facebook
twitter

Вие сте тук

16 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Със заплахи и нападки изборът на Гешев беше циментиран

Eдинственият кандидат за главен прокурор Иван Гешев отново бе утвърден за поста на заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет, гарнирано със страсти, лични нападки и дори заплахи. За него гласуваха 20 души, а 4 бяха "против". Това се случи само седмица след като президентът Румен Радев отказа да назначи Гешев заради липсата на състезателност в процедурата. Пред сградата на ВСС отново имаше два протеста - за и против Гешев.

Съдебните кадровици дебатираха близо 6 часа. В началото се разрази спор дали да бъде стартирана нова процедура, или направо да се пристъпи към прегласуване на единствената кандидатура. Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов заяви, че ВСС трябва да се вслуша в мотивите на президента, защото неглижирането на аргументите му ще означава, "че президентската институция е в ролята на нотариат, който заверява, който слага печат на решенията на ВСС". Според съдия Вероника Имова обаче президентският указ има преди всичко престижен характер. Главният прокурор Сотир Цацаров дори смята, че в юридическия смисъл указът на президента не съдържа никакви мотиви. "Има публична позиция на президента. Тя трябва да бъде преценена от всеки от нас", добави той. Това негово становище беше подкрепено и от председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков. Затова и тримата се обявиха срещу нова процедура. 

Съдия Олга Керелска постави друг въпрос, който я притеснявал. Тя припомни думите на Цацаров от 24 октомври, че изборите за тримата големи стават в други две сгради, и поиска да знае има ли политическа намеса. Да не претопляме опорни точки. Ако имате нещо по процедурата, довършете“, прекъсна я правосъдният министър Данаил Кирилов. През цялото време той застъпваше тезата, че законът не позволява на ВСС да открие нова процедура, преди да бъде повторно гласувана номинацията на Гешев. В крайна сметка съдебните кадровици решиха с 20 гласа "за" и 4 "против" да продължи вече започнатата процедура и да се пристъпи към прегласуване на единствената кандидатура. 

Преди същинското гласуване обаче съдия Керелска отново повдигна темата за двете сгради. „По никакъв начин не съм реферирал към процедурата за избор, която тече в момента“, оправда се главният прокурор и контраатакува с въпрос защо тя не се интересува как Лозан Панов е избран. „Оставам с впечатлението, че изборът не е на Иван Гешев, а на мен. Първата сграда, която свързвам с Цацаров, е тази на ВАС, където той дойде на крака заедно с други членове на ВСС да ме пита дали имам интерес да се включва в процедурата. А втората сграда е на Института за спешна помощ „Пирогов“, където Сотир Цацаров и Георги Колев ме посетиха и настояваха да оттегля отказа си за участие на процедурата за избор на председател на ВКС“, отвърна самият Лозан Панов.

Съдия Атанаска Дишева потрети въпроса за двете сгради и заяви, че президентът е върнал избора, защото трябва да се разсеят съмненията в легитимността на процедурата. Това окончателно вбеси правосъдния министър. "Значи вие искате продължаващ разпит на главния прокурор? Не работите ли целенасочено да саботирате този избор? Винаги ви давам думата повече от други. Кой ви написа това, което четете", скара се той на дръзналите да не бъдат в синхрон с мнозинството във ВСС. Заради нажежените страсти се наложи да бъде дадена почивка.

Оказа се обаче, че словесните престрелки са продължили и в коридора. След като заседанието на съдебните кадровици бе подновено, съдия Дишева се оплака, че е била заплашена от Иван Гешев. „Само преди броени минути в коридора пред тази зала, в присъствието на Цацаров и Чолаков, Гешев се обърна към мен с думите: „Поздравявам ви, пред вас стои прекрасна политическа кариера, от вас ще излезе прекрасен общински съветник“. На мой въпрос: „Заплашвате ли ме?“, той каза: „Не, не“, и се изсмя. Приемам това като заплаха към моето бъдеще като съдия и член на съвета. То реферира към друг съдия, който бе критичен. Долових такова заплашително отношение и в начина, по който отговори на въпросите ми на 24 октомври. Казвам това, за да подкрепя позицията си за липсата на професионални и нравствени качества“, разказа тя. 

След още емоционални сблъсъци на шестия час кадровиците пристъпиха към гласуването на кандидатурата. Предизвестено, Иван Гешев беше избран с 20 гласа "за" и 4 "против". Такъв беше вотът и на 24 октомври.

Гешев благодари на ВСС, че не се е поддал на "безпрецедентния политически натиск". Според него Керелска, Панов и Дишева са говорили политически с липса на правни доводи. "Затова казах на Дишева, че вероятно пред нея стои една блестяща политическа кариера като общински съветник. Аз след кариерата си на прокурор бих се радвал да стана общински съветник. Подозирам, че ако й бях казал "добър ден", пак щеше да го приеме като заплаха", разясни той. Според Гешев процедурата, по която е избран, е била най-прозрачната в България, в Европа, дори в света. "Спокойно може да кандидатстваме за рекордите на "Гинес" заради начина, по който се провежда", пошегува се той. Правосъдният министър Данаил Кирилов посъветва президента да подпише указа за назначаване не по-късно от 7 дни.

 

ПОСТОВЕ

Главният прокурор Сотир Цацаров не отрече категорично информацията, че ще бъде предложен за шеф на антикорупционната комисия (КПКОНПИ). На журналистически въпрос дали ще довърши мандата си до 10 януари, Цацаров отговори: "Това ще го обявя официално, а не пред вас".

 

ПОЛИТИЧЕСКА ПОДКРЕПА

В протеста срещу решението на ВСС да прегласува единствената кандидатура на Иван Гешев за главен прокурор се включиха общинският съветник Борис Бонев от "Спаси София" и неуспелият кандидат за кмет на столицата Мая Манолова. 

 

ПОЧИСТВАНЕ

Час преди да започне повторното гласуване на кандидатурата на Иван Гешев, от спецпрокуратура съобщиха, че са отказали да му образуват досъдебно производство по сигнала на сдружение БОЕЦ за престъпление срещу правосъдието. Преди по-малко от седмица ВКП нареди да бъде извършена проверка на Гешев във връзка със записи, на които се чува как той уговаря споразумения с подсъдими по делото "Недосегаемите 1 и 2".

Към статията във в. СЕГА
сталкер пустиняк

Е, президентът си изигра ролята, бързо върна избора на ВСС и сега те си отиграха топката.

Голяма работа е нашата политическа и съдебна класа!?

майор

Така, де.

Президента е виновен, не тия, дето предлагат и гласуват подобни боклуци.

Евала, пущиняк

Хулиган

Ако от този панаир сте тръгнали да очаквате правосъдие, спукана ви е работата...

http://www.drago.info/index.php/2019/08/09/svatbata-na-prokurora/

Непримирим

Ах, Гешев, взел си фамилията на най–известния български полицай, а акъла ... то май не ти и трябва!

Чичо Манчо - снех те
снимка на Чичо Манчо - снех те

То па и оня един полицай, касапин ... добре, че враговете му са били не по-малки изроди от него, та он да блесне.

zumer

Прокурорска Република България.

Добре дошли в блатото на вечната смрад.

KonstantinovMM

Имотният статус на част от бъларските магистрати и техните близки е много интересен. Високо образовани и високо платени специалисти. Пример за подражание на младите.

 

Бъдете здрави!

Интервал

Бих добавил и "Бъдете магистрати"!  ?

Джиджи

Теб пък кво тъ бърка всяко словосъчетание с "евро-", та си ги нацвъкал като куришки в курник?! ???

 

Ааааа ... !!! ???

Begemot
снимка на Begemot

Мноого, ама мнооого сме изписали тук защо не трябва да е Гешев главен прокурор. Няма да повтарям, няма да го коментирам, нито процедурата и избора, с изкл на едно -  най бие на очи липсата на срам и страх. Тия хора нямат срама от нищо и от нищо не се страхуват, нито от народ, нито от закон, от Европа някаква, от нищо...Това е супер тревожно.  Трудно ми е да си припомня или представя период в няко общество, където елитите до такава степен да са обнагляли и абсолютно да са загубили всякакъв морален и общо ценностен ориентир. Е има някои примери - Мария Антоанета с Пастите, Калигула с Коня - Сенатор, Распутин и подобни крайности, но те винаги са свършвали крайно зле...

Абе и в най забутаното, забравено българско село да отидеш, хората имат много ясна представа какво трябва, какяо може и какво не бива. А тия тука...

Джиджи

подобни крайности

А ти се вгледай по-внимателно в днешната карикатура на Комара, за да видиш как Гешев го изнасят с краката напред. ?

 

И ако ние, простосмъртните, не забелязваме подобни детайли, то поне хората на изкуството – но най-вече карикатуристите! – имат адски изострено чувство за предопределеност. ???

 

Сицилианецът
снимка на Сицилианецът

по филмите дават едни коарви хора дето преследват и наказват такива..в булгаристан децата  искат да са мафиоти а момиченцата проститутки...те така.

paveldzurov
снимка на paveldzurov

ще се циментира и БЕТОНИРА избора на прок.Гешев за главен обвинител ! Така са решили компютрите а те са умни машинки.Който е на ТИ със програмния език може да управлява моного неща в държавата.Има много видове високо-програмни езици нещо като в общуването на хората от различни държави на планетата земя.Компютрите общуват на техните машинни езици.Това го знае Росен Плевнелиев и ловко се опитва да манипулира държавата още след като я приобщи към големите капиталисти Американците 2012г.

Компютрите могат да оправят нещата и при военни действия но тогава те трябва да се ръководят от ВЪРХОВНИЯ ГЛАВНОКОМАНДВАЩ нашия президент ген.Румен Радев.При война той ще командва тук и ще казва кой да се наказва по устава на ОЧЗ от върховния тиранин Куелар /комютърен вожд/ и кой от ВРАГОВЕТЕ да се качва на кораба МРАК ! това става с двупосочна спътникова връзка от кабинета на ген.Радев която не може да бъде манипулирана от наземните мрежи! Мая Манолова е протестирала срещу кандидатурата на Гешев но компютрите не зачетоха протеста и, Както нейните хора не зачетоха искането ми за разпореждане за малка пожизнена пенсийка от НОЙ за бате Павчо/ мъжът с катинара/.Сега Иван Стоименов Гешев е на ход и като главен прокурор трябва за заведе няколко знакови обвинения срещу  олигарси които тормозят ТАЙНО българския народ с ненужни досъдебни разработки протакани над 20 години с цел да ограбят,притиснат и окрадът проверяваните лица които са обикновенни граждани.

Калинчо

Ами разследвайте избора обективно и независимо бе, нали точно вие сте ОБЕКТИВНИТЕ И НЕЗАВИСИМИТЕ, нали затва е демокрацията точно вие да разследвате обективно и независимо.

Можахте да разследвате обективно и независимо корупционера Орешарски, корупционера Пеевски, корупционерката Йончева, кво толкова ви пречи точно сега пък да го разследвате гарнирания със заплахи, лични нападки и страсти избор на гешев? Обективността ви и независимостта ви ли ви пречат, или мисията ви да убеждавате публиката в директивите от посолството, ха-ха-ха-ха?

Minderbinder
снимка на Minderbinder

Да ме извинява вестникът, но заглавието е манипулативно. Нападките срещу Гешев бяха доста повече от нападките срещу противниците му.