facebook
twitter

Вие сте тук

10 постове / 0 нови
Последно съобщение
Вестник СЕГА
Властта се оправда за водната криза с глобалното затопляне

Промените в климата и засушаването са основният виновник за водния режим в Перник и редица други градове. Това обясниха министърът на околната среда Нено Димов и зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков, привикани по искане на БСП в парламента заради кризата. Двамата прехвърлиха отговорността и върху остарялата мрежа, ВиК дружествата и местните власти. Не стана ясно защо държавата години наред е загърбвала проблема. 

И обясниха известното вече - Перник се захранва с питейна вода от язовир „Студена“, годината обаче била сушава и в язовира са постъпили само 11.9 млн. куб. м. В тези условия е следвало да се направи програма за включване на алтернативно водоснабдяване с цел недопускане на воден режим“, обясни Димов с укор към ВиК-Перник, чийто шеф Иван Витанов беше уволнен в сряда.

И Нанков упрекна бившия ВиК шеф, че е закъснял да поиска въвеждането на воден режим.  "Не е ясно защо това искане не е било разгледано от местната администрация“, допълни зам.-министърът. Тук се намеси и областният управител Ирена Соколова (ГЕРБ) - за да признае, че едва сега разбрала, че са й били предоставени правата за управление на язовира.

Нанков посочи, че  загубите на вода от язовира до чешмите на перничани надхвърлят 75%, а до околни села течовете достигат 90%. Той нарече „спекулации“ твърденията на перничани, че язовирът е бил изпускан заради провеждани ремонти и обвини местния ръководител на дружеството, че не е успял да разсее слуховете. 

Обясненията на изпълнителната власт подминаха факта, че язовирът е бил подложен на свръхексплоатация. Това става ясно от отговор на МОСВ на въпрос на в. "Сега". "Студена" е годишен изравнител с общ обем 25.2 млн. куб. м, пишат от екоминистерството. Водите се използват приоритетно за питейно-битово водоснабдяване и за промишлено водоснабдяване и производство на електроенергия. "Съгласно издадените разрешителни за водовземане, необходимите годишни лимити са: за питейно-битово водоснабдяване - 20.5 млн. куб. м, за промишленост - 7.45 млн. куб. м (от които 6.0 млн. за „Стомана индъстри“ и 1.45 млн. за „Топлофикация Перник“) и за осигуряване на минимално допустим отток в реката, след язовира - 4.92 млн. куб. м. Общото водовземане е над 30.0 млн. куб. м. годишно. ВЕЦ преработва единствено разрешените за питейно-битово и промишлено водоснабдяване води, както и водите за осигуряване на минимално допустим отток в реката след язовира. През 2019 г. ВЕЦ „Студена“ не е работила на енергиен режим, пише в отговора на МОСВ до "Сега".

На практика това означава, че никой не се е замислял да осигури алтернативни водоизточници и да ограничи използването на язовира за промишлени цели. Прави впечатление, че разрешеното водовземане от него е в огромни размери  - тоест разчитало се е на благосклонността на природата.

За режима в Ловеч и Плевен Нанков отново се позова на засушаването. „От водностопанската група "Черни Осъм", от която се снабдяват основно двата града, притокът, който получават дружествата, е под 400 литра в секунда. Падне ли под 400, а към днешна дата е 310, двете ВиК дружества са длъжни да преустановят с предложения и заповеди на кметовете водоподаването“, изтъкна зам.-министърът. Така щяло да бъде удържано положението до снеготопенето напролет. 

Като най-сериозен алтернативен водоизточник за перничани Нанков посочи Владайския канал. „В рамките на следващите месец-месец и половина той ще бъде привързан към „Студена“, увери зам.-министърът. Обсъжданият вариант да се пренасочи вода от язовир „Долна Диканя“ засега не бил сигурен, тъй водата се оказала негодна за пиене. Очаквали се допълнителни изследвания, но дори да бъде доказана годност на водата, ще трябва да се изгради помпена станция, която ще струва около 12 млн. лв., обясни зам-министърът. В дългосрочен план проблемът в Перник щял да бъде разрешен с инвестиционен проект за нова водна инфраструктура. Вече бил подписан договор между екологичното министерство и ВиК-Перник на стойност 105 млн. лв., от които 79 млн. лв. са европейско финансиране.

НЕДОВОЛСТВО

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че е шокирана от признанието на Нанков, че е разбрал от медиите за водния режим в други градове освен Перник. „Прехвърлихте вината на ВиК операторите и директорите, на кметовете, на времето, но не поехте никаква отговорност за политиката на правителството на национално равнище във водния сектор“, нападна Нинова управляващите.

 

ПРОВЕРКА

Окръжната прокуратура в Перник е започнала проверка във връзка с водната криза и въведения воден режим в града, съобщи БНР. Намесила се е и местната районна прокуратура, която ще проверява действията и/или бездействията на ВиК-Перник и местната администрация. Това разделение на труда се налагало заради големия обем работа и информация, която трябвало да се събере и анализира, обяснили от държавното обвинение.

Към статията във в. СЕГА
venchev

И защо само с глобалното затопляне...а опозицията...забравихте ли я...а комунистите...забравихте ли ги...а онази мрачна епоха (на мелиорация!) преди 30 години...забравихте ли я...спомнете си ги и всичко ще си дойде на мястото, но без водата....

Каубой
снимка на Каубой

Да, прошлая зима началос лето спасиб БКП за это!

скът

Природата беше виновна и 2014-та. Ако си спомняте и тогава не се намериха виновни за наводненията. Как беше? "Кишата, Сушата и Гришата"... Пак добре, че не е Космосът, че ще станем за смях.

Хулиган

При такова дебелоочие, нищо чудно перничани скоро да хванат винкелите.

Може и да покажат на софиянци, как трябва да се процедира с управлението на крадливите некадърници...

http://www.drago.info/index.php/2017/10/25/naglets...

Каубой
снимка на Каубой

Ха- ха, тавалрищч, гладна бкп кокошка бунт сънува.

tatyana1

А някой да си спомня как напролет източваха масово язовирите за да нямало наводнения? Кой да знае че в тия географски ширини имало и лято!

ДpaгaнOxpидcки

Властта се оправда за водната криза с глобалното затопляне

А за глобалното затопляне с какво ще се оправдае?

скът

Това е лесно - помисли само как Арматите на Путин не покриват даже и Евро-1 стандарта...

greenville

Добре, както каза Татяна, явно не са знаели, че по тези географски ширини има и лято.

А не са ли могли негодната за пиене вода да насочат за промишлени нужди, а годната-по предназначение за населението? Нали два язовира имат? Или тва много сложно им идва?

Нещо анализ, управление на риска някой от шайката да е учил? 

×