facebook
twitter

Вие сте тук

23 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Заплахите срещу Елена Йончева стигнаха до ушите на председателя на ЕП

Предполагаемите заплахи на премиера Бойко Борисов срещу евродепутатката Елена Йончева получиха разгласа в Европарламента, съобщи базираният в Брюксел сайт EURACTIV.bg . Председателката на групата на Социалистите и демократите в ЕП Ираче Гарсия (Испания) изпрати писмо във вторник 30 юни до председателя на Европейския парламент Давид Сасоли с настояване за разследване, включително и със съдействието на Европол.

Писмото е във връзка с изтеклия запис на телефонен разговор, в който мъж, който звучи като премиера Борисов, се заканва да “изгори” Йончева. В записа, който изтече на 12 юни, освен коментар за Елена Йончева се чуват и цинизми по адрес на председателя на парламента Цвета Караянчева, нареждане на КЗК да провери “Еврохолд”, споменаване на чуждестранни премиери в обиден за тях контекст, споменаване на името на Иван Гешев във фамилиарен стил и др. Самият Борисов постави под съмнение автентичността на записа и предположи, че е deep fake, но не поиска разследване.  По думите му “няма лоша реклама”.

В писмото на Гарсия до председателя на Европейския парламент се споменава, че според класация на “Трансперънси Интернешънъл” България е най-корумпираната страна в ЕС, както и факта, че Елена Йончева, бивш журналист, дълго време е била ангажирана в борбата срещу корупцията и в частност с корупцията по високите етажи. “Подобни заплахи не само насаждат страх у нея лично, но и сериозно заплашват и подкопават независимостта и интегритета на Европейския парламент и не могат да бъдат толерирани по никакъв начин”, подчертава Гарсия.

Испанската евродепутатка призовава председателят на Европейския парламент да изпрати писмо до премиера Борисов, изискващо “независимо разследване на записа, включващо не само законността, но и автентичността му, използването на всички възможни средства, включително и подкрепата и съдействието на Европол”.

Запитана от EURACTIV България да коментира писмото на Гарсия, Елена Йончева каза: “Задължението ми като евродепутат е да предупредя службите за сигурност и ръководството на Европарламента за всяка заплаха която може да повлияе както на моята работа, така и на независимостта на институцията”.

Йончева добави, че в момента се обсъждат какви мерки да се предпремат, за да се гарантира сигурността ѝ като член на Европейския парламент. По отношение на записа, Йончева коментира, че се надява Европол да се заеме с експертизата му. А решението дали ще се обърне за защита към белгийската полиция, ще бъде взето след консултации в Европейския парламент.

Йончева свързва заплахата в изтеклия запис с действията си по отношение на корупцията в България. През последните 2 години тя е внесла шест сигнала в прокуратурата, по които и до днес няма никакво развитие. Йончева припомня, че е осъдила премиера Борисов за клевета на три инстанции.

Един от сигналите, внесени в българската прокуратурата от Йончева, е по случая с къщата в Барселона. Испанската прокуратура разследва премиера Борисов за незаконни действия, свързани с пране на пари. От българска страна развитие по въпроса още няма.

Йончева коментира, че “има основания за притеснение заради двегодишната си история на разследване на корупционни действия, включително и по случая с Барселона”. Страховете идват и от извършено предупреждение от политик в българския парламент, който в личен разговор я е предупредил, че ако разследва случая с Барселона, ще има последствия.

Към статията във в. СЕГА
idunno

Мечтата ми е Бокаса да бъде поканен за изслушване и въпроси в Европарламента. С право да вземе със себе си Беновска и Ифчето в ролята на защитнички...

Ruby Tuesday

Любимите на ЕВРОмутрата мисирки!

https://svobodnoslovo.eu/wp-content/uploads/2019/10/72716395_2525382490850637_7019658170209402880_n-678x381.jpg

HUMANOID
снимка на HUMANOID

Въпрос - нали уж сме граждани на ЕС, но в личната ми карта пише друго 

 

Гражданство/Nationality БЪЛГАРИЯ/BGR

 

Защо? 

Аз искам да пише, че съм гражданин на ЕС 

fractal
снимка на fractal

На личната карта няма и европейския флаг има го на шофьорската книжка

Който има шофьорска книжка той е европеец

PARAGRAF22

  Всеки човек може да стане шофьор , но нито един шофьор не е станал човек ...😉

nafta

Страховете идват и от извършено предупреждение от политик в българския парламент, който в личен разговор я е предупредил, че ако разследва случая с Барселона, ще има последствия.

Име, разбира се, няма да научим.  Нещо като "Кой открадна кантарчето" на Ку-Кувците в началото на демосрацията.

ivan4o.I

Йончева - 6 сигнала в прокуратурата, 2 год. нямало развитие? Аз лично имам опит - по мой сигнал за около един месц имаше реално действие, т.е. убеден съм че действат бързо. Пресполагам, за Йончева   ще има ефект.

Johnny B. Goode
снимка на Johnny B. Goode

Сигналът ти сигурно е бил, че някой псува властта.

ivan4o.I

Беше за набеждаване.

ppipi7766

Самият Борисов постави под съмнение автентичността на записа

 

Така, така!

Първо отричаше, сега полека се появиха едни съмнения!

Вчера Томито бая увърта, че са негови думи, обаче изречени за друго, пък после събрани, но е горедолу така обаче не е ........

 

pro_hard

Баце ще го премести. Частта за Йончева е от сглобеното по метода, за който той ни светна след срещата в Давос. А за Цвета го е казал Ненчо Балабанов, щото Баце няма такава дума в речника си...

ppipi7766

Баце ще го премести.

 

Не знам!

Га беше строен левен можеше, сега така е налял снага и е напълнил крачолите, че мисията може да не е успешна.

Guro Gurov

Не знам, не знам, когато най накрая и европците от най високите места, макар и с нежелание започнат да поглеждат към простотията и арогантността на коуегата им, току виж най- накрая им станал толкова неудобен, поне  колкото и полезен.

Не бих искал да съм на Негово място тогава.

geo_19

Хашиш Тачи даде фира. Да се готви Кокаин Борисов. 

майор

президеН?!

Тва ше е нещо специално за него измислено.

И не вервам друг да го е играл

Slava
снимка на Slava

EURACTIV. bg

 

На Г. Готев 😂😂😂 euroaktiv ДеСе. Европол ще търси 😂😂 Съвсем са изгубили надежда, щом са се хванали за сламка.

 

Йончева не е свещена крава, но от години има опити да я направят недосегаема. Защото сал тя им остана. Поомацала се е в две-три афери, но нали е наш човек...

Без

Понякога сте жалки

 

EURACTIV е независима общоевропейска медийна мрежа със седалище в Брюксел, специализирана в политиките на ЕС. EURACTIV.com е създаден преди 20 години от Кристоф Леклерк, френски предприемач и активен гражданин. Днес уебсайтовете EURACTIV предоставят безплатни локализирани новини за политиката на ЕС на 12 езика с журналистически екипи на EURACTIV в 12 държави. Със своята дългогодишна и задълбочена работа по значими европейски и международни теми, EURACTIV е доказан партньор на европейските институции, както и на редица правителствени, неправителствени и бизнес организации. EURACTIV прави качествена и етична журналистика като по този начин допринася за по-доброто разбиране на националните позиции в Брюксел и в институциите на ЕС.

За да се избегне уязвимостта на българските медии от натиск, уебсайтът EURACTIV България е юридически базиран в Брюксел. Негов издател е Георги Готев, български и белгийски гражданин със седалище в Брюксел, който е и заместник-главен редактор на EURACTIV.com.

 

nottheone1

що понякога?

magik
снимка на magik

Тая до кога ще плюе по България......Бойко да я съди за клевета и набеждаване, а Гешев за окрадените 7 милиона.....мястото и е в Сливен при Айшето...

майор

Тиквата не е България, трольо...

А за набеждаване, като това за окрадени милиони, Гешев требва теб да окошари

Тъмно пиво

 ДругарЕ от БСП и ГЕРп, много вяло го давате. Стегнете се малко. Нямате си представа какво удоволствие е да се гледа бой между кадесари и мутромилиционери.

мордохай

Не съм спал тия дни, а вие нищо не казвате- избраха ли Руския Цар?