facebook
twitter

Вие сте тук

1 пост / 0 нови
Вестник СЕГА
Несъответствията в декларациите по високите етажи са тайна

От антикорупционната комисия отказаха да отговорят на въпросите на "Сега" дали вече има установени разминавания в декларациите за имущество и конфликт на интереси на хората на висши държавни длъжности. КПКОНПИ има до 6 месеца, броено от 8 юли, да проверява и анализира информацията от декларациите. Ако открие несъответствие, дава 14 дни на декларатора, за да го поправи. 

"Сега" попита комисията дали вече има такива хора и на какви длъжности са, тъй като крайният срок за проверка на декларациите изтича точно след новогодишните празници и очевидно, за да успеят да го спазят, хората на Пламен Георгиев вече би трябвало да са проучили повечето от тях. От пресслужбата на комисията, към която "Сега" отправи въпросите, обаче поискаха питането да мине по реда на Закона за достъп до обществена информация.

Това е само начин да се тупа топката и да не се дават отговори. От институцията имат 14 дни да отговорят, а ако не го направят, обжалването на отказа им би отнело години. Неизпълнението на задължението на пресцентровете да информират може вече да се обжалва, а шефовете им да бъдат глобявани, обясняват от Програма "Достъп до информация". Законът за достъп не се отнася до обществена информация, важна за гражданите - нея държавните органи трябва сами да я съобщават на данъкоплатците. 

 

Към статията във в. СЕГА
×