/ на територията на градовете София, Плевен, Благоевград, Разград, Хасково, Пловдив и Ловеч.
Предмет на разследването е дейност на група чужди граждани по организиране и осъществяване на територията на Република България на нерегламентирани парични преводи в и от страната в особено големи размери по т.нар. метод
„хавала“ (виж карето) в рамките на международна организирана престъпна група.
По искане на Специализираната прокуратура, Специализираният наказателен съд е издал 126 разрешения за извършване на претърсване и изземване – в 50 адреса на жилища и офиси и в 26 автомобила, както и обиски на 50 лица. При условията на неотложност, като единствена възможност са събиране на доказателства, са извършени 7 претърсвания и изземвания.
В хода на разследването са иззети са документи, пари 32 000 евро и др. вещи.
Задържани са 43 лица за срок до 24 часа по реда на ЗМВР, като в рамките на това задържане Специализираната прокуратура ще извърши анализ на събраните доказателства и ще прецени бъдещото процесуално качество на задържаните.
Установено е, че основният организатор на престъпната дейност – сирийски гражданин, пребиваващ в България, задържан в гр. София, осъществявайки нерегламентирани „хавала“- преводи, е влязъл в контакт с лица, извършващи дейност по логистично подпомагане на международни терористични организации, както и с лица, за които има информация, че са свързани с финансиране на тероризъм и други видове престъпна дейност.
Провеждането на операцията е предшествано от едногодишна работа на Специализираната прокуратура с българските служби за сигурност и партньорски служби за сигурност на страни – членки на Европейския съюз".
 

 

Методът "Хавала"

 

Това е система за изпращане на пари, известна от векове. В сегашни години тя се използва основно за преводи в Азия, Близкия Изток или Африка. Тя предполага, че клиентът се обръща към "брокер", на когото дава парите, а от своя страна посредникът се свързва със свои "партньори" в страната, за където е предназначен паричният превод, разказва преди време econ.bg като се позовава на световните агенции.  До ден-два те издирват получателя и му дават парите. Обикновено таксата за "превода" е около 5% от сумата.

Реално при тази схема липсва паричен поток, който да може да бъде проследен, тъй като обикновено "брокерите" плащат средствата от своя джоб. По тази причина хавала е отличен начин за финансиране на незаконни дейности, сред които и терористични атаки. По оценка на американските власти с помощта на хавала през последните година са пренесени милиарди долари от страни като Пакистан, Афганистан и Сомалия.

Има съмнения, че и атентаторът от Таймс Скуеър е получил пари именно по този начин за да взриви кола-бомба на едно от най-оживените места в Ню Йорк. Властите тогава задържаха трима пакистанци, които може би са дали средствата. Все пак не бе доказано дали те са знаели за какво точно ще бъдат използвани парите.

 

 

21

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Пред ДАНС се изви опашка заради закона за пране на пари

15.02.2019

291 5
Президентът Радев обмисля вето на приетия Изборен кодекс

15.02.2019

251 5
Борисов: България е готова за всички възможни сценарии за Брекзит

15.02.2019

235 8

Коментари

УмноКрасивЧуств...

Да не са писали по форуми за руската империя и срещу ЕС и НАТО, а Гешеф?

Доси

Дали е нещо хибридно, а? Или брадато? 

Аз залагам на брадатото... щото хибридното е малко като Дедо Мраз, уж го има амаааа... 

JR

Почна се!😀

Сладур

Най-после! Време беше!

JR

Лъснал ли си меча? Ако не си - побързай!

volog2

Кой знае каква щуротия е. Сигурно са чакали “тайните арести” да влязат в сила и сега да ни обяснят колко са полезни. Най-вероятно са арестували няколко улични бандита като най-безопасно.

ablepsia

Национална сигурност, дрън-дрън.

Наркотици.

https://trafficnews.bg/krimi/spetsaktsiia-plovdiv-...

Forza NATO

Явно не е това у Филибето.

Иначе там (пак) са прекършили гръбнака на некой мега картел - общо от акциите няма и половин кило тревица, под сто грама амфетки и две дози херо.

Страшен удар по наркотрафика у нас. 

ablepsia

Страшен удар по наркотрафика у нас. 

 

Тц, по конкуретния бизнес.

Forza NATO

👍

dumdim

ай да ги видим кви ще ги измъдрят гешевците в 1. щото тва не им е 23-та година.

ПРЪСТОВЕТЕ

Кога подмандатната територия стана и държава?

Памфуций
снимка на Памфуций

👍

Neopol

От статията нищо не става ясно. Ако въобще и на извършилите арестите нещо им е ясно. Но има полза от нея. Научх нова думичка - „хавала“. 

 

Какво се оказа, че значила тази страшна думичка ? Ами например, когато някой български гастарбайтер разбере, че друг българин се прибира в България и му даде на ръка някакви пари, които да занесе на неговите родители да си платят тока. А не използва официален превод, като с това не плаща такси и "ощетява" банките. 

Другото страшно значение на тази дума било, когато например някой реши да събира пари и да ги праща с общ банков превод, с което да плати по-малка банкова такса, с което също "ощетява" банките. Абе въобще страшно престъпление, срещу печалбите на банките. Направо трябва смъртно наказание за това. :)

ablepsia

Бежанци, а?!


Глобалния пакт за миграцията в Марко, а?

 

Напълнихте България и Европа с престъпници и главорези!

ablepsia

Хавала

Система сформировалась в Индостане задолго до появления западной банковской системы и до распространения западного банковского дела на Ближнем Востоке. Используется эта система расчётов в основном иммигрантами, зарабатывающими на Западе и отсылающими деньги родственникам.

https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A5%D0%B0%D0%B2%D...

 

Neopol

"клиентът се обръща към "брокер", на когото дава парите, а от своя страна посредникът се свързва със свои "партньори" в страната, за където е предназначен паричният превод... До ден-два те издирват получателя и му дават парите. "

Така са започнали петте братя Ротшилд, като са се базирали в различни градове на Европа. Всъщност, така се правят и банковите преводи днес.

dumdim

а тия кинти фъркат по въздуха

3biri

Не фъркат по въздуха. Представи си проход в Алпите. Любимо място за засади на всякакви разбойници. Затова от едната страна седи един "банкер" и от другата един. Търговецът си дава арите на единия и получава бележка, с която си ги получава от другата страна, в същото време в обратна посока върви друга подобна сделка. Ако потоците не са еднакво интензивни, един път седмично или месечно се прави инкасо. Обединяват се много "банкери", наемат тежка охрана от швейцарци и захранват отсрещната страна.

авакум 78

 

 

 

                  Във всеки случай се оказва , че взривът в Магнитогорск е в резултат на атентат на узбеки гастарбайтери. Избити са същата вечер .

Бон Скот

Който вярва, че използват "хавала" за трансфер на пари "за да пестят от банкови такси" е обратното на много умен. 

Влез или се регистрирай за да коментираш