Quantcast
Лени Вълкова е Кралицата на джаза вече 75 години | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

1 пост / 0 нови
СЕГА администратор
Лени Вълкова е Кралицата на джаза вече 75 години

В предишни години рождените дни на Jazz FM в края на септември са преминавали под знака на джаза на живо: тази година, 19-а в неговата история, радиото реши да подари на феновете си албум. Той е дългосвирещ дебют на първата професионална джаз певица в България - Лени Вълкова. И тя е на... 93 години. 14-те песни от "Лени Вълкова е Кралицата на джаза" вече могат да бъдат чути в ефира на радиото, предстои и излизането им на физически носител и в стрийминг платформите. 

"За нас беше дълг да запишем този албум. Когато пред себе си имаш такъв човек, който на 93 години е олицетворение на музиката, няма как да пропуснеш момента", коментира програмният директор на радиото и изпълнителен продуцент на албума Светослав Николов. С този албум Jazz FM кандидатства и за вписване книгата с рекордите на Гинес за нова категория „Албум с нов материал на най-възрастен артист в света“, както и за подобряване на рекорда в категорията „Дебютен албум на най-възрастен артист“.

Лени Вълкова е родена на 22 май 1927 г. в род на македонски българи, имигранти от Кукуш. Пее от дете, учи музика при Дора Мамберг и балет при Николай Фол. За изпита в консерваторията я подготвят голямата оперна прима Евгения Марс и нейният син Павел Елмазов. През 1945 г. тя става първата солистка на професионален джаз оркестър у нас, когато след конкурс с над 50 участнички Асен Овчаров и музикантите от неговата група я избират единодушно: във възторга си те дори я вдигат на ръце. Сред музикантите са Александър Николов - Сашо Сладура, Бенцион Елиезер, Димитър Ганев, Стефан Кованов, Никола Дирацян... Вълкова пее както с "Джаз Овчаров", така и с отделилия се от него оркестър на "Оптимистите" с лидер Божидар Сакеларев. В репертоара й са джаз стандарти, италиански танцувални пиеси, както и авторски песни - "Тихо гасне тая вечер" на Йосиф Цанков, "В планината", "Роза от моята родина", "Знаеш ли, кажи ми", "По цели дни самотна бродя", "Щом пристигне пролетта" и др. Концертите във Военния клуб на "Трите Ел" - Лени Вълкова, Люси Найденова и Леа Иванова, с още един солист - Сашо Сладура, и сборна формация на "Овчаров" и "Оптимистите", са сред знаменателните й срещи с публиката. 

Албумът включва 10 новозаписани песни, а останалите четири записа са на повече от 70 години, като по този начин проследява всички важни моменти от творческия път на Лени, обрисуващи епохи от развитието на джаза у нас. Тук има четири песни, специално написани за нея от патриарха Йосиф Цанков, световни шлагери с нейни хумористични български текстове за любовта, джаз стандарти, оперна ария и дори джаз класика с импровизации на Вълкова в модерен клубен аранжимент. Автор на аранжиментите за квартет и квинтет е внукът на Йосиф Цанков – тромпетистът Вили Стоянов, а инструменталните партии изпълняват освен него и Калин Жечев (пиано), Димитър Благоев (китара), Даниеле Феббо (бас) и Николай Данев (ударни). Гост солист е тромпетистът Мишо Йосифов.

Към статията във в. СЕГА