facebook
twitter

Вие сте тук

1 пост / 0 нови
Вестник СЕГА
Поскъпването на храните и горивата наду инфлацията до 3.6%

За последната една година животът е поскъпнал с 3.6%, показват данните на НСИ за потребителските цени през септември. Това е най-високата годишна инфлация от началото на 2017 г., след като преди това почти три години цените в потребителската кошница падаха. През лятото на тази година обаче бе премината 3%-ната граница, въпреки че по традиция това е периодът в годината, когато обикновено се наблюдават отрицателни стойности, т.е. дефлация.

По всичко личи, че прогнозата в макрорамката на бюджета за тази година за 1.4% ръст на потребителските цени ще бъде съществено надхвърлена. Това е и една от главните причини за по-високите приходи от данъци в бюджета. Поскъпването на храните и бензина се очертава като най-силния фактор, който надува инфлацията през тази година.
Само през септември животът е поскъпнал с 0.3%, показват данните на НСИ. Традиционно през този месец се вдигат цените на стоките, свързани със започването на училище. НСИ отчита 1.8% инфлация на разходите за образование през септември.

Сериозно са поскъпнали и храните, които заемат най-голям дял в потребителската кошница на българина. Увеличението през септември е с 1.5%, а в сравнение със септември 2017 г. поскъпването им е с 3.2%. Продължават да растат цените на брашното и на хляба, който за една година е поскъпнал с над 5%. През септември се е вдигнала цената и на почти всички зеленчуци, като най-много са поскъпнали доматите - с 31%.  Поскъпват също така месото, млякото, газираните напитки. В същото време са поевтинели сиренето, колбасите,  ябълките,  гроздето, зелето и морковите.
Сред нехранителните продукти през септември поскъпват цигари, облекло и бензини. За една година цените на течните горива са скочили с 15%, което пък е довело до 8% ръст на разходите за транспорт. Издръжката на жилищата, които включват сметките за вода, ток и отопление, са се увеличили с 4.6% през последните 12 месеца.

ОБЕЗЦЕНЯВАНЕ

Ускоряващата се инфлация непрекъснато изяжда спестяванията на домакинствата в банките. Лихвите по депозитите продължават да пълзят надолу, макар да изглеждаше, че отдавна сме стигнали дъното. Според сравнителния анализ на потребителския сайт "Моите пари" най-добрата предлагана ефективна годишна лихва по 3-месечните депозити през август е била 0.04%, докато през предходния месец е била 0.05%. Данните на БНБ показват, че средният лихвен процент по всички срочни депозити е паднал до 0.18% при 0.20% година преди това. На фона на почти нулевите лихви върху  "стопяването" на влоговете в банка влияят и многобройните такси, налагани от банките.

Към статията във в. СЕГА
×