Quantcast
МВР изведнъж поиска каска, регистрация и книжка за тротинетка | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

103 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
МВР изведнъж поиска каска, регистрация и книжка за тротинетка

Водачите на електрически тротинетки и скутери трябва да носят каска и светлоотразителни елементи. Това предвиждат готвени от МВР законодателни промени, предава БНР. Електрически скутери ще подлежат и на регистрация.

Управляващите електрически скутери и тротинетки ще бъдат задължени да се движат само по изградените велоалеи, а при липсата им трябва да се движат най-близо до дясната граница на платното за движение. 

И други ограничения са предвидени, обясни министърът на вътрешните работи Младен Маринов.„Да не се движат по пътища и улици, на които максимално разрешената скорост за движение е над 50 километра в час, да не превишават максимално допустимата скорост от 25 километра в час, да са на възраст не по-малко от 16 години и притежаващи една от категориите в закона за движение по пътищата. Обсъждат се редица изисквания за индивидуалните електрически превозни средства, включително въвеждане на регистрация за по-големите от тях“, каза той.

При установени нарушения при придвижване с електрически превозни средства към водачите се прилагат разпоредбите в закона за движение по пътищата, уточни вътрешният министър.

„За нарушение на правилата за използване на пътното платно водачите се санкционират с глоба от 20 до 150 лева. Когато в резултат на нарушението е създадена непосредствена опасност за движението, глоба от 20 лева, в останалите случаи на неправилно разположение на пътното превозно средство на пътното платно“.

В отговор на БСП по време на парламентарния контрол министър Маринов призна, че в момента липсват ясни правила за управлението на този тип превозни средства, но в същото време не се съгласи с призивите да не се санкционират водачите при нарушения, докато няма законодателен регламент.

Само преди дни Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата" обяви, че нищо от предлаганото от МВР сега няма да се изисква. Че няма да има задължителни каски, регистрации и шофьорски книжки, както и че глобата ще е най-много 50 лв.

 

Към статията във в. СЕГА

Страници

Коста Атанасов

Въпреки всичките си предубеждения към предложенията на КАТ и МВР смятам, че в този случай са прави.

 По същество ел. тротинетките са МПС и като такова те и водачите им тряба да спазват всички членове от ЗДвП.

Бронщайн
снимка на Бронщайн

По същество една каруца вдига повече и е по-опасна. Инак си е просто колело с батерия. При това -бавно. Един "бегач" вдига в пъти повече.

kaily
снимка на kaily

Годишен технически преглед, Гражданска отговорност и винетки предвиждат ли се?

inventus

И до там ще стигне работата. Няма да се движат безплатно я! Баща и син катаджии. Бащата буди сина си в ранни зори. Чакай бе тате рано е още...след два часа трябва да сме на работа! Никакви два часа! Ти да не искаш два часа да карат безплатно? Пари губим.

Коста Атанасов

Винетки не би трябвало , а ГТП и ГО като за мотопед до 50cc.

 Крайно време е екоталибаните, бесните велосипедисти(хора , които се опитват да поставят нов рекорд  за скорост по велоалеите , а и по тротоарите) и всички онези, които заради модните тенденции застрашават здравето и спокойствието на останалите да се научат на ред.

 Като шофьор (от 1992 до сега) и пешеходец поткрепям точно тази идея на КАТ.

Коста Атанасов

Уважавам чувството Ви за хумор и вица ме разсмя яко, но , ако аз си плащам ГО за колата защо този с ел. скутер или ел. тротинетка(МПС по пътя на логиката и смисъла на ЗДП) да не го прави. 

За пътен данък не говорим защото е смешно.

venstar

Това прави тротинетките под наем (като тези от снимката) неизползваеми, ако всеки клиент трябва да си носи каска и светлоотразителна жилетка (това за жилетката не е изрично указано, така че въпросните светлоотразителни елементи могат да се изчерпват със стикерче или гривна).

По скорост се приближават до велосипедите. След като велосипедистите трябва да спазват закона за движение по пътищата (валиден и за пешеходците, между другото) без да имат книжка, защо не се приеме и за тротинетките?

 

kaily
снимка на kaily

Е как защо, щото у нас трябва всичко да се направи трудно до невъзможност, защото гражданите трябва да се малтретират.

М цяла Европа е позволено споделеното пътуване, у нас е углавно престъпление, в цяла Европа карат не само тротинетки, ми и коли бец книжки, у нас искат шофьорски книжки и за инвалидна количка, в цяла Европа летяха лоу костите, у нас закъсняха с 10 години, за да се насмучат другите превозвачи, в цяла Европа ....

First Strike

Уважавам чувството Ви за хумор и вица ме разсмя яко, но , ако аз си плащам ГО за колата защо този с ел. скутер или ел. тротинетка(МПС по пътя на логиката и смисъла на ЗДП) да не го прави. 

Тротинетката не е МПС. Нито по логика, нито по смисъла на ЗДП. 

Коста Атанасов

Електрическата тротинетка се за движва от електромотор, а не от мускулната сила на водача. 

Моторно превозно средство(МПС) не е само това завижвано от ДВГ.

 По вашата логика електроавтомобилите също не са МПС.

Недоверчив

Съгласен, по силата на тази логика няма място на пътя. Да си ги карат по велоалеите. Или по тротоарите. Това докато не пребият някой пешеходец. Или пък той не ги пребие...

First Strike

Моторно превозно средство(МПС) не е само това завижвано от ДВГ.

Къде го пише това?  

Коста Атанасов

Вие електрическа кола без регистрация видяхте ли или просто трябва да сте контра.

 Моторно превозно средство е това, което не се задвижва от мускулна сила.

Електрически скутер като си купите трябва ли да го регистрирате или не?

Документ за правоуправление трябва ли ви или не?

First Strike

Питах къде го пише това. Та? 

Коста Атанасов

Закон за движение по пътищата.

venstar

А ако няма велоалеи, къде да карат велосипедистите (и тези с тротинетките)? По тротоарите е забранено да се карат велосипеди от възрастни (поне в Германия).

Luft hans

Миналата седмица го коментирахме и колега във форума даде точния параграф от ЗдвП. Потърсете, а не само да питате.

Дяд Омраз

Също така застраховка Каско, Гражданска Отговорност и свидетелство за брак. Кръщелно от църковно кръщене също да се изисква! И бележка за благонадеждност от кварталната ОФ организация.

Недоверчив

Не мога да разбера тези от вас, които за да са "модерни" спират да мислят. С 30км/ч., на пътя, без никакви предпазни средства и не подлежащи на никакъв контрол? Луди ли сте? Кой ще носи отговорност за бъдещите(неминуеми) жертви? Вие ли? Тук, във форума?

First Strike

Че аз с колелото вдигам над 40. Не съм утрепал никого. Толкова ли е трудно да мисли човек?

Недоверчив

"Не съм утепал никого..." Засега? А след евентуалното събитие? "Съжалявам, не знаех, че така ще стане...", сопол, сълза...

Сериозно, аз лично управлявам автомобил. Тежи над 1.5 тона. Оня ден с усилие спасих двама "модерни" дето караха тротинетки срещу мен и вместо поне да гледат напред се гледаха влюбено и си говореха. По конкретно на кръстовището на Дондуков и Левски. Следващия дришльо, който кара тротинетка срещу мен на пътя, ще яде шамари...

First Strike

Аз ще помогна:

 

"категория L1 – моторните превозни средства с две колела, двигател с работен обем не по-голям от 50 куб. см – в случай на задвижване с двигател с вътрешно горене, и конструктивна максимална скорост не по-голяма от 50 км/ч независимо от вида на задвижването;"

 

50 км/ч. Това е. Сега като добавим и категория за "до 25 км/ч", ще трябва и за ховърите да издаваме книжки. Пълно безумие. 

Коста Атанасов

Безумие е всеки да си мисли, че е по–(велик, прав,умен и т.н.) от другите.

Искаш да караш ел.тротинетка – няма проблем спазваи закона и карай, кой ти пречи.

Да "прелиташ" по пешеходните пътеки и тротоарите с велосипед или ел. тротинетка е безумие. 

Законите на физиката не се нуждаят от контролен орган.

Или ги спазваш или...

First Strike

"Не съм утепал никого..." Засега? А след евентуалното събитие? "Съжалявам, не знаех, че така ще стане...", сопол, сълза...

Не засега. Ако ударя някого, няма да е по моя вина, защото не съм идиот. Ако пък съм убил човек на пътя, ще си лежа в затвора така или иначе, без значение дали съм имал книжка...

Hasta la vista

Въпросът тук е не дали си идиот или не! Нищо не ти гарантира, че никога няма да блъснеш някого на велоалеята, особено на такива, бивши пешеходни, разделени с една жълта линия на две - за пешеходци и за велосипеди. На такава вече няколко пъти насмалко да ме насметат велосипедисти, макар че бях на "своята" половина от алеята...

First Strike

Къде ПРЕЛИТАШ с 25 км/ч бе, Коста? Прелитал той... 

Коста Атанасов

25км/ч е пет пъти по-висока от скоростта на пешеходец.

Кола завиваща на дясно при тази скорост ще ви посее поцялата пешеходна пътека.

При 25км/ч и никакъв шум сте почти невидим за останалите участници в движението. 

Вашето здраве и живот са си ваша работа, но защо искате да вкарате в беля или в болница(в зависимост от ситуацията) и други хора?

Недоверчив

Не ви разбирам при положение, че рационалното мислене се съдържа в отговорите ви. Ето например "защото не съм идиот..." Добре, съгласен, макар че не ви познавам. Но кой гарантира, че няма да ги яхат идиоти? А наркомани? А пияници? Никой нали. Затова - ако са на пътя поне предпазни средства, ако са по тротоарите много ниска скорост. Иначе няма как да стане. 

First Strike

Кой гарантира, че някой наркоман няма да ти счупи главата след малко? Никой. И кво правиш по въпроса? Ходиш с броня и каска? 

Ace_

всички онези, които заради модните тенденции застрашават здравето и спокойствието на останалите да се научат на ред.

 

В този ред на мисли - трябва да се забрани продажбата на колела (вкл. триколки) на лица под 16 години. Също така - крайно време е да се ограничи и максималната скорост на всички МПС (автомобили, камиони автобуси и пр.) до максимално разрешената по закон - 140, като всички оборудвани с GPS - допълнително да бъдат ограничени до максималната за съответното местоположение.

Страници