Quantcast
Македония може да се окаже в капана на "Ислямска държава" | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

4 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Македония може да се окаже в капана на "Ислямска държава"

В момент, когато трескаво набира подписи за присъединяване към НАТО, Македония отново се оказа заплашена от тероризъм. На 15 февруари македонското МВР обяви, че успешно е осуетило терористичен атентат в страната, готвен от привърженици на групировката "Ислямска държава"(ИД).

Българските граждани, които посещават Северна Македония, трябва да имат предвид предупрежденията за повишен риск от терористични атаки в тази страна, съобщиха в началото на седмицата от пресцентъра на МВнР в София. Посолството на САЩ в Скопие също предупреди за подобна опасност. “Терористичните организации и лица, вдъхновени от екстремистка идеология, възнамеряват да атакуват цивилни граждани, включително американски граждани в чужбина“, съобщи американската мисия.

Много българи може и да са изненадани от тези съобщения, но

 

заплахите не са за подценяване

 

Терористичното нападение е било осуетено, след като македонските власти са получили информация от партньорски държави за "потенциални планове и намерения за извършване на терористична проява на територията" в страната, след което е идентифицирало организаторите и потенциалните извършители. Спецчасти на полицията са претърсили помещения в редица населени места и са конфискували предмети и устройства, които биха могли да се използват за нападение. При акцията са арестувани 20 предполагаеми членове на терористичната групировка, като операцията е продължила над пет часа, заловено е и голямо количество оръжие.

По-голямата част от двумилионното население на Македония са православни християни. Мюсюлманите са около 35% от населението, предимно етнически албанци. По официални данни към края на 2016 г. около

 

150 македонски граждани са се присъединили към ислямистите

 

в Ирак и Сирия. Повечето от тях са вербувани сред албанското мюсюлманско малцинство, което е около 1/4 от населението на страната.

Това обаче не са първите арести в западната ни съседка във връзка с джихадистката опасност. През 2015 г. девет души, които са били членове на "Ислямска държава", са задържани след проведената в няколко града спецакция. Тогава службите претърсиха адреси, сред които и джамии. Силите на реда издирваха още 27 екстремисти, съобщиха от вътрешното министерство. 20 от тях се предполага, че са се сражавали или още го правят и в момента на територията на Сирия. Сред арестуваните бе и имамът на джамиите "Тутунсуз" и "Яя паша" - Реджеп Мемиши. В джамията "Тутунсуз" пък бе открито знамето на "Ислямска държава". Силите за сигурност извършиха общо 30 обиска по време на спецакция, проведена в няколко града и насочена срещу хора, свързани с "Ислямска държава". При обиските са конфискувани 38 компютъра, 18 лаптопа, 18 таблета, 119 мобилни телефона, голям брой СИМ карти, харддискове и USB устройства. По операцията се е работело от септември 2014 до юли 2015 г., уточни тогавашният министър на вътрешните работи Митко Чавков. "МВР събираше материални доказателства за македонски граждани, които активно са участвали в организацията и подготовката на други лица, които да участват в паравоенни формации извън територията на Македония", каза Чавков. Обиските бяха извършени в Скопие, Гостивар, Тетово, Куманово и Струга. Сред тях са били интернет кафенето "Фастнет" в Скопие и сгради на джамията "Тутунсуз", както и на неправителствените организации "Искра на милостта" и "Ислямска младеж". Според данните на МВР тогава поне 20 души от издирваните се намират по бойните полета, предимно в Сирия. Същата година

 

знаме на джихадистите беше развято в центъра на Скопие

 

в "Тутунзус" , която се намира в Старата скопска чаршия. "Тутунзус" и "Яя паша" са получавали пари най-вече от богати спонсори от държави в Близкия изток.

По закон в Македония лицата, които участват в конфликти в чужбина, могат да получат минимум пет години затвор, а за вербуване на джихадисти – най-малко четири. Досега десетки македонски граждани са загинали в конфликта в Сирия, воювайки на страната на „Ислямска държава”. "Антитерористичните акции на МВР имат за цел да арестуват лица, за които има съмнения, че са участвали в паравоенни формирования в Сирия и в други част на света, където има военни конфликти. Интерес представляват и лица, които набирали македонски граждани за включване във войната в Сирия", каза преди четири години говорителят на вътрешното министерство Иво Котевски.

Публична тайна е, че в западната част на страната, в районите, населени с компактно албанско население, властта на правителството в Скопие е по-скоро номинална, отколкото реална. Отделно в част от мюсюлманските храмове на т.нар. Ислямска заедница, или Ислямска общност, отдавна имат присъствие ислямистки радикални проповедници. Повечето са от държави от Арабския полуостров. В столицата Скопие периодично

 

буквално са "превземани" сгради на общността

 

и мюсюлмански религиозни обекти, които не са под контрола на официалното мюсюлманско вероизповедание.

По данни на Сирийската обсерватория за човешките права и различни разузнавателни агенции в редиците на "Ислямска държава" доскоро се сражаваше т.нар. Балкански батальон, който се състои от мюсюлмани от Албания, Македония, Косово, Черна гора, сръбската област Санжак и Босна и Херцеговина. През 2015 г. той наброяваше около 500 души, сочат данни на експерти в тази област. Доскоро ИД дори публикуваше пропагандни видеа, в които призоваваше мюсюлманите на Балканите на джихад срещу собствените им държави и правителства. Проблемът в момента е, че никой не знае колко от тези балкански джихадисти са живи и дали като се върнат в родината си, те ще прекратят дейността си, или ще чакат удобен момент отново да се активизират по заповед на разбития халифат на ИД или по собствена инициатива.

 

Към статията във в. СЕГА
ДЖОМАГА
снимка на ДЖОМАГА

ххаахах с тея косовци и албанци... макетата  ще замрат до 10 години като нацийка.

Гларyс

Не е смешно за съжаление. Македония я принудиха да стане двуезична държава, западните части са почти изцяло завзети то шиптърите. Ако не им помогнем да ги спрат, следващите сме ние. САЩ използват албанците точно като Мусолини, за да отслабват държавите в региона и да държат Балканите в перманентен хаос. Югославия се разпадна на сума ти държавици, а насред центъра е клоаката Косово с голямата военна база на САЩ. А сме толкова омешани като народности, че ако не бяха игрите на големите сили още преди световните войни е имало планове за единен балкански съюз. Ако се беше случил щяхме да сме сила от рода на Турция, ако не и по-голяма и сериозен европейски фактор. А сега се драчим даже с макетата, в Гърция дори не са признали, че има българско малцинство. И се лаем постоянно, да не говорим колко пъти и сме воювали едни срещу други. Такива ми ти междусъседски дивотии...

генек

Старо виждане. Вече е в лапите на албанците.

А споменаването на лондонския гардероб е толкова убедително доказателство, че... Абе, и сглобяващият иска да яде...

---------

https://genekinfoblog.wordpress.com/