facebook
twitter

Горещи новини

От 2021 г. в ЕС ще има лимит за трансмазнините в храните

399
Илияна Кирилова

Европейската комисия прие нов регламент за определяне на максималния лимит за използването на промишлено произведените трансмазнини в храните от ЕС. Максималният лимит, който е наложен, е до 2 грама от промишлено произведени трансмазнини на 100 грама от мазнините в храна, предназначена за крайния консуматор и храна за доставка на дребно. Също така производителите трябва да предоставят информация за количеството трансмазнини в храна, доставена на други предприятия, ако лимитът от 2 грама е надвишен.

Мярката ще влезе в сила от 2 април 2021 г. Тя има за цел да защити здравето на потребителите и да предостави на европейците възможности за по-здравословно хранене, се посочва в прессъобщение на институцията. През годините редица научни изследвания, включително и на Eвропейския орган за безопасност на храните, подчертаха, че хранителният прием на трансмазнините трябва да бъде възможно най-нисък, за да се избегнат рисковете за здравето.

 

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Над 50 кърлежа извадиха в Спешно отделение от главата на дете

21.05.2019

2420 6
Прокуратурата търси наказателна отговорност от петима зъболекари за източване на Здравната каса

21.05.2019

1686 3
Близо 500 са заболелите от морбили у нас от началото на годината

29.04.2019

284 6

Коментари

kissсинджира

А лимит за  второкласните боклуци от Западна Европа кога?

дъртреалист

А защо не нула? При безспорна вредност?

Това е някакъв абсурден реверанс към производителите, за сметка на здравето...

Шумахер

Тя има за цел да защити здравето на потребителите и да предостави на европейците възможности за по-здравословно хранене

А досега? Един дедо поп казва нещо, за което никога не бих се сетил:

"Тези държави, към които сме присъединени, за да бъдем пазар на западно-европейския свят, за да можем тук да получаваме храни с прекрасни консерванти, така че дори да се налага на гробищните власти да разсъждават върху това не е ли необходимо да се удължи времето, когато трябва втори човек да бъде положен в един и същи гроб. Не можем да се разлагаме, до такава степен стигнаха нещата." 

Демек, ставаме нетленни заради консервантите. Напук на печалбарите от “Гробищни паркове”, които измислиха да слагат в ковчезите живи бактерии, които се справяли за около 13 месеца и, естествено, увеличават многократно оборота.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×