facebook
twitter

Вие сте тук

3 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Лятото загря цените на минералната вода и шопската салата

Най-търсените през лятото стоки и услуги са поскъпнали най-чувствително през юли - това показват данните на Националния статистически институт за месечната инфлация. Ценовите рекорди са в туризма и в хранителните стоки. Само за месец краставиците са поскъпнали с над 28%, а доматите с близо 19%. Както в."Сега" писа неотдавна, за година цената на килограм се е повишила с над 20% и през последната седмица на юли тя е била около 2.54 лв. за килограм. На някои места - например в хипермаркетите в София, има сортове, предлагани за 6 лв. за килограм. А според данните на Държавната комисия по тържищата и борсите и през август цените на доматите вървят нагоре. 

Все още няма сериозни индикации за скок в цената на свинското заради африканската чума по прасетата - според данните то е поскъпнало с едва 0.1% в сравнение с юни. По-сериозна всъщност е промяната за телешкото - с 1.3 процента нагоре.  

Безалкохолните напитки са поскъпнали с над 3 на сто само през юли - вероятно заради засиленото търсене в топлото време. Но прави впечатление, че конкретно минералната вода месец след месец добавя нови стотинки, като само за юли повишението е 0.5%. За големите бутилки повишението на места се измерва с 10-20 стотинки. От бранша традиционно обясняват, че на цената влияят качващите се разходи за заплати, ток и превоз. Мощен ценови импулс ще дойде от въвеждането на тол таксите догодина - Световната банка, която е консултант на правителството, изчисли, че новите пътни такси ще се отразят най-много именно на минералната вода и ще причинят близо 4% поскъпване.

 

Според националната статистика другите по-сериозно поскъпнали хранителни продукти през юли са цитрусови и южни плодове (4.8%), зрял чесън (3%), малотрайни и трайни колбаси - (съответно с 1.5 и 2.1%), яйца (1.3%). По-евтини са прасковите и кайсиите, зеле, моркови, цвекло, тиквички, кафе и др. Най-добре е да смените шопската салата с картофена - картофите са поевтинели с 21.5 на сто през юли. 

В разгара на летния сезон транспортните и хотелските услуги сериозно продължават да вървят нагоре. Самолетните билети са скочили с над 18%,  пакетните услуги за почивка и туристически пътувания - с над 15%, краткосрочно настаняване - с 22%.

В сферата на услугите инфлационни шампиони са хотелите, самолетните пътувания и комбинираните туристически пакети, чиито цени са се изстреляли съответно с 22, 18 и 15 процента. Обяснението е ясно - юли и август се смятат за пикови за почивките и екскурзиите и браншът по традиция качва цените. Следващите статистически данни за броя на нощувките и приходите ще покажат дали хотелиерите и туроператорите не са изпуснали клиенти заради повишенията.  

 

 

 

Към статията във в. СЕГА
торбаЛан

Минералната вода щяла да поскъпне с 4% след въвеждането на ТОЛ таксите? Че тези 4% на 50-60 стотинки направо ще сринат бюджета на българския потребител! Ами!

Бург Гаски

А свинското кога?

×